- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Νορβηγία «παγώνει» τη χορήγηση για τον Αμαζόνιο
Τιμωρεί τη Βραζιλία ή καταδικάζει τον πνεύμονα του πλανήτη;
Καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία: Η Νορβηγία παγώνει την καταβολή ποσού έως και 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, της χώρας που δωρίζει το υψηλότερο ποσό για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ανέστειλε τη χορήγηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στη Βραζιλία, κατηγορώντας τις βραζιλιάνικες αρχές ότι «δεν επιθυμούν πλέον να σταματήσουν την αποψίλωση του τροπικού δάσους», το 60% του οποίου βρίσκεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια.
Η πλούσια σκανδιναβική χώρα προσάπτει στη Βραζιλία ότι «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους δωρητές του Ταμείου για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου, στο οποίο το Όσλο έχει προσφέρει 8,3 δισεκατομμύρια κορόνες (828 εκατομμύρια ευρώ) από τη δημιουργία του το 2008.
«Η Βραζιλία έσπασε τη συμφωνία με τη Νορβηγία και με τη Γερμανία αφού η χώρα αυτή έθεσε σε διαθεσιμότητα το διοικητικό συμβούλιο και την τεχνική επιτροπή του Ταμείου για τον Αμαζόνιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της Νορβηγίας, ο Ούλα Έλβεστουν, στην εφημερίδα Dagens Næringsliv (DN).
«Δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Νορβηγίας και της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Οι ετήσιες εκταμιεύσεις από τη Νορβηγία ήταν κυμαινόμενες, ανάλογα με τα αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της καταστροφής του δάσους, που υπολόγιζε η τεχνική επιτροπή.
Σύμφωνα με τους ακόμη προσωρινούς υπολογισμούς βάσει της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων το 2018, το Όσλο αναμενόταν να χορηγήσει στην Μπραζίλια φέτος περίπου 300 εκατομμύρια κορόνες (30 εκατ. ευρώ), πράγμα που πλέον αρνείται να κάνει.
«Αυτό που έκανε η Βραζιλία δείχνει ότι πλέον δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή του δάσους», υπογράμμισε ο Έλβεστουν.
Θορυβημένη από τα δεδομένα που καταδεικνύουν εντατικοποίηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι αναστέλλει μέρος των χορηγήσεών της.
Το Βερολίνο εξήγησε ότι αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά, αν και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να συνεισφέρει χρήματα στο Ταμείο για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο Μπολσονάρου είχε αντιδράσει λέγοντας ότι η χώρα του δεν «έχει ανάγκη» τις γερμανικές χορηγήσεις.
Αντέδρασε ακόμη πιο οργισμένα στην ανακοίνωση της νορβηγικής κυβέρνησης: «Η Νορβηγία δεν είναι αυτή η χώρα που σκοτώνει φάλαινες εκεί πάνω στον Βόρειο Πόλο; Ας πάρει αυτά τα λεφτά και ας βοηθήσει την Άγγελα Μέρκελ να αναδασώσει τη Γερμανία», πέταξε σε δημοσιογράφους.
Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία αυξήθηκε ραγδαία, κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, έδειξαν δεδομένα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας (INPE). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.