Αέρας... ανανέωσης για τα ενεργειακά πνέει στο Αιγαίο. Σύμφωνα με έρευνα της MARC για λογαριασμό της WWF, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κατοίκων από 15 νησιά του Αιγαίου, καταγράφεται εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στα νησιά υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Οι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες έδειξαν την προτίμησή τους για τη στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, με περιορισμό του πετρελαίου ως βασικού μέσου ενεργειακής κάλυψης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Έτσι στο ερώτημα «εάν θα επιθυμούσατε το νησί σας να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και να ηλεκτροδοτείται πλήρως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θετικά απάντησε το 78,6% των ερωτηθέντων.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε ειδικότερα ερωτήματα που αφορούν την αιολική μορφή ενέργειας. Ευχάριστη έκπληξη είναι η θετική ανταπόκριση στο ερώτημα, εάν συμφωνούν στην εγκατάσταση ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη ηλεκτροδότησης στο νησί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά!
Συντριπτικά υπέρ των ΑΠΕ ήταν και οι απαντήσεις στο δίλημμα εάν υπάρχει προτίμηση στη λειτουργία πετρελαϊκού σταθμού ή συστήματος ΑΠΕ, που μπορεί να «αποθηκεύσει» ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα, το 73,7% «ψηφίζει» υπέρ ενός συστήματος ΑΠΕ και μόλις το 11,8% επιλέγει τη λειτουργία σταθμού με πετρέλαιο.
Σημαντικά δείγματα μεταστροφής των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου εμφανίζονται όμως και σε ορισμένα επίμαχα θέματα, που αφορούν κυρίως στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στο ερώτημα για την όχληση από την εγκατάστασή τους, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι ασήμαντη και ένα 31,3% τη θεωρεί σημαντική. Το ποσοστό αυτό δεν είναι βεβαίως αμελητέο, αλλά η εικόνα για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι αντεστραμμένη: Το 54,8% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντική την όχληση από τη λειτουργία τους, ενώ το 33,8 ασήμαντη.
Δύσκολο θεωρείται και το ερώτημα εάν η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, με ανεμογεννήτριες, απωθεί τον τουρισμό ή, αντίθετα, προσελκύει νέες κατηγορίες τουριστών. Στο κρίσιμο αυτό δίλημμα οι θετικές απαντήσεις είναι το 41% του συνόλου, με το 17% να απαντά αρνητικά. Ενδιάμεσα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 31,2%, που κρατά ουδέτερη στάση.
Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή κατοίκων από τον Άγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, την Ανάφη, τη Δονούσα, το Καστελλόριζο, την Αμοργό, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τη Χάλκη, την Μήλο, τη Σίφνο, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Σκύρο και την Ικαρία.
Κίνητρο για την έρευνα υπήρξε το πρόγραμμα TILOS, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων. Στο νησί έχει εγκατασταθεί μια μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό πάρκο, δύο μπαταρίες, και πλήθος πρότυπων έξυπνων μετρητών για την εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, παρέχοντας, έτσι, μια καθαρή και ταυτόχρονα αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση της Τήλου.
Δείτε τη δημοσκόπηση ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.