Ουκρανία - Al Jazeera: Ο πόλεμος κάνει την Ελλάδα πύλη εισόδου ενέργειας
Το άρθρο μιλά για γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας


Ουκρανία - Al Jazeera: Ο πόλεμος μετατρέπει ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας.
Για μετατροπή της Ελλάδας σε εναλλακτική πύλη εισόδου φυσικού αερίου κάνει λόγο το Al Jazeera.
Δημοσίευμα του Al Jazeera μιλά για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μετατροπή της χώρας μας σε πύλη για την είσοδο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πιο συγκεκριμένα, το Al Jazeera τονίζει ότι η Ελλάδα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού που θα την ενώνει με τη Βουλγαρία, ένα έργο που σηματοδοτεί το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία προμήθευε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Στις 27 Απριλίου η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Το ίδιο συνέβη και στην Πολωνία, που έλαβε παρόμοια απόφαση.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα», σχολιάζει στο al Jazeera ο Mike Myrianthis, βετεράνος της ενεργειακής βιομηχανίας και αναλυτής.

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).
Όπως επισημαίνει ο σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής Μιχάλης Μαθιουλάκης, η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται «απόλυτα» από την Ελλάδα για το φυσικό αέριο. Μάλιστα, σημειώνει ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι απόλυτα υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας χώρας.
Ουκρανία: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου
Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία,» είπε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.
Ουκρανία: Ο Λαβρόφ λέει πως η Μόσχα έχει αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης
Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ' ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός - Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι των συνομιλιών
Θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Η ανάρτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Αυτό που στη δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να είναι μία υποπαράγραφος καθηκοντολογίου, καταλήγει τηλεοπτικό σοσιαλ-μιντιακό ρεπορτάζ περιθωριακών προφίλ και site
Αν για το υβριστικό μέρος του συνθήματος για την Τουρκία υπήρξε κάποιου είδους αντιπαράθεση, για το κομμάτι που αφορούσε στο Κυπριακό ζήτημα δεν προβλημάτισε σχεδόν καθόλου τον δημόσιο διάλογο
Πώς γίνεται η εκτύπωση των εκκαθαριστικών
Τι ανεβάζει το κόστος παραγωγής
Οι 3 στους 4 φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο
«Η νέα εποχή ανήκει σε όσους βλέπουν τα μεγάλα ζητήματα, κατανοούν την πολυπλοκότητά τους και τολμούν να μιλήσουν καθαρά και τολμηρά»
Ο πρωθυπουργός για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Οι πρώτες δηλώσεις μετά την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Ποιες είναι οι νέες αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών ενόψει Πάσχα
Θα ενημερώσει τον Νετανιάχου για την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η κριτική στον Σωκράτη Φάμελλο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ
Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και κηδεμόνες
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τους
«Απευθύναμε ξεκάθαρο κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής
Η ανακοίνωση του κόμματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.