Πολιτικη & Οικονομια

ΕΕ- Σχέδιο ανάκαμψης: 672,5 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέχρι σήμερα συνολικά 19 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομισιόν
Κομισιόν © AΠΕ-ΜΠΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει 672,5 δισεκ. για στήριξη επενδύσεων & μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων τα 312,5 δισεκ. είναι επιχορηγήσεις & τα 360, δάνεια

Η Φινλανδία είναι η 19η χώρα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του NextGenerationEU, για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέχρι σήμερα συνολικά 19 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία. Τονίζει, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται εντατικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για να τα βοηθήσει να εκπονήσουν σχέδια υψηλής ποιότητας.

Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις που σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη, με την υποστήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που είναι το βασικό μέσο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Το RRF θα παρέχει έως 672,5 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων τα 312,5 δισεκ ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 360 δισεκ ευρώ είναι δάνεια.

Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να αξιολογεί τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί (30 Απριλίου ήταν η πρώτη προθεσμία). Χρειάζονται δύο μήνες για να αξιολογηθούν τα σχέδια βάσει έντεκα κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί αν προβλέπουν τουλάχιστον 37% των δαπανών σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν τους στόχους για το κλίμα και 20% στην ψηφιακή μετάβαση. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο έχει κατά κανόνα τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Η έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση προχρηματοδότησης 13% το ποσού που αναλογεί σε κάθε χώρα. Η προχρηματοδότηση αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισεκ. ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εκταμίευση προχρηματοδότησης υπόκειται στην έναρξη ισχύος της απόφασης περί ιδίων πόρων, η οποία έλαβε πλέον την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη, μετά το πράσινο φως που άναψαν χθες, Πέμπτη, τα Κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας. Με αφορμή την έγκριση των ιδίων πόρων από όλα τα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν, με μήνυμά του στο twitter, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όλα τα εναπομείναντα βήματα θα ολοκληρωθούν, επιτρέποντας στην Επιτροπή να δανειστεί στις αγορές ήδη μέσα στον Ιόυνιο και να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόσο ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν δηλώσει ότι η Επιτροπή εργάζεται με ταχύτητα, ώστε οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να μπορέσουν να γίνουν τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά: Η Άκρα Δεξιά σε αναζήτηση οχήματος
Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά: Η Άκρα Δεξιά σε αναζήτηση οχήματος

Η τακτική υπονόμευσης του πρωθυπουργού προσωπικά και του συστήματος εξουσίας Μαξίμου γενικότερα με στόχο προφανώς την ανατροπή των συσχετισμών εντός της Νέας Δημοκρατίας είχε ήδη αρχίσει με την υπόθεση των Υποκλοπών η οποία κατέληξε στην καρατόμηση του άμεσου συνεργάτη και μέλους της οικογενείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για όσους γνωρίζουν η απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη από την νευραλγική θέση του «Επιτελάρχη» κόστισε έκτοτε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στην κυβερνητική αποδοτικότητα εν τω συνόλω. Με εφαλτήριο τους ίδιους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κυκλους και με επιχειρησιακό πυρήνα πάντα τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της «Πολιτικής Άνοιξης», βασικό μοχλό της ανατροπής της κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τότε με την υπόθεση Συμπιλίδη, τον Αντώνη Σαμαρά, η υπονόμευση συνεχίστηκε για να κορυφωθεί με την συνέντευξη του Μεσσήνιου πολιτικού στο «Βήμα της Κυριακής» . Είχε προηγηθεί η επιθετική εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην Λευκωσία και είχαν ήδη παίξει τον ρόλο τους οι κοινές και πάντα στρατηγικά προετοιμασμένες συναντήσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, άλλοτε σε κάποιο απόμερο δήθεν εστιατόριο αλλά με τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων να καραδοκούν, είτε Αθήνεσι είτε στην Θεσσαλονίκη. Το «Timing» της καθοριστικής παρέμβασης Σαμαρά δια της οποίας ήταν δεδομένο ότι θα εξασφάλιζε και την διαγραφή του, διότι αυτό ήταν προφανώς το ζητούμενο εκ μέρους του, προκαλεί ορισμένα ερωτήματα. Ο Αντώνης Σαμαράς ελέγχει (ή εκλέγει) 8 βουλευτές όπως διαβεβαιώνουν εσωκομματικοί παράγοντες εκ των 157 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αυτός δεν περιλαμβάνονται οι Γεωργιάδης, Βορίδης και Πλεύρης που προέρχονται από οργανωτική δομή του Γιώργου Καρατζαφέρη. Θεωρητικά λοιπόν και αν όλα λειτουργήσουν όπως θα το ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει την δυνατότητα να «ρίξει» την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί εάν επί παραδείγματι και οι 8 αυτοί βουλευτές θα καταψήφιζαν τον Προϋπολογισμό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.