Πολιτικη & Οικονομια

Handelsblatt: Τα Greekonomics και το τολμηρό στοίχημα της Ελλάδας

Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία των κρατικών εσόδων για την Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελληνική σημαία - Νησί- Τουρισμός
Ελληνική σημαία - Νησί- Τουρισμός © Pixabay / EzPzPics

Handelsblatt: Η αναφορά στον όρο «Greekonomics» και τα πλάνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομική επιθεώρηση.

H οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «Greekonomics», αναφερόμενη στη δημοσιονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι εστιάζει σε φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να τονώσει τους δείκτες ανάπτυξης.

«Το τόλμημα των Greekonomics» επιγράφεται σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα που επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να ξεπεράσει την ύφεση με μειώσεις φόρων» και υπενθυμίζει ότι «φέτος τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται μόνο με 22% έναντι του 24% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ήδη το καλοκαίρι του 2019, μόλις εξελέγη ο συντηρητικός πολιτικός, είχε μειώσει τον εταιρικό φόρο από το 28% στο 24%. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι έτσι θα τονωθούν οι επενδύσεις. Από την αρχή της πανδημίας οι κρατικές επιδοτήσεις ανέρχονται σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 23% του τελευταίου ΑΕΠ. Αντίστοιχη είναι η επιβάρυνση για την οικονομία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο προϋπολογισμός του 2020 κλείνει με έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 1,1% την προηγούμενη χρονιά. Μόνο η Ισπανία και η Μάλτα καταγράφουν ακόμη υψηλότερα ελλείμματα».

Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία των κρατικών εσόδων για την Ελλάδα

 

Θα καταφέρει η μείωση των φορολογικών συντελεστών να διευρύνει τη φορολογική βάση, αυξάνοντας τα έσοδα στο τέλος της ημέρας; Προφανώς εδώ έγκειται το «τόλμημα» των Greekonomics, όταν μάλιστα οι αναλυτές αναμένουν έλλειμμα γύρω στο 7% για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Μπορεί να δανειστεί χρήματα με τους καλύτερους όρους από την προσχώρηση της Ελλάδας στο ευρώ το 2001. Από τις αρχές της χρονιάς η χώρα έχει λανσάρει στις αγορές ομόλογα ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ».

Για το άμεσο μέλλον αυτό είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας: να αποτινάξει επιτέλους τη ρετσινιά του «junk» για τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης. Η Handelsblatt σημειώνει: «Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ζήτηση, από τη στιγμή μάλιστα που ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο BB, χαρακτηρίζοντας «θετικές» τις περαιτέρω προοπτικές. Είναι μία ένδειξη για νέες αναβαθμίσεις στους επόμενους 18 μήνες. Για το 2021 ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2%. Ο Σταϊκούρας είναι αισιόδοξος ότι το 2022 θα καταφέρει να παρουσιάσει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Η πορεία της οικονομίας και κατά συνέπεια των κρατικών εσόδων θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό».

Πηγή: DW 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.