Πολιτικη & Οικονομια

Δουλέουμε 180 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε φόρους

Προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tax.png
© pixabay.com

Δουλέψαμε 180 ημέρες μέσα στο 2019 για να πληρώσουμε φόρους, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε για 5η χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Δουλέψαμε 180 ημέρες μέσα στο 2019 για να πληρώσουμε φόρους, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε για 5η χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, φέτος εργαζόμαστε τις 180 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος, δηλαδή για φόρους και εισφορές.

Ετσι, η 30η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, δηλαδή η πρώτη ημέρα του 2019 που οι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους, αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές.

Πόσες ημέρες δουλεύουμε για έμμεσους και άμεσους φόρους

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, το 2019 οι Ελληνες θα δουλέψουν 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές. Μάλιστα, αυτές οι «επιδόσεις» κατατάσσουν την Ελλάδα την τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Με αυτό το δεδομένο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2018 οι Ελληνες ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι για τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Κάθε χρόνο περισσότερες μέρες εργασίας για φόρους

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι από το 2009 και μετά, κάθε χρόνο προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος, δηλαδή για φόρους και εισφορές. Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα που καταγράφει την εξέλιξη της ημέρας φορολογικής ελευθερίας ανά κυβέρνηση, για την περίοδο 1999-2019.

foroi.png
Η εξέλιξη της ημέρας φορολογικής ελευθερίας ανά κυβέρνηση

Διπλάσια για φόρους από ό,τι για βασικές ανάγκες

Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών είναι διπλάσια από ό,τι ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, για την κάλυψη των βασικών αναγκών (δηλαδή για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες). Με τη γλώσσα των αριθμών, η φορολογική επιβάρυνση αγγίζει τα 78 δισ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες δαπάνες για τις βασικές ανάγκες ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ.

foroi1.png

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.