Πολιτικη & Οικονομια

Παρέμβαση Κομισιόν για τη διάσωση της ΔΕΗ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων των ζημιών την Παρασκευή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΕΗ
ΔΕΗ © INTIMENEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρέμβαση Κομισιόν για τη διάσωση της ΔΕΗ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων των ζημιών την Παρασκευή

Την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητούσε ρευστότητα ακόμη και από την χρεοκοπημένη Λάρκο, εξασφαλίζοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο 2,5 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Ενέργειας έχει εγκαταλείψει στην τύχη της τη ΔΕΚΟ, η οποία διανύει μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της.

Την προσεχή Παρασκευή η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα είναι ζημιογόνα και μάλιστα οι ζημιές θα είναι εξαιρετικά υψηλές.

Πλέον η υπόθεση ΔΕΗ παρακολουθείται στενά και από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGFIN) καθώς θεωρείται ότι το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΚΟ αποτελεί συστημική απειλή. Μάλιστα ήδη οι Βρυξέλλες, έχουν διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι θα απαιτηθεί άμεσα, μετά τις εκλογές, έτοιμο σχέδιο δράσης για τη ΔΕΗ.

Οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία και να έχουν ζητήσει, αν όχι απαιτήσει, να έχουν άμεσα και προς εφαρμογή σχέδιο για την σωτηρία της επιχείρησης, η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Πράγματι από πλευράς ΝΔ, υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης, το οποίο με μερικές «πινελιές» που θα προστεθούν μόλις δοθεί μια πιο πλήρης εικόνα για τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, μπορεί να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Το πλάνο αυτό που μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε turnaround story, δίνει το στίγμα της ετοιμότητας από πλευράς ΝΔ να "αφοπλίσει την ωρολογιακή βόμβα ΔΕΗ” που κληρονομεί από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Πρώτο άμεσο ζητούμενο είναι να υπάρξει τόνωση της ρευστότητας των ταμείων της επιχείρησης. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει επικοινωνίες αρμόδιων στελεχών της ΝΔ, τόσο με την ΤτΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της ΔΕΗ προέρχεται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που επίσης είναι μεγάλος δανειστής της εταιρείας. Στις επαφές αυτές έχει ήδη ζητηθεί να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων μηνών στη ΔΕΗ. Για την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης θα εξεταστούν τόσο δυνατότητες είσπραξης διαφόρων οφειλών του Δημοσίου όσο και άλλα διαθέσιμα εργαλεία. Η κατεύθυνση των άμεσων μέτρων που θα ληφθούν τους αμέσως επόμενους μήνες είναι «μείωση εξόδων, αύξηση εσόδων» με στόχο να περιοριστεί η οικονομική διαρροή και να ισοσκελιστεί ο κόκκινος ισολογισμός

Η δεύτερη φάση, που αναμένεται να εξειδικευτεί το φθινόπωρο, σε συνεργασία με την Κομισιόν, αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση από το μηδέν των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Είναι σαφές ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ όχι απλώς δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά αντίθετα επιτείνουν το πρόβλημα της ΔΕΗ, η οποία καλείται να πουλά σε τρίτους ενέργεια που η ίδια παράγει και στη συνέχεια να αγοράζει για το δικό της πελατολόγιο ενέργεια από το σύστημα σε ακριβότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η ανησυχία για τη ΔΕΗ έγινε ακόμα πιο έντονη την περασμένη εβδομάδα, όταν διέρρευσε το e-mail της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της επιχείρησης προς ανώτατα στελέχη, με το οποίο ενημέρωνε για την άσχημη πορεία των οικονομικών μεγεθών κατά το πρώτο τρίμηνο. Πληροφορίες, που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι η ίδια αρνητική πορεία συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, με βάση το ενημερωτικό mail, οι ζημίες της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από το 2018. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Δ. Οικονομικών, εκτός από τις ζημίες, η εταιρεία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο αρνητικό περιθώριο EBITDA, ενώ οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας υπολογίζονται σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το 2018 κύκλο εργασιών στα 4,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,1%, λειτουργική κερδοφορία EBITDA μειωμένη κατά 44,5%, στα 260,1 εκατ. ευρώ, από 469 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, και ζημίες μετά από φόρους στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (δηλαδή χωρίς τις υπό πώληση μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης) στα 542 εκατ. ευρώ (509 εκατ. προ φόρων). Εάν προστεθούν η απομείωση της αξίας των πωλούμενων μονάδων αλλά και οι ζημίες από τη λειτουργία τους, τότε οι ζημίες μετά από φόρους εκτινάσσονται στα 903,8 εκατ. ευρώ.

Πηγές της εταιρείας δεν επιβεβαιώνουν τα μεγέθη πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο είναι σαφές, όπως παραδέχονται κύκλοι της διοίκησης, ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν υπάρξει έκτακτα έξοδα και απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν επέτρεψαν στην εταιρεία να γυρίσει σε κερδοφορία, όπως είχε σχεδιαστεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραίτηση του Τζάστιν Τριντό από την ηγεσία του κόμματός του στον Καναδά: Πώς οδηγήθηκε στην απόφαση - Η επόμενη μέρα
Τζάστιν Τριντό: Το προδιαγεγραμμένο τέλος ενός πολιτικού φαινομένου

Άμεση Ανάλυση: Πώς ο χαρισματικός πρωθυπουργός του Καναδά οδηγήθηκε στην παραίτηση από την αρχηγία του κόμματός του - Γιατί η πτώση του οφείλεται στην προσωπική του ύβρη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.