- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Μιχάλης Τσαμάζ: Ο μάνατζερ που βάζει στοίχημα να γίνει κυρίαρχος (και) του παιχνιδιού
Αφού μεταμόρφωσε τον ΟΤΕ σε ηγέτη των telecoms θέλει να μπει και στο στοίχημα – μαζί με την Intralot
Η είδηση ότι ο ΟΤΕ ενώνει τις δυνάμεις του (πιθανότατα) με την Ιntralot για να διεκδικήσουν μια θέση στην επόμενη ημέρα του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Για όσους παρακολουθούν τις γενικές συνελεύσεις των μεγάλων οργανισμών, η πραγματικότητα είναι ότι από τον περασμένο Ιούνιο την είχε ήδη προαναγγείλει ο CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Το εντυπωσιακό είναι ο manager του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της χώρας, αφού κατάφερε να τακτοποιήσει τα του οίκου του, έχει βαλθεί να ανοιχτεί σε οιονδήποτε συγγενικό και μη τομέα δραστηριότητας για να κάνει την εταιρεία του ακόμη μεγαλύτερη. Και το έχει καταφέρει. Ο τελευταίος σταθμός είναι το στοίχημα, που μετασχηματίζεται και μετά από μια επταετία ασαφούς μεταβατικότητας, περνά σε μια φάση νομιμότητας. Και ο Τσαμάζ δεν έχασε την ευκαιρία…
Ο ίδιος το είχε πρακτικά ανακοινώσει από τις 12 του περασμένου Ιουνίου, όταν έφερνε στη γενική συνέλευση του ΟΤΕ την αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού, προσθέτοντας στις δραστηριότητές και τη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών. Έλεγε τότε: «O OTE διαθέτει πολυάριθμο πελατολόγιο σε όλους τους τομείς της Eλληνικής Oικονομίας που εξυπηρετούνται από υπηρεσίες του οργανισμού, οι οποίες γίνονται ψηφιακές. Ήδη πολλές εργασίες λειτουργούν μέσω ευρυζωνικότητας στα κινητά τηλέφωνα και στα tablets. H αγορά των παιγνίων είναι μια αγορά που ενδιαφέρει τον OTE και εξετάζεται η αξιοποίηση της στο άμεσο μέλλον».
Για τους μυημένους, το ερώτημα τότε ήταν ποιος θα είναι ο συνεργάτης. Και η απάντηση δόθηκε λίγο αργότερα, με πληροφορίες που τον φέρνουν σε συζητήσεις με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη και του έμπειρου manager Αντώνη Κεραστάρη. Σήμερα οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και συνυφασμένες με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θέτει για το διαδικτυακό στοίχημα η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) του Βαγγέλη Καραγρηγορίου, η οποία βάζει τους νέους όρους για το online gaming.
Ο νέος κανονισμός που τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ προβλέπει (μεταξύ άλλων) ότι στο ελληνικό στοίχημα θα μπορούν στο εξής να δραστηριοποιούνται μόνο ελληνικές εταιρείες, ή έστω με έδρα την Ελλάδα. Οι δύο παίκτες δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία. Μπορεί να μην είναι «παίκτες», αλλά έχουν όλες τις υποδομές και προϋποθέσεις. Η Intralot, γνώριμη στο χώρο, εφόσον καταλήξει να γίνει ο partner του ΟΤΕ, διασφαλίζει την τεχνογνωσία και το σύνολο των εγγυήσεων που απαιτούνται για το on line beting. O OTE με κορυφαίο δίκτυο και υποδομές στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως με τεράστιο πελατολόγιο. Έτσι και οι δύο συνδυάζουν τα δεδομένα μιας καλής συνεργασίας και προοπτικής επιτυχίας του εγχειρήματος.
Για τον ΟΤΕ, είναι ένα άλμα σε μια νέα δραστηριότητα, άγνωστη μέχρι στιγμής. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο οργανισμός, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Τσαμάζ, κινείται με τόλμη για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και μάλιστα σε προσοδοφόρους τομείς. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ανακοίνωση της συνεργασίας του με την Protergia του ομίλου Μυτιληναίος για την προώθηση πώλησης πακέτων ρεύματος μέσω του δικτύου του. Έτσι μπήκε στην λεγόμενη αγορά utilities, που συνδυάζει ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών για τους καταναλωτές.
Πρόσφατα «έστησε» και την ηλεκτρονική πλατφόρμα einsurance μέσω της οποίας ο πελάτης μπορεί να βρει την ιδιωτική ασφάλεια που του ταιριάζει, χωρίς να μεσολαβεί ασφαλιστικός πράκτορας. Και μαζί με αυτό, έκανε «άνοιγμα» και στον χώρο των τραπεζικών συναλλαγών με την έκδοση της Cosmote Prepaid Mastercard σε συνεργασία με την Eθνική Τράπεζα. Μια κάρτα, που όπως θα …αποδειχθεί, θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και από τους παίκτες του στοιχήματος.
Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν την απόλυτη έγκριση των «κεντρικών» του γερμανικού ομίλου Deutsche Telekom, ιδιοκτήτη πλέον του ΟΤΕ, ο οποίος αναγνωρίζει στον Μιχάλη Τσαμάζ, τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε σε πρωταγωνιστή τον άλλοτε «θνήσκοντα» όμιλο τηλεπικοινωνιών του ελληνικού δημοσίου.
Πράγματι, όταν ο Τσαμάζ, μεταπηδούσε από την Cosmote (βραχίονα κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, τότε) στο τιμόνι του οργανισμού, ο OTE ήταν «φορτωμένος» με δάνεια 4,5 δισ. και βρισκόταν σε καθοδική πορεία, με τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας να αποχωρούν κατά χιλιάδες, προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Και η συνδρομητική τηλεόραση του ConexxTV βρισκόταν στα σπάργανα έχοντας να αντιμετωπίσει τον κολοσσό της Nova. Σήμερα τα δάνεια βρίσκονται στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο οργανισμός, με εξαιρετική ευρωστία, έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα του 1,2 δις. ευρώ πέρυσι, και ήδη έχει ριχτεί στη μάχη για την επόμενη πενταετία με ένα αντίστοιχου βεληνεκούς επενδυτικό πρόγραμμα, και στόχο των παραμείνει ηγέτης στα telecoms και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Eλλάδας.
Για τη διοίκηση Τσαμάζ, κλειδιά για τη μεταμόρφωση αυτή ήταν η πώληση των θυγατρικών, που επέτρεψε σε πρώτη φάση τη μείωση του δανεισμού και το ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Κυρίως, όμως ήταν η δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Το «πείραμα» της CosmoteTV αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Μέσα σε λίγα χρόνια ο ΟΤΕ κατάφερε να γίνει ο ηγέτης στον χώρο, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα το άλλοτε αντίπαλο δέος της NOVA, και αφήνοντας τους δυο άλλους μεγάλους ανταγωνιστές, τη Vodafone και τη Wind να ασχολούνται με την εξαγορά της Forthnet, προτού τελικά καταλήξουν στις δικές τους συνδρομητικές πλατφόρμες. Έτσι κέρδισε χρόνο, πελατολόγιο, και κυρίως ρευστό από τους περίπου 500.000 συνδρομητές που έχει η CosmoteTV. Διόλου τυχαίο, ότι τα τελευταία δυο χρόνια το έγκυρο βρετανικό GTB Power περιλαμβάνει τον Μιχάλη Τσαμάζ στη λίστα των 100 ισχυρότερων προσώπων στο χώρο των telecoms.
Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία
Αν και βαθύς γνώστης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο Μιχάλης Τσαμάζ προκάλεσε αίσθηση το 2010, όταν επικράτησε του Παναγή Βουρλούμη και του Ιορδάνη Αϊβάζη για να ηγηθεί του ΟΤΕ της νέας, «γερμανικής» περιόδου. Όσοι δεν γνώριζαν (τον από το 2007 επικεφαλής της COSMOTE) πίστευαν ότι είναι ξένος. Κι όμως το όνομα Τσαμαζ, είναι καθόλα ελληνικό και οφείλεται σε ένα... γραφειοκρατικό σφάλμα. Το 1940, ο πατέρας του σημερινού επικεφαλής του ΟΤΕ, ζήτησε ένα πιστοποιητικό από μια δημόσια υπηρεσία. Ο αρμόδιος… «έφαγε» κάποια γράμματα από το επίθετο Τσαμπάζης, που ήταν και το πραγματικό. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όμως, και η προερχόμενη από την Φιλαδέλφεια της Μικρασία οικογένεια τελικώς άλλαξε επώνυμο...
Ο νεαρός Τσαμάζ, μετά την αποφοίτηση από το καναδικό Πανεπιστήμιο του NewBrunswick, πέρασε από το «σχολείο» της Procter&Gamble σε διάφορες πολυεθνικές για να καταλήξει στην Phillip Morris. Τον κόσμο των telecoms τον γνώρισε το 1998 όταν μεταγράφηκε στο «φυτώριο» της Panafon όπου γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλά σημαντικά στελέχη όπως τον μετέπειτα CEO της Wind Σωκράτη Κομινάκη, αλλά και τον σημερινό CEO της WIND, Νάσο Ζαρκαλή. Τρία χρόνια μετά ήρθε η ώρα της Cosmote, όπου υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις για να φτάσει αυτήν του CEO το 2007 όταν ο Παναγής Βουρλούμης συγκρούσθηκε με τον Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο, τότε επικεφαλής του κλάδου της κινητής. Με την επίδοσή του στην Cosmote να είναι το καλύτερο που είχε να επιδείξει τότε ο οργανισμός, η επιλογή των γερμανών ήταν η πιο σωστή. Κάτι που ο Τσαμάζ απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαντήσεις για τη θωράκιση στο Λεκανοπέδιο έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής
Η αρπακολλατζίδικη διαδικασία για το logo δεν μειώνει σε τίποτα την αξία της ολοκλήρωσης της κατασκευής του μετρό
Όσα είπε για μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά και woke κουλτούρα
Η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο
Πότε θα πληρωθεί η 5η δόση
Νέα επίθεση του υποψήφιου προέδρου του κόμματος για στημένο σκηνικό και «περίεργες διαδρομές»
Xρησιμοποιεί σήμερα αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300
Κατά τη συζήτηση με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ
Ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί άμεσα πολιτικό συμβούλιο
Κεραμέως: Αποδεικνύεται στην πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας
Πέντε νέοι σταθμοί βάσης θα λειτουργούν ως εφαλτήρια άμεσης επέμβασης
Οι ομιλητές και το πρόγραμμα της εκδήλωσης - Πληροφορίες συμμετοχής
Οι επιλογές θα είναι δύσκολες
«Δεν ποινικοποιείται το κέρδος από τις εταιρείες, αλλά η κερδοσκοπία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Θα έχει την τύχη της Δαμανάκη», συμπλήρωσε
Για πάρα πολλούς από εμάς, οι μειώσεις φόρου ενδέχεται να μην είναι καθόλου συμφέρουσες
Τι αλλάζει στα πρόστιμα
Τις αλλαγές που προωθούνται στο στράτευμα περιέγραψε ο Υπουργός Άμυνας
«Δεν μένω σε ένα κόμμα που φέρεται στα μέλη του σαν σκουπίδια», δήλωσε η βουλευτής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.