Θεατρο - Οπερα

Antigone Test: Μία ζωντανή θεατρική παράσταση μέσα από το zoom

Δεν είναι μία ακόμα βιντεοσκοπημένη προβολή

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ANTIGONE TEST I this is Me in my room
Ακόμα μία θεατρική παράσταση που θα την δούμε βιντεοσκοπημένη ετεροχρονισμένα;

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου με τις «Miss Presence and the Absent Girls Band» παρουσιάζουν την ψηφιακή performance «ANTIGONE TEST I this is Me in my room»

Ζούμε μία περίοδο, κατά την οποία πολλά επαγγέλματα έχουν πληγεί. Οι καλλιτέχνες ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία που δεν γνωρίζουν καθόλου τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν να είναι δημιουργικοί και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν δεδομένων των συνθηκών.

ANTIGONE TEST I this is Me in my room
Οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να είναι δημιουργικοί και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν δεδομένων των συνθηκών
  

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, αποδεδειγμένα ικανή στο να καινοτομεί, όπως απέδειξε με το «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding», έρχεται να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες του κορωνοϊού στο μέγιστο καλλιτεχνικά με το «ANTIGONE TEST I this is Me in my room». Ενώνει τις «Miss Presence and the Absent Girls Band», τον εαυτό της δηλαδή με τις Μαίρη Ζυγούρη, Nalyssa Green, Kat Papachristou, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Βάλια 
Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη και Gemma Carbone, ώστε να δημιουργήσουν όλες μαζί μία μοναδική ψηφιακή εμπειρία, την οποία συνθέτουν από καταιγιστικά visuals, θεατρικό λόγο και ποπ μουσική.  

Ακόμα μία θεατρική παράσταση που θα την δούμε βιντεοσκοπημένη ετεροχρονισμένα; Όχι. Το έργο «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» είναι μία performance που παρουσιάζεται ζωντανά, μέσω της πλατφόρμας zoom, με κάθε μία από τις καλλιτέχνιδες να βρίσκονται στον δικό τους χώρο. Είναι μια ιδέα που προέκυψε από τον ίδιο τον εγκλεισμό και το παραλληλισμό του με τον εγκλωβισμό στις έμφυλες ταυτότητές μας. Γι’ αυτό και το κείμενο της παράστασης «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» βασίστηκε στο «Ίχνη της Αντιγόνης», το έργο της σουηδής συγγραφέως Χριστίνας Ουζουνίδη, το οποίο βασισμένο στον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης έρχεται να μιλήσει για την έμφυλη διαχρονική βία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.  

ANTIGONE TEST I this is Me in my room
Έρχεται να μιλήσει για την έμφυλη διαχρονική βία και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας

Με την performance «ANTIGONE TEST I this is Me in my room», η Έλλη Παπακωνσταντίνου και η υπόλοιπη ομάδα εγκαινιάζουν στην ουσία ένα «θέατρο του εγκλεισμού». Σε αυτό, μάλιστα, έθεσαν και κάποιους κανόνες, βάσει των οποίων μπορούμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ποιοι είναι αυτοί; Οι πρόβες, αλλά και η παρουσιάση του «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» γίνονται αποκλειστικά στην απομόνωσή τους, κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείται για τον όποιο σκοπό στην παράσταση υπήρχε στα σπίτια τους όταν μπήκαν σε καραντίνα και δημιουργούν αποκλειστικά μέσα στους χώρους τους, με τον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο και χώρο να σμιλεύονται.  

ANTIGONE TEST I this is Me in my room
Ο ιδιωτικός και δημόσιος λόγος και χώρος σμιλεύονται

Η σκηνοθέτης Έλλη Παπακωνσταντίνου εξηγεί το εγχείρημα του «ANTIGONE TEST I this is Me in my room»: «Το θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στη δική μας περίπτωση, η καραντίνα μας έφερε να κάνουμε πρόβες με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Διαπίστωσα ότι ο εγκιβωτισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε διάλογο με τον εγκλωβισμό στην έμφυλη ταυτότητα και στη σύνδεση της γυναίκας με τον οίκο, τον ιδιωτικό χώρο. Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ, υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ». 

[[{"fid":"778950","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Περισσότερες πληροφορίες για το «ANTIGONE TEST I this is Me in my room» 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 
Δευτέρα 18 Μαΐου, 7:15μμ 
Τρίτη 19 Μαΐου, 7:15 μμ 
Τετάρτη 20 Μαΐου, 7:15 μμ 
Δευτέρα 25 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ 
Τρίτη 26 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ 
Τετάρτη 27 Μαΐου, 6:15 μμ & 8:15 μμ 

Εισιτήρια: 
Eventbrite 
10 € (απλό εισιτήριο) 
38,50 € (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/οιον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα) 

odctechnician@gmail.com 

ANTIGONE TEST I this is Me in my room
Από τις 18 μέχρι τις 27 Μαΐου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο
Κράτα με: Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε θέλοντας να ακουστεί το κείμενο

Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για τον Δον Κάρλος στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά αποτελεί το τελευταίο μέρος της σκηνοθετικής του τετραλογίας, με την οποία ολοκληρώνει την προσωπική του διερεύνηση πάνω στη σχέση θεάτρου και κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.