- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σκοτώνουν τα σχολεία όταν γεράσουν
Ερειπωμένα στολίδια της ελληνικής υπαίθρου σε 15 εικόνες
«Φωτογραφίζω εγκαταλειμμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ελληνική επικράτεια». Έτσι συστήθηκε ο Χριστόφορος Δουλγέρης, ο οποίος μας έστειλε ένα μήνυμα μαζί με δείγματα της ξεχωριστής δουλειάς του, η οποία μας υποχρέωσε να σκύψουμε πάνω από ένα φαινόμενο που όλοι προσπερνάμε. Τι απογίνονται τα κτίρια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας όταν παύουν να εξυπηρετούν λειτουργικές χρήσεις;
Η γενικευμένη κοινωνική απορρύθμιση της κρίσης και οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της στην παιδεία επέφεραν σκληρότερα χτυπήματα στις περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η απόκοσμη όψη των ερειπωμένων σχολικών συγκροτημάτων δεν άφησε ασυγκίνητο τον Χριστόφορο Δουλγέρη. Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «ο κύριος και βασικός άξονας αυτής της σειράς βασίζεται στην άμεση φωτογραφική καταγραφή των εκπαιδευτικών σχολείων και ιδρυμάτων της υπαίθρου της Ελλάδας. Ένα ταξίδι που καλύπτει όλους τους νομούς της Ελλάδας και φωτίζει αρκετά έντονα την πρόσφατη εγκατάλειψη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε τμήματα της υπαίθρου. Τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πραγματικά στολίδια τα οποία έχουν λειτουργήσει σε ποικίλα δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά στις αρχές του αιώνα που έφυγε».
Από τα σύνορα του νομού Σερρών έως την Ιθάκη, την Κρήτη, την Πάρο, ο φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να αιχμαλωτίσει τις ιδιαίτερες αυτές εικόνες. Τι του εντυπώθηκε προπάντων μέσα από όλες αυτές τις διαδρομές; «Ακολουθώντας αυτή την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή στα χνάρια των αρχών του αιώνα μας, προσπαθώ να καταλάβω με τον δικό μου τρόπο τι μας έχει συμβεί. Αυτή η εμπειρία της αρχιτεκτονικής σύγκρισης ίσως μας μεταφέρει μια μεγαλύτερη εικόνα από αυτή που έχουμε μέχρι σήμερα αντιληφθεί , μια εικόνα την οποία ίσως δεν έχουμε καν αναζητήσει».
Ο δημιουργός, ο οποίος σπούδασε κοινωνιολογία στο Ρέθυμνο, πήρε μαθήματα φωτογραφίας στο Ντίσελντορφ και κατόπιν φοίτησε στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου, εργάζεται ως ελεύθερος φωτογράφος από το 2003. Η δουλειά του κλίνει σαφώς προς τον μαγικό ρεαλισμό, ενώ οι έννοιες του τόπου και της ταυτότητας αποτελούν σταθερό μοτίβο της προβληματικής του. Άμεσος στόχος του είναι να προεκτείνει το πορτφόλιο των ερειπωμένων σχολείων, αντλώντας εικόνες από ελληνικά ιδρύματα στα παράλια της Μικράς Ασίας , την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τη νότια Ιταλία, την Οδησσό, οπουδήποτε έχει αφήσει τα χνάρια του το ελληνικό στοιχείο.
Οι εικόνες του «The Schools Project» εκτίθενται έως τις 30 Νοεμβρίου στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts στη Θεσσαλονίκη.
Ο Χριστόφορος Δουλγέρης στο Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Μια έκθεση φωτογραφίας για τα πρόσωπα και όχι τα προσωπεία
Με αφορμή τον εορτασμό της 100ής επετείου του Υπερρεαλισμού
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο για την υποβρύχια φωτογραφία αλλά και για τα συνταρακτικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμή να ξεκινήσει τη φωτογραφία
Η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Κνωσός
Ομορφιά και μηνύματα μέσα από εντυπωσιακά κλικ
Φωτογραφικά κλικς από το νέο Xiaomi 14T X Leica
Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική φωτογραφία, το βραβείο «Lars Tunbjörk» και την ιατρική
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα, η έκθεση φωτογραφίας καταγράφει την πατρίδα του συγγραφέα πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Συμβαίνει τώρα στην πόλη. Από τον Θανάση Καρατζά και την Athens Voice.
20 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου φωτογράφου
«Δες τη ζωή, δες τον κόσμο και γίνε αυτόπτης μάρτυρας στα μεγάλα γεγονότα»
Το χιούμορ και η γοητεία της άγριας ζωής σε μερικά κλικ
«Δεν ξέρω ποια γρανάζια κινούνται μέσα μας όταν κοιτάμε φωτογραφίες, ειδικά φωτογραφίες καλλιτεχνών όπως ο Cartier-Bresson, αλλά δεν είναι μόνο η όραση που δουλεύει, ούτε μονάχα η φαντασία»
Καλλιτέχνες και άνθρωποι της πόλης γέμισαν για τρεις μέρες το Cinobo Όπερα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο με αφορμή την έκθεση «RIDE AΘENS» στο ΚΠΣΙΝ
Λίγο πριν μεταμορφώσει με τη viral έκθεσή του το Cinobo Όπερα μιλάει στην Athens Voice
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, γιατί καθώς μεγαλώνουμε δεν ρωτάμε «γιατί»;
«Κάνα Δυο Φωτογραφίες» για πρώτη φορά στην Αθήνα – Το ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα δούμε τον Σεπτέμβριο
Η ιστορία ενός πλανήτη υπό πίεση σε εικόνες που διεκδικούν βραβείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.