Μουσικη

Η Ελλάδα στη Eurovision: Οι καλύτερες συμμετοχές στον διαγωνισμό τραγουδιού

Οι θέσεις και οι βαθμολογίες που έχει κατακτήσει η χώρα μας

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision
Η Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Eurovision: Οι συμμετοχές της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού. Οι καλύτερες θέσεις που έχει κατακτήσει η χώρα μας.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον Α’ Ημιτελικό της Eurovision 2022, όπου η Αμάντα Γεωργιάδη με το «Die Together» θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό με στόχο το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του μουσικού διαγωνισμού.

Η ATHENS VOICE με αφορμή τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τις καλύτερες συμμετοχές της χώρας μας από πλευράς θέσης και βαθμολογίας.

Eurovision: Οι καλύτερες συμμετοχές της Ελλάδας

Η χώρα μας έλαβε πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision το 1974. Έκτοτε απουσίασε τις χρονιές 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και το 2000.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ελλάδα είχε πετύχει μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα. Η μία φορά ήταν το 1977 όπου τερμάτισε πέμπτη με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη και η άλλη το 1992 με την Κλεοπάτρα.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Ελλάδα αναδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό με δέκα θέσεις στην πρώτη δεκάδα από το 2001 έως το 2013, συμπεριλαμβανομένου τρίτες θέσεις το 2001 για τους Antique, το 2004 για τον Σάκη Ρουβά και το 2008 για την Καλομοίρα.

Στους τελευταίους οκτώ διαγωνισμούς (2014–21), η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στην πρώτη δεκάδα μία φορά (2021), ενώ απέτυχε να προκριθεί στον τελικό δύο φορές (2016, 2018).

1977 - «Μάθημα Σολφέζ»

Το «Μάθημα Σολφέζ» ήταν η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 1977, ερμηνευμένο στα ελληνικά από τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη. Οι τέσσερις καλλιτέχνες ακολουθούσαν σόλο καριέρα πριν από την είσοδό τους στον διαγωνισμό. Η μουσική γράφτηκε από τον Γιώργο Χατζηνάσιο και στίχοι της Σέβης Τηλιακού.

Στον τελικό έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση.

Μάθημα Σολφέζ Πασχάλης Μπέσυ Μαριάννα Williams

1992 – «Όλου του κόσμου η ελπίδα»

Η δεύτερη φορά που η Ελλάδα μπήκε στην πεντάδα, κατακτώντας την πέμπτη θέση ήταν το 1992 με την Κλεοπάτρα και το «Όλου του κόσμου η ελπίδα». Το τραγούδι συνέθεσε ο μουσικός Χρήστος Λαγός.

Το εν λόγω τραγούδι στο τελικό έλαβε 94 βαθμούς, κατατάσσοντας το στην 5η θέση ανάμεσα σε 23 συμμετοχές. Το τραγούδι είναι μια μπαλάντα. Η Κλεοπάτρα τραγουδούσε για την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου και ζητούσε από το τραγούδι της να δείξει το δρόμο προς την «ελπίδα ολόκληρου του κόσμου».

Olou tou kosmou i elpida - Greece 1992 - Eurovision songs with live orchestra

2001 – «Die for you»

Η Ελλάδα με το «Die for you» κατέκτησε για πρώτη φορά την 3η θέση, συγκεντρώνοντας 147 βαθμούς ανάμεσα σε 23 χώρες που διαγωνίζονταν εκείνη την χρονιά.

Το τραγούδι, με στίχους του Αντώνη Παππά και τη μουσική του Νίκου Τερζή, που αργότερα θα συνέθεταν το «Love Me Tonight» για τη Λευκορωσία, είναι ένα ανεβαστικό κομμάτι.

Antique - (I Would) Die for you

2004 – «Shake It»

Το ταπεραμέντο του Σάκη Ρουβά κατέκτησε την τρίτη θέση με 252 βαθμούς.

Το τραγούδι είναι up-tempo, πλήρως στην αγγλική γλώσσα, με τον Ρουβά να λέει στην αγάπη του ότι «θα αντάλλασσα τη ζωή μου για μια νύχτα μαζί σου» (I would trade my life for a night with you) και ζητώντας από την αγάπη του να «το κουνήσει» (shake it) γι' αυτόν.

Η μουσική - του Νίκου Τερζή - περιλαμβάνει κάποια παραδοσιακά ελληνικά όργανα, καθώς και τα βαριά χορευτικά beats. Τους στίχους υπογράφει ο Νεκτάριος Τυράκης.

Sakis Rouvas - Shake It (Greece) 2004 Eurovision Song Contest

2005 – «My Number One»

Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι «My Number One», το οποίο είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αριθμό των δώδεκα βαθμών που δόθηκαν σε ένα τραγούδι (δέκα συνολικά) μαζί με το «Love Shine A Light» των Katrina and the Waves το 1998.

Το τραγούδι έκανε την Ελλάδα την πρώτη χώρα που δεν είναι μέλος των Big Five να κερδίσει το διαγωνισμό, χωρίς να περάσει από ημιτελικό.

Μετά την Eurovision, το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σουηδία και εισήλθε στην πρώτη δεκάδα των charts στη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο, καθώς και στο αμερικανικό Billboard Hot Club Play Chart.

Το 2005 η Eurovision πραγματοποίησε ένα επετειακό πρόγραμμα, το Congratulations, για να γιορτάσει τα 50 χρόνια του διαγωνισμού, στον οποίο το «My Number One» ήρθε τέταρτο στην ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή τραγούδια του διαγωνισμού, πίσω από το «Hold Me Now» (1987), το «Nel blu Dipinto di blu» (1958) και το «Waterloo» των ABBA (1974).

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι της Ναταλίας Γερμανού και του Χρήστου Δάντη και η μουσική του Μάνου Ψαλτάκη.

Helena Paparizou - My Number One (Greece) 2005 Eurovision Song Contest

2008 – «Secret Combination»

Τον «μυστικό της συνδυασμό» τραγούδησε η Καλομοίρα το 2008, κατακτώντας την τρίτη θέση για χάρη της Ελλάδας. Το συνέθεσε ο Κωνσταντίνος Παντζής και οι στίχοι ήταν του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου.

Kalomira - My Secret Combination (Greece) Live 2008 Eurovision Song Contest

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η Ελλάδα ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision, καταλήγοντας δέκα φορές στην πρώτη δεκάδα, μεταξύ αυτών ένατη το 2006, έβδομη το 2007, τρίτη το 2008, έβδομη το 2009, όγδοη το 2010 και έβδομη το 2011.

Αφού η Ελευθερία Ελευθερίου τερμάτισε 17η με το τραγούδι «Aphrodisiac» στον τελικό του 2012, η Ελλάδα πέτυχε το 2013 μια θέση στο top 10 για δέκατη φορά στον 21ο αιώνα και 18η συνολικά, όταν ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και οι Koza Mostra έλαβαν την έκτη θέση με το τραγούδι «Alcohol Is Free».

Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis - Alcohol Is Free (Greece) - LIVE - 2013 Semi-Final (2)

Το 2014 η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση που είχε λάβει μέχρι εκείνο το έτος, καθώς τερμάτισε -όπως και το 1998- εικοστή, με το τραγούδι Rise Up που ερμήνευσαν οι Freaky Fortune και ο RiskyKidd.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες (μαζί με τη Ρωσία και τη Ρουμανία) που είχαν προκριθεί σε κάθε τελικό από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004 (2004–2015). Επιπλέον, η Ελλάδα είχε προκριθεί από τον προκριματικό γύρο το 1996. Το 2015 η χώρα δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια, καταλήγοντας στην δέκατη ένατη θέση.

Το 2016 η ΕΡΤ επέλεξε εσωτερικά την ελληνική συμμετοχή, προκρίνοντας το συγκρότημα Argo με το τραγούδι «Utopian Land». Για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί στον τελικό, καταλαμβάνοντας την δέκατη έκτη θέση στον ημιτελικό.

Το 2017 η ΕΡΤ επίλεξε εσωτερικά την τραγουδίστρια Demy και μέσω εθνικού τελικού το τραγούδι «This Is Love», το 2018 επιλέχθηκε πάλι εσωτερικά η Γιάννα Τερζή με το τραγούδι «Όνειρό μου», ενώ το 2019 η ΕΡΤ επέλεξε για άλλη μια φορά εσωτερικά την τραγουδίστρια Κατερίνα Ντούσκα με το τραγούδι «Better Love» για να εκπροσωπήσει την χώρα στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Το 2020 επιλέχθηκε με τον ίδιο τρόπο (εσωτερική επιλογή) από την ΕΡΤ η τραγουδίστρια Stefania με το τραγούδι «Super Girl», αλλά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 2021 έγινε γνωστό ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί κανονικά και η Stefania εκπροσώπησε την χώρα με το τραγούδι «Last Dance» στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, το οποίο κατέκτησε τη δέκατη θέση.

Πληροφορίες από Wikipedia

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον David Bowie στην Ελλάδα
Ο Γιάννης Πετρίδης θυμάται το ταξίδι του με τον Ντέιβιντ Μπόουι στην Ελλάδα

«Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ίγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας…»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.