Μουσικη

Trojan: Πώς δημιουργήθηκε η μεγάλη εταιρεία της reggae

Καλοκαίρι είναι, τι καλύτερο από το να αφεθείς στους ήχους της;

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 787
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Duke Reid - Trojan Records - Reggae
Duke Reid

Η ιστορία της reggae δισκογραφικής εταιρίας Trojan, το βιβλίο «Η Συνωμοσία των Αγγέλων» του Ίγκορ Σαχνόφσκι, ο ήχος των My Bloody Valentine και Alpha & Omega.

➽ Trojan ήταν η μάρκα ενός αυτοκινήτου, που παραγόταν στην Αγγλία από το 1914 μέχρι το 1965. Ο Duke Reid ήταν ένας Τζαμαϊκανός dj και παραγωγός που έτρεχε το πιο σημαντικό από τα sound systems του νησιού. Τα sound systems ήταν ομάδες από παραγωγούς και djs, ηχολήπτες και MCs, που έπαιζαν ska, rocksteady και reggae και κυκλοφορούσαν τη δεκαετία του 1950 στο Kingston και σε άλλες πόλεις της Jamaica στήνοντας party και συναυλίες αυθόρμητα και εκ του μηδενός. Το sound system του Reid κουβαλούσε τον εξοπλισμό του με ένα Trojan και από τη μάρκα αυτού του αυτοκινήτου ονόμασε την εταιρεία που ίδρυσε το 1968 ο Lee Gopthal σε συνεργασία με τον Chris Blackwell της Island. Με την προσοχή του στραμμένη στην πλούσια παραγωγή της Jamaica, σύντομα το label κατάφερε να κάνει μερικές αξιοσημείωτες επιτυχίες. Το 1971, κυκλοφόρησε σε τριπλό βινύλιο η συλλογή “The Trojan Story”, που είχε μέσα Maytals, Jimmy Cliff, Alton Ellis, Duke Reid, Desmond Dekker, The Ethiopians, Lee ‘Scratch’ Perry και πολλούς ακόμα. Τώρα, 50 χρόνια μετά, η συλλογή επανακυκλοφορεί εκτός από τριπλό βινύλιο και σε διπλό cd και περιέχει ένα πενηντασέλιδο βιβλίο με ολόκληρη την ιστορία των τραγουδιών που περιλαμβάνονται. Καλοκαίρι είναι, τι καλύτερο από το να αφεθείς στους ήχους της reggae;

➽ Ο τίτλος «Η Συνωμοσία των Αγγέλων» δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ειδικά στον βαθμό που δεν είχα την παραμικρή ιδέα σχετικά με το ποιος ήταν ο Ίγκορ Σαχνόφσκι, που έχει γράψει το βιβλίο. Ο Σαχνόφσι γεννήθηκε στη Σιβηρία το 1958 και πέθανε νέος, μόλις το 2019. Τα βιβλία του, μυθιστορήματα και συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων, αγαπήθηκαν πολύ εντός και εκτός Ρωσίας. Αν και με τρομάζουν τα βιβλία που καλύπτουν τεράστιες χρονικές περιόδους μέσω τη ιστορίας οικογενειών, ο Σαχνόφσκι έχει τον τρόπο να σπάει την αφήγηση, να κινείται μέσω αλμάτων, να κόβει τα κεφάλαια με βάση μια προσωπική οπτική που μας φέρνει μπροστά σ’ έναν πειστικό και απόλυτα λειτουργικό μοντερνισμό. Συγκίνηση σε πολλά σημεία και στο background η σκοτεινή φιγούρα της δαιμονικής Λίλιθ, της γυναίκας «που κάνει τις συμπτώσεις να γεννούν γεγονότα». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός, στη σειρά Ποταμόπλοια και σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.

➽ Υπέγραψαν στη Domino και επανακυκλοφόρησαν ολόκληρη τη δισκογραφία τους. Οι shoegazers της καρδιάς μας My Bloody Valentine έρχονται με τα “Isn’t Anything” του 1988, “Loveless” του 1991 και “m b v” του 2013. Επιπλέον, έρχονται και με τα δύο ep τους, που είχαν επανακυκλοφορήσει μαζί το 2012. Οι My Bloody Valentine δεν ήταν ακριβώς πρωτότυποι στη σύλληψη του concept της χρήσης του θορύβου στη σύγχρονη pop αισθητική καθώς είχαν προϋπάρξει σχήματα, όπως οι Jesus And The Mary Chain ή ακόμη και οι Sonic Youth. Είναι τέτοιες όμως οι ισορροπίες που κρατάει το σχήμα από την Ιρλανδία, είναι τόσο ωραία τα τραγούδια τους, που θα συνεχίζεις να τους ακούς, όπως τα μεσημέρια των early nineties στον Ηχώ FM, που έπαιζες σε ίσες δόσεις Creation, Factory και Sub Pop.

➽ Οι Alpha & Omega είναι ένα βρετανικό σχήμα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να ασκείται σε ένα πολύ πρωτότυπο μίγμα dub, ska και reggae, που αντιπροσωπεύει τον βρετανικό ήχο του είδους. Μια τεράστια δισκογραφία, που επανεκδίδεται σιγά-σιγά κι έχει εξαιρετικό ήχο και πολύ όμορφα τραγούδια. Οι επανεκδόσεις των αρκετά ακριβών πλέον δίσκων, γίνονται από την Steppa Records, την οποία τρέχει ο Alpha Steppa, που έχει στενή οικογενειακή σχέση με τα δύο και μοναδικά μέλη του ιδανικού dub σχήματος.

➽ Το “Blues Jam In Chicago” που είχαν κάνει το 1969 οι Fleetwood Mac με ονόματα όπως αυτά των Otis Spann, Willie Dixon, Howlin’ Wolf και Shakey Horton είχε ως αποτέλεσμα ένα απίθανο δίσκο, που επανεκδίδεται τώρα κι αν δεν τον έχεις, δεν θέλεις για κανένα λόγο να χάσεις.

Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

Y.Γ.: Σε τριπλό βινύλιο (διπλό cd) κυκλοφόρησε το “Live” των Hawkwind, με τον τίτλο “50”, γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια παρουσίας τους στη σκηνή. Αγαπούσα πάντα αυτό το σχήμα, το οποίο ετοιμάζει καινούργια δουλειά και μεγάλη περιοδεία ανά την Ευρώπη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.