- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Voilà Barbara Pravi! Τι μας είπε το κορίτσι της Eurovision
«Θα συμμετείχα μόνο αν θα κατάφερνα να γράψω το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει ποτέ. Μιλάω γι’ αυτά που γνωρίζω: τη βία, την άμβλωση, τη δυσκολία του να είσαι νέα τραγουδίστρια στη μουσική βιομηχανία»
Barbara Pravi: Συνέντευξη με την 27χρονη μουσικό που θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Voilà»
Ενθουσιώδης, χαμογελαστή και ιδιαίτερα εκφραστική κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας. Η Barbara Pravi εμφανίζεται στην κάμερα του κινητού της τηλεφώνου. «Συγγνώμη, είμαι στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι», μου λέει καθώς διασχίζει γειτονιές του Παρισιού και σε όλη τη διάρκεια της επικοινωνίας μας το φόντο είναι εικόνες από την ηλιόλουστη γαλλική πρωτεύουσα που αλλάζουν σε κάθε καρέ. Τον Μάιο του 2021, η 27χρονη μουσικός θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Voilà» που στην Ελλάδα εκπροσωπείται και κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company. Πρόκειται για ένα κλασικό chanson (γαλλικό τραγούδι) που βασίζεται στον στίχο μέσα από το οποίο η τραγουδίστρια συστήνεται στους ακροατές ερμηνεύοντας μόνο με τη συνοδεία πιάνου και τσέλο.
Και, πράγματι, έχει πολλές ιστορίες από τη ζωή της να αφηγηθεί. Μεγάλωσε σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια: οι γονείς της γεννήθηκαν στη Γαλλία και οι παππούδες της είναι Σέρβοι και Ιρανοί. Μάλιστα το επώνυμο Pravi, που χρησιμοποιεί, είναι καλλιτεχνικό και προέρχεται από τη σερβική λέξη prava, φόρος τιμής στον παππού της. Σε ηλικία 22 ετών κυκλοφόρησε το πρώτο μουσικό βίντεο που σκηνοθέτησε με τους φίλους της και λίγο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία.
Πολυτάλαντη και ανήσυχο πνεύμα. Τo 2016 συμμετείχε στο μιούζικαλ «Unété 44» και το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της EP με τίτλο «Pas Grandir». Την ίδια χρονιά απέκτησε τον πρώτο της ρόλο ως ηθοποιός στην ταινία «La Sainte Famille» σε σκηνοθεσία Marrion Sarraut. «Άνοιξε» τις συναυλίες του Florent Pagny και το 2020 έκανε τη συμπαραγωγή, έγραψε τη μουσική και τους στίχους του δεύτερου EP, «Reviens pour l’hiver». Από τότε έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Yannick Noah, Julie Zenatti, Jaden Smith και έγραψε τα τραγούδια για την παιδική Eurovision «Bim Bam Toi» που ερμήνευσε η Clara και «J’imagine» της Valentina που κέρδισε το 2020. Είναι επιπλέον γνωστή στο κοινό επειδή χρησιμοποιεί την τέχνη της για να καταγγείλει τη βία κατά των γυναικών και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Το 2018, συμμετείχε με 38 γυναίκες στην ηχογράφηση του «Debout les femmes», επίσημου τραγουδιού του Γυναικείου Απελευθερωτικού Κινήματος της Γαλλίας.
Περίπου ένα μήνα πριν τη φετινή Eurovision, η Barbara Pravi μιλά στην ATHENS VOICE για τη δημιουργία του «Voilà», τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό τραγουδιού και τα επόμενα σχέδια.
Καλησπέρα από την Αθήνα! Το «Voilà» μας αρέσει πολύ στην Ελλάδα. Πότε αρχίσατε να το γράφετε και ποιο είναι το θέμα του;
Ξεκίνησα να το γράφω τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από τηλεφώνημα του τηλεοπτικού σταθμού France 2 ένα μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο. Με ρώτησαν αν θα ήθελα να λάβω μέρος στον διαγωνισμό για το τραγούδι που θα εκπροσωπούσε τη Γαλλία στη Eurovision 2021. Τους απάντησα ότι θα έπρεπε να το σκεφτώ και ότι θα συμμετείχα μόνο αν θα κατάφερνα να γράψω το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει ποτέ, ένα τραγούδι που θα αγαπούσα για πάντα. Γιατί ήξερα ότι για να συμμετάσχεις στη Eurovision πρέπει να ερμηνεύσεις το κομμάτι πολλές φορές και θα σε παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος, με όλη σου την καρδιά και το σώμα, για το τραγούδι που θα προτείνεις.
Τον Σεπτέμβριο λοιπόν έγραψα το «Voilà» με τον (επίσης Γάλλο μουσικό) Igit. Το τραγούδι αναφέρεται σε πολλά θέματα αλλά το βασικό του μήνυμα αφορά την επιβεβαίωση του εαυτού σου από τον ίδιο σου τον εαυτό. Σημαίνει δηλαδή: «Εδώ είμαι, αυτή είμαι και αυτά είναι όλα όσα έχω: η φωνή μου, τα μάτια μου, τα χέρια μου, η ενέργεια μου, η δύναμή μου, και προσπαθώ να σας τα δώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Κι αν δεν σας αρέσω δεν πειράζει, γιατί αυτή είμαι και το μόνο που έχει σημασία είναι η αγάπη και η ευγένεια που έχω για τον εαυτό μου.
Ήταν εύκολη η δημιουργία του τραγουδιού ή συναντήσατε δυσκολίες κατά τη διαδικασία;
Ω, Θεέ μου (γέλια). Υπήρξε μια από τις χειρότερες προκλήσεις της ζωής μου. Έκλαιγα όλη την ώρα λέγοντας «δεν μπορώ να το κάνω, απλά δεν μπορώ». Και ο συνεργάτης μου, ο Igit, έλεγε: «Ναι, Barbara, φυσικά και μπορείς να το κάνεις, μπορείς να το τραγουδήσεις στον κόσμο». Ήταν μια σκληρή διαδικασία γιατί προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική, πιο αληθινή. Είναι δύσκολο να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να λες τα σωστά λόγια, τις τέλειες λέξεις την κατάλληλη στιγμή. Οπότε, ναι, ήταν δύσκολη η διαδικασία. Αλλά είμαι πραγματικά πολύ περήφανη, γιατί κάθε φορά που τραγουδάω το κομμάτι τα θυμάμαι όλα. Δηλαδή τα δάκρυα και το κουράγιο να τραγουδήσω και να επιβεβαιώσω στον κόσμο ποια είμαι.
Το «Voilà» ανήκει στο μουσικό είδος του chanson. Τι νιώθετε όταν γράφετε και ερμηνεύετε τραγούδια που μιλούν για τη δική σας αλήθεια ή φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα όπως η βία κατά των γυναικών;
Έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, γιατί έχω ζήσει σχετικές εμπειρίες. Είναι σημαντικό, τουλάχιστον σε κάποια από τα τραγούδια μου, να μιλάω γι’ αυτά που γνωρίζω: τη βία, την άμβλωση, τη δυσκολία του να είσαι νέα τραγουδίστρια στη μουσική βιομηχανία της Γαλλίας αλλά πιθανώς και σε κάθε χώρα, να γράφεις τραγούδια για το κοινό και να αναγνωρίζεσαι. Αλλά ποτέ δεν θα υψώσω τη φωνή μου για καταστάσεις που δεν γνωρίζω στην ψυχή μου, στην καρδιά μου, στο σώμα μου. Βέβαια αυτή είναι η δική μου γνώμη, μπορεί κάποιος να είναι καλλιτέχνης και να μην επικοινωνεί μέσα από την τέχνη του τέτοιου είδους θέματα, εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Για μένα είναι ένα είδος θεραπείας, γιατί είναι πολύ δύσκολο να βάλεις λέξεις σε αυτά που αισθάνεσαι. Και όταν το πετύχεις έχεις κάνει τη μισή δουλειά για τον εαυτό σου.
Ας μιλήσουμε για το μουσικό βίντεο του «Voilà» που έχει μια γοητευτική, κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Ποια είναι η ιστορία του και ποια η συμμετοχή σας πίσω από τις κάμερες;
Η ιδέα για το βίντεο υπήρχε στο μυαλό μου ίσως τέσσερις με πέντε μήνες πριν το γύρισμα, το οποίο διήρκησε πέντε μήνες για να το ολοκληρώσουμε. Το κλιπ του «Voilà» που βλέπετε είναι το πρώτο μέρος μιας μικρού μήκους ταινίας. Αμέσως μετά τον διαγωνισμό της Eurovision, θα κυκλοφορήσει ολόκληρο το φιλμ διάρκειας 15 λεπτών και τότε θα αποκαλυφθούν όλα: η σημασία της σκιάς, των χεριών κλπ. Αυτό το βίντεο είναι μέρος μιας τριλογίας.
Τι σημαίνει ο διαγωνισμός της Eurovision σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;
Είμαι ιδιαίτερα περήφανη και ευγνώμων για το γεγονός ότι θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου στη Eurovision, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού. Και όσο σκέφτομαι τη χρονιά που πέρασε με τη νόσο Covid-19 και όλα αυτά που έφερε, είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται η δυνατότητα να τραγουδήσω μπροστά σε τόσους ανθρώπους. Κανείς δεν θα είναι ηττημένος στον διαγωνισμό αυτή τη χρονιά. Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να κάνουν συναυλίες φέτος λόγω της πανδημίας, οπότε το να έχεις την ευκαιρία να τραγουδήσεις σε μια τέτοια διοργάνωση μου φαίνεται ήδη απίθανο.
Το τραγούδι σας είναι ένα από τα φαβορί στον φετινό διαγωνισμό. Σας αγχώνει ή σας ενθουσιάζει αυτό;
Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι γιατί είμαι σίγουρη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Προσπαθώ να παραμείνω ήρεμη γιατί δεν θέλω να αποκτήσω περισσότερο άγχος από ό,τι έχω συνήθως. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Θα τραγουδήσω με όλη μου την καρδιά, τα υπόλοιπα δεν εξαρτώνται από εμένα.
Πηγαίνοντας πίσω στην αρχή της καριέρας σας, η οικογένειά σας αποτελείται κυρίως από καλλιτέχνες και μουσικούς. Θέλατε από νεαρή ηλικία να ασχοληθείτε με το τραγούδι επαγγελματικά; Πώς το αποφασίσατε;
Ήμουν φοιτήτρια της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι για δύο χρόνια, αλλά πολύ στενοχωρημένη γιατί δυσκολευόμουν και θεωρούσα ότι δεν ήταν η θέση μου εκεί, ειδικά με τόσο πολλούς ανθρώπους. Και όταν αποφάσισα να σταματήσω τις σπουδές μου, αναρωτιόμουν τι ήταν αυτό που ήθελα και με τι θα μπορούσα να ασχοληθώ. Τότε η καλύτερή μου φίλη είπε: «Είσαι εκπληκτική τραγουδίστρια, γιατί δεν το δοκιμάζεις;». Σκέφτηκα λοιπόν ότι φυσικά και θα μπορούσα να δοκιμάσω μια καριέρα στη μουσική. Αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία, αλλά δεν γνώριζα κανέναν στη μουσική βιομηχανία, ήμουν μόνη. Στα 21 μου χρόνια είπα στον εαυτό μου ότι θα προσπαθούσα μέχρι τα 25 κι αν δεν μπορώ να πληρώνω το διαμέρισμά μου στο Παρίσι, θα σταματήσω και θα δοκιμάσω κάτι άλλο. Όμως τελικά λειτούργησε, τα κατάφερα!
Ποια ήταν τα μουσικά σας ακούσματα μεγαλώνοντας;
Πάντα μου άρεσε να ακούω γαλλικά τραγούδια (chansons françaises). Θαυμάζω τη γαλλική μουσική και καλλιτέχνες όπως ο Jacques Brel, η Barbara, η Edith Piaf κλπ. Είμαι ερωτευμένη με τη γλώσσα και μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο οι Γάλλοι μουσικοί χρησιμοποιούν τις λέξεις και τις ενσωματώνουν στη μελωδία.
Η καριέρα σας στη μουσική βιομηχανία άρχισε το 2014 και από τότε «ανθίζει». Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα;
Κάθε βήμα στην καριέρα μου ήταν σημαντικό, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μεγάλο επίτευγμα. Η Eurovision είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. Είμαι πολύ αφοσιωμένη στη μουσική μου, όταν γράφω ένα τραγούδι δίνω ό,τι έχω σε αυτό. Κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα κομμάτι, αυτή είναι η μεγάλη μου επιτυχία μέχρι το επόμενο. Προς το παρόν είναι το «Voilà» και όταν πάω στο Ρότερνταμ και το ερμηνεύσω, εκείνη την εμπειρία θα χαρακτηρίζω ως το καλύτερο επίτευγμά μου. Ακόμα κι αν χάσω, δεν με πειράζει. Το θέμα είναι να βρίσκεσαι εκεί και να ζεις την κάθε στιγμή με όλους αυτούς τους ανθρώπους για μία εβδομάδα, να κάνετε μουσική μαζί. Μετά τον διαγωνισμό, πιθανότατα θα κυκλοφορήσει το νέο μου άλμπουμ. Αυτά που θεωρώ ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μου λοιπόν αλλάζουν συνεχώς.
Μιας και το αναφέρατε, τι θα περιέχει αυτό το άλμπουμ;
Θα είναι ένα άλμπουμ με γαλλικά τραγούδια. Συνεργάζομαι με τον Jeremy Arcache που παίζει πιάνο και βιολοντσέλο. Έτσι, η βάση του άλμπουμ θα είναι αυτά τα δύο μουσικά όργανα, όμως μου αρέσει επίσης η ορχηστρική μουσική. Θα υπάρχουν έγχορδα, ακορντεόν και συνθέσεις, όπως στην κλασική μουσική.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει μέχρι στιγμής;
Να κάνω τη μουσική που ακούω. Γιατί στο ξεκίνημα της καριέρας μου στη μουσική, τραγουδούσα ποπ κομμάτια στα γαλλικά. Το θέμα είναι ότι δεν ακούω ποπ (γέλια). Ένας φίλος, μου είπε κάποτε: «Ξέρεις, Barbara, νομίζω ότι το πρόβλημά σου είναι ότι ενώ ακούς chansons, δεν γράφεις μουσική αυτού του είδους. Μήπως είσαι τρελή ή κάτι τέτοιο (γέλια); Πρέπει να κάνεις τη μουσική που ακούς και τότε θα είσαι ευτυχισμένη». Και είχε δίκιο. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να είσαι ερωτευμένος με όλα τα βήματα που κάνεις και για να το πετύχεις πρέπει να είσαι ερωτευμένος με αυτά που επικοινωνείς μέσα από την τέχνη σου.
Τέλος, πρέπει να ρωτήσω: έχετε επισκεφτεί ποτέ στην Ελλάδα;
Ναι! Επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι. Μου άρεσε πολύ αυτή η πόλη και κυρίως η πολιτιστική μείξη που υπάρχει. Αλλά ενθουσιάστηκα και με τις πορτοκαλιές στη μέση του δρόμου, ήταν τόσο όμορφο το θέαμα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την ευκαιρία της συναυλίας του σχήματος Piandaemonium στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» μιλήσαμε με τον πιανίστα και αναπληρωτή καθηγητή
Τη νύχτα που η Ελλάδα ξενύχτησε ακούγοντας τον νέο του δίσκο
Ο Frank Marshall θα ρίξει φως στο «Rumors»
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Μωρά στη Φωτιά, Κωνσταντίνος Βήτα, Ghostface Killah, Eden Party αλλά και Φεστιβάλ Μπαρόκ μουσικής
Η σεζόν ξεκινά με τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ
Μιλήσαμε με τον αγαπημένο ερμηνευτή για τα 20 χρόνια καριέρας και τις συναυλίες στο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Για τρίτη φορά μέσα σε μία δεκαετία στη λίστα ο διακεκριμένος Έλληνας βιολονίστας
«Ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού» - Η καριέρα του απογειώθηκε όταν έπεισε τη ντίβα να ερμηνεύσει συνθέσεις του
Πώς το καλλιτεχνικό του ένστικτο τον έφερε σε επαφή με σπουδαίους δημιουργούς
Νέα εκτέλεση του κλασικού '80s τραγουδιού για τη σειρά «Bad Sisters» του Apple TV+
Στο σόου της μπορείτε να τραγουδήσετε, ακόμα και να χορέψετε αν θέλετε, το σηκώνει το πρόγραμμα…
«Έχω παίξει το παιχνίδι από το level 1» - Κυκλοφόρησε το trailer του φιλμ
Στις 29 Ιανουαρίου ο Εθνικός Τελικός
Μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό, μουσικό παραγωγό και γιατρό, Βασίλη Παπαζώτο, για τις πετυχημένες διασκευές στο project Μουσικό Μπαλκόνι και την αγάπη του για τη μουσική και ιατρική
Μερικά από τα καλύτερα νέα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής του καιρού μας, σε μια πολυσυλλεκτική βραδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.