Κινηματογραφος

Ταινίες που θεωρούνται «καταραμένες»

Ο Εξορκιστής, Poltergeist, Η Προφητεία. Ταινίες που περιβάλλονται από μύθους, περίεργα ατυχήματα και θανάτους ηθοποιών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ταινία Poltergeist
Το Πνεύμα του Κακού Ι Poltergeist

Ανάμεσα στο μύθο και τα διαφημιστικά τρικ, κάποιες ταινίες θεωρούνται «καταραμένες», με περίεργα ατυχήματα και θανάτους ηθοποιών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Αφορμή για το κείμενο είναι η κυκλοφορία μίας νέας σειράς ντοκιμαντέρ της  streaming πλατφόρμας Shudder με τίτλο «Cursed Films» («Καταραμένες Ταινίες»). Η πλατφόρμα Shudder με τη σειρά της ανήκει στο μπουκέτο καναλιών του μεγαλύτερου δικτύου AMC («The Walking Dead», «Breaking Bad», «Mad Men», «Better Call Saul», «Killing Eve») και προβάλλει αποκλειστικά ταινίες και σειρές τρόμου, θρίλερ και ότι κινείται γύρω από αυτά τα δύο κινηματογραφικά είδη.

[[{"fid":"769050","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_text[und][0][value]":"Ο Εξορκιστής Ι The Exorcist"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_text[und][0][value]":"Ο Εξορκιστής Ι The Exorcist"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","title":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Ο σκηνοθέτης των «Cursed Films», Jay Cheel, εξετάζει τα γεγονότα, στοιχεία, μύθους και μυστήρια γύρω από διάσημες ταινίες τρόμου και κινηματογραφικά franchise όπου ηθοποιοί, συντελεστές και μέλη των συνεργείων χτυπήθηκαν από ατυχίες και τραγωδίες. Οι ταινίες αυτές βαπτίστηκαν «καταραμένες» από το κοινό και τα media, ενώ σε κάποιες από αυτές έβαλαν και το χεράκι τους οι ίδιες οι εταιρίες, σαν διαφημιστικό τρικ, για να μεγαλώσουν το μύθο τους και να εισπράξουν ανάλογα στο ταμείο.

[[{"fid":"769052","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_text[und][0][value]":"Ο Εξορκιστής Ι The Exorcist"},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","field_text[und][0][value]":"Ο Εξορκιστής Ι The Exorcist"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","title":"Η ταινία Ο Εξορκιστής","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ο Εξορκιστής («The Exorcist», 1973)
Κύματα λιποθυμιών και πανικού προκάλεσε η ταινία υπερφυσικού τρόμου του Γουίλιαμ Φρίντκιν το 1973, με ουρές να καλύπτουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα για να την δουν. «Ο Εξορκιστής» είναι η πιο επιτυχημένη ταινία τρόμου όλων των εποχών, εμπορικά και καλλιτεχνικά (μην ακούω ότι «Το Αυτό» έκοψε περισσότερα εισιτήρια). Το σενάριο μιλάει για την κατάληψη ενός κοριτσιού (μοναδική η Λίντα Μπλερ σε αυτό το ρόλο, αν και στις απαιτητικές σκηνές έπαιζε μία double) από το δαιμονικό πνεύμα Παζούζου και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών από ιερείς. Πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα του «Εξορκιστή», εννιά άνθρωποι σε άμεση σύνδεση με το φιλμ πέθαναν από – φαινομενικά – φυσικά αίτια. Ανάμεσα σε αυτούς τους, οι ηθοποιοί Τζακ Μακγκόουραν και η Βασιλική Μαλλιαρού (η μητέρα του πατέρα Καρρά στην ταινία), ενώ ο Μαξ φον Σίντοφ την πρώτη μέρα γυρισμάτων έμαθε πως έχασε τον αδελφό του.

Δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά τα γυρίσματα καθυστέρησαν για δύο μήνες όταν το σπίτι της οικογένειας Μακνέλ, το κυρίως σκηνικό των γυρισμάτων, έπιασε φωτιά και καταστράφηκε. Ένας πραγματικός ιερές ήρθε και ευλόγησε το σκηνικό. Η πρεμιέρα της ταινίας στη Ρώμη επισκιάστηκε από ένα περίεργο γεγονός, πολλοί το εξέλαβαν ως «μήνυμα». Δίπλα από το Metropolitan Theatre που θα έκανε πρεμιέρα η ταινία, ένας κεραυνός χτύπησε τον γειτονικό ναό με αποτέλεσμα σταυρός στην κορυφή που έστεκε εκεί για περισσότερα από 400 χρόνια να πέσει στη μέση της πλατείας.

[[{"fid":"769053","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","field_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ Ι Poltergeist"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","field_text[und][0][value]":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ Ι Poltergeist"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","title":"Χέδερ Ο’ Ρουρκ","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Το Πνεύμα του Κακού («Poltergeist», 1982)
Κάπου πρέπει να έχω… θαμμένη την βιντεοκασέτα με το αυθεντικό «Πνεύμα του Κακού» (o ελληνικός τίτλος) ή πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο ως  «Poltergeist». Σαν μία χρονοκάψουλα, ακόμα θυμάμαι να παρακολουθώ αυτή την ταινία ένα Σάββατο μεσημέρι. Ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες, το 1986 και το 1988, αλλά καμία δεν έφτασε την αξία και εμπορική επιτυχία της πρώτης. Μέσα από μία ιστορία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και σκηνοθεσία του Τόμπι Χούπερ («The Texas Chainsaw Massacre»), η τακτοποιημένη ζωή και ηρεμία μίας οικογένειας με τρία παιδιά σε μία ήσυχη πόλη στην Καλιφόρνια, θα διαταραχθεί από ένα κακό πνεύμα. Το μικρότερο παιδί της οικογένειας Φρίλινγκ, η όμορφη και γλυκιά Κάρολ Αν, αρχίζει να επικοινωνεί με τα πνεύματα μέσω της τηλεόρασης. Πραγματικά δυσκολεύεσαι να γράψεις για την αληθινή τραγωδία που κουβαλάει αυτό το franchise. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τρίτης ταινίας του franchise, η 12χρονη Χέδερ Ο’ Ρουρκ, η μικρούλα ξανθιά Κάρολ Αν των ταινιών, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή και μέσα από προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Κάποιοι θεώρησαν όλο αυτό ένα μεγάλο ιατρικό λάθος. Το συμβάν συγκλόνισε τους συντελεστές της ταινίας, με τον σκηνοθέτη του τρίτου μέρους (Γκάρι Σέρμαν) να αρνείται να συνεχίσει. Το Χόλιγουντ όμως πάντα κοιτάζει πρώτα τα έσοδα και τα έξοδα, με το τρίτο μέρος να ολοκληρώνεται τελικά και μία αντικαταστάτρια να παίζει στη θέση της μικρής Χέδερ, έστω και αν φαίνεται μόνο η πλάτη της και τα ξανθά μαλλιά στις τελευταίες σκηνές.

Δεν ήταν μόνο αυτό που επισκίασε το «Poltergeist». Λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου φιλμ το 1982, η ηθοποιός Ντομινίκ Ντιούν που έπαιζε την μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, Ντάνα, δολοφονείται από τον φίλο της. Ήταν μόλις 22 ετών.

Από την άλλη, ο ηθοποιός Όλιβερ Ρόμπινς, που έπαιζε το γιο της οικογένειας, Ρόμπι, εξιστορεί μία τρομακτική ιστορία με τον μηχανικό κλόουν – με τα μακριά χέρια - στο πρώτο μέρος και πως παραλίγο να τον πνίξει μετά από τεχνικό πρόβλημα. Τα χέρια του κλόουν δεν έφευγαν γύρω από τον λαιμό του. Δεν ήταν η εποχή των CGI εφέ. Ευτυχώς το πρόσεξε έγκαιρα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον έσωσε. Αλλιώς θα μιλάγαμε πως και τα τρία παιδιά της οικογένειας Φρίλινγκ της ταινίας θα είχαν βρει τραγικό θάνατο στην αληθινή ζωή. Λέγεται, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινοί σκελετοί στη σκηνή με την λασπωμένης πισίνα και την καταιγίδα.

[[{"fid":"769054","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Η Προφητεία","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Η Προφητεία","field_text[und][0][value]":"Η Προφητεία Ι The Omen"},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Η ταινία Η Προφητεία","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Η ταινία Η Προφητεία","field_text[und][0][value]":"Η Προφητεία Ι The Omen"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Η ταινία Η Προφητεία","title":"Η ταινία Η Προφητεία","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Η Προφητεία («The Omen», 1976)
«Στη Ρώμη, η σύζυγος (Λι Ρέμικ) του διπλωμάτη Ρόμπερτ Θόρν (Γκρέγκορι Πεκ), Κάθριν, γεννά ένα μωρό το οποίο πέθανε λίγη ώρα αφού ήρθε στη ζωή. Ο Θορν αφότου έμαθε τα κακά νέα, πείθεται από τον Ιερέα Σπιλέτο να υιοθετήσει κρυφά από τη σύζυγο του ένα αγόρι που θα ονομαστεί Ντάμιεν (Χάρβεϊ Στίβενς) χωρίς να γνωρίζει την ταυτότητα του. Αποφασίζει να μην αποκαλύψει στην Κάθριν ότι το παιδί δεν είναι δικό τους. Μετά από διάφορα περίεργα γεγονότα και θανάτους, κάποιοι αρχίζουν και πιστεύουν πως ο Ντάμιεν ίσως είναι το παιδί του Διαβόλου…» Κάπως έτσι πηγαίνει η ιστορία της πρώτης «Προφητείας», ένα ξεχωριστό franchise τεσσάρων συνολικά ταινιών υπερφυσικού τρόμου, με την πρώτη – όπως συνήθως – να είναι αυτή που ξεχωρίζει (δεν αναφέρομαι καν σε αστεία σύγχρονα remake). Πάντοτε μου βγάζει κάτι νοσηρό αυτή η ταινία όποτε την βλέπω, σαν κάτι να κρύβεται μέσα στις σκιές. Είναι αυτή η «μάχη» υπερφυσικού και θρησκευτικού, ένα ιδιαίτερο genre μέσα στις ταινίες τρόμου.

Και μιας και εδώ έχουμε έναν μικρό… διαβολάκο, δεν γίνεται η ταινία και τα γυρίσματα να μην περιβάλλονται από διάφορα περίεργα γεγονότα. Ο πρωταγωνιστής Γκρέγκορι Πεκ, ο βοηθός παραγωγής Μέις Νιούφιλντ και ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Σέλτζερ ήταν σε διαφορετικά αεροπλάνα και πτήσεις προς το Λονδίνο όπου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα. Τα αεροπλάνα τους χτυπήθηκαν από κεραυνό και επέστρεψαν πίσω ή καθηλώθηκαν στο διάδρομο. Ο παραγωγός Χάρβεϊ Μπέρνχαρντ παραλίγο επίσης να χτυπηθεί από κεραυνό ενώ περπατούσε στη Ρώμη, στη διάρκεια των εκεί γυρισμάτων. Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις με κεραυνούς σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα, τρία διαφορετικά αεροπλάνα και πτήσεις, απίστευτες… συμπτώσεις. Ακόμα λέγεται πως ο Γκρέγκορι Πεκ σε μία άλλη περίπτωση ακύρωσε μία πτήση, με το αεροπλάνο να πέφτει και να σκοτώνονται όλοι οι επιβαίνοντες.

[[{"fid":"769055","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ","field_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ Ι Η Προφητεία"},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ","field_text[und][0][value]":"Γκρέγκορι Πεκ Ι Η Προφητεία"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Γκρέγκορι Πεκ","title":"Γκρέγκορι Πεκ","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα το 1975, ο μεγαλύτερος γιος του Γκρέγκορι Πεκ, Τζόναθαν, αυτοκτονεί με ένα όπλο. Ήταν μόλις 31 ετών, επιτυχημένος δημοσιογράφος και τίποτα δεν προμήνυε αυτή την πράξη. Το ξενοδοχείο στο Λονδίνο, όπου θα έμενε ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ντόνερ, γίνεται στόχος βομβιστικής επίθεσης από τον IRA, το ίδιο και ένα εστιατόριο που συνήθιζε να τρώει ο Γκρέγκορι Πεκ και μέλη του καστ.

Υπάρχει και συνέχεια. Ένα αεροπλάνο επρόκειτο να μισθωθεί για εναέρια γυρίσματα και την τελευταία στιγμή η παραγωγή διάλεξε κάποιο άλλο. Τις επόμενες μέρες το πρώτο αεροπλάνο συντρίβεται στο έδαφος, με αποτέλσμα όλο το πλήρωμα να χάνει τη ζωή του. Δύο βδομάδες μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο εκπαιδευτής ζώων που δούλεψε στη σκηνή με τους μπαμπουίνους, χάνει τη ζωή του μετά από επίθεση τίγρης. Ο ειδικός των οπτικών εφέ, Τζον Ρίτσαρντσον, την Παρασκευή 13 Αυγούστου 1976, μαζί με τη βοηθό του, Λιζ Μουρ, είχαν ένα τρομακτικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ένα δρόμο της Ολλανδίας. Η Λιζ Μουρ έχασε τη ζωή της από αποκεφαλισμό. Ένα χρόνο πριν, ο Τζον Ρίτσαρντσον γύριζε μία αντίστοιχη σκηνή αποκεφαλισμού για την «Προφητεία». Μία ταμπέλα κοντά στο δυστύχημα έγραφε «Ommen, 66.6 km»… Ναι, υπάρχει πόλη στην Ολλανδία με το όνομα Ommen.

[[{"fid":"769056","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","field_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι"},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","field_text[und][0][value]":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","title":"Μπράντον Λι Ι Το Κοράκι","class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Περισσότερες ταινίες
Υπάρχουν και άλλες ταινίες που περιβάλλονται από τον μύθο των «καταραμένων». Ενδεικτικά αναφέρουμε το φοβερό «Το Κοράκι» («The Crow», 1994) με τον πρωταγωνιστή γιο του Μπρους Λι, Μπράντον Λι, να σκοτώνεται – όπως χρόνια πριν και ο πατέρας του - από αληθινή σφαίρα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η γυναίκα (η ηθοποιός Σάρον Τέιτ) και το αγέννητο παιδί του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι και τέσσερις ακόμα άνθρωποι δολοφονήθηκαν από μέλη της «οικογένειας» Μάνσον το 1969, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της κλασικής ταινίας τρόμου του Πολάνσκι, «Το μωρό της Ρόζμαρι». Με την κυκλοφορία του φιλμ και την επιτυχία που γνώρισε, διάφοροι συντελεστές του φιλμ, όπως και ο παραγωγός, αρρώστησαν ξαφνικά, ενώ άρχισαν να λαμβάνουν απειλές κατά της ζωής τους.

Ακόμα πιο τραγική ήταν η περίπτωση της ταινίας «Twilight Zone: The Movie» («Η Ζώνη του Λυκόφωτος», 1983), με παραγωγούς  τους Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζον Λάντις. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το 1982, ο ηθοποιός Βικ Μόροου και δύο παιδιά-ηθοποιοί χάνουν τη ζωή τους, όταν ένα stunt ελικόπτερο συνετρίβη δίπλα τους. Αυτό το συμβάν θα ήταν αρχή για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο γυρισμάτων των ταινιών και μια σειρά από μακροχρόνιες δίκες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος
Ο Ντέιβιντ Λιντς ανακοίνωσε ανησυχητικά νέα για την υγεία του λόγω του καπνίσματος

«Είναι δύσκολο να ζεις με εμφύσημα. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη. Είναι λες και περπατάς με μια πλαστική σακούλα γύρω από το κεφάλι σου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.