Κινηματογραφος

Η Ζωή της Αντέλ

Το χρονικό ενός σκανδάλου

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 456
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52724-116471.jpg

Πριν ακόμη προβληθεί στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, τον περασμένο Μάιο, οι Κάννες μιλούσαν ήδη για τη «Ζωή της Αντέλ»

Από την πρώτη της προβολή στις Κάννες μέχρι την έξοδό της στις αίθουσες, η «Αντέλ» έζησε και εκτός οθόνης μια εξίσου περιπετειώδη ζωή...

Πριν ακόμη προβληθεί στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ, τον περασμένο Μάιο, οι Κάννες μιλούσαν ήδη για τη «Ζωή της Αντέλ». Τα βασικά θέματα κουβέντας ήταν δύο: από τη μία η τουλάχιστον γενναία διάρκειά της που έφτανε τις τρεις ώρες παρά ένα λεπτό κι από την άλλη η φήμη για μερικές αληθινά έντονες ερωτικές σκηνές ανάμεσα στις πρωταγωνίστριές της Αντέλ Εξαρχόπουλος και Λεά Σεϊντού. Μετά την προβολή της, κανείς δεν ασχολιόταν πλέον με το πόσο διαρκεί, παρά μόνο με το γιατί θα πάρει τον Χρυσό Φοίνικα (για το «αν» δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία). Α, και φυσικά για τις ερωτικές σκηνές.

Την επόμενη ώρα κιόλας, η «Ζωή της Αντέλ» είχε κερδίσει τον τίτλο της ταινίας του φεστιβάλ και η Αντέλ Εξαρχόπουλος είχε μεταμορφωθεί σε σταρ. Στην Ελλάδα, δε, λόγω της ελληνικής της ρίζας από τη μεριά της μητέρας της, έγινε μέσα σε λίγες μέρες πιο διάσημη κι από τη Βουγιουκλάκη. Στη λήξη του φεστιβάλ το φιλμ φεύγει με το μεγαλύτερο βραβείο, τον Χρυσό Φοίνικα, που για πρώτη φορά μοιράζονται τόσο ο σκηνοθέτης όσο και οι πρωταγωνίστριές του. Η χαρά τους είναι πρωτοφανής, αλλά δεν θα κρατήσει πολύ. Λίγες μέρες μόνο μετά τη λήξη του φεστιβάλ, άνθρωποι από το συνεργείο του φιλμ μιλούν για τις άσχημες συνθήκες των γυρισμάτων και τη δεσποτική συμπεριφορά του Αμπντελατίφ Κεσίς, τις αδικαιολόγητες υπερωρίες, το κακό κλίμα. Και η Ζιλί Μαρό, δημιουργός του κόμικ «Le Bleu Est Une Couleur Chaude» πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, τον κατηγορεί για ηδονοβλεπτική απεικόνιση του λεσβιακού σεξ και για αποσιώπηση της πηγής πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του.

Τα παραπάνω όμως θα έμοιαζαν με θύελλα σε φλιτζάνι μπροστά στην αληθινή καταιγίδα που θα ξεσπούσε λίγο καιρό αργότερα, όταν οι δύο πρωταγωνίστριές του, μιλώντας για τα γυρίσματα, θα δήλωναν ότι η εμπειρία ήταν φρικτή, ότι ο Κεσίς τους φερόταν απάνθρωπα, ότι επέμενε σε ασταμάτητες επαναλήψεις, ότι τις εκμεταλλεύτηκε στις ερωτικές σκηνές. Ο σκηνοθέτης απάντησε επιτιθέμενος κυρίως στη Λεά Σεϊντού, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι οι εργάτες υποφέρουν κι όχι οι σταρ του σινεμά, και οι καβγάδες συνεχίζονται. Η Αντέλ και η Λεά χαμηλώνουν τους τόνους, αλλά όχι ο Κεσίς, που δηλώνει ότι αν ήταν στο χέρι του η ταινία δεν θα έβγαινε στις αίθουσες και συνεχίζει με επιστολές όπου κατηγορεί όλους όσους «πλήγωσαν» την ταινία του.

Το τοπίο ησυχάζει μόνο όταν η «Ζωή της Αντέλ» βγαίνει επιτέλους στις γαλλικές αίθουσες πριν λίγες μόλις μέρες, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Κι από σήμερα, μπορείτε πλέον να τη δείτε κι εσείς, για να ξεχάσετε όλα τα παραπάνω και να απολαύσετε μια ταινία που δεν είναι τίποτα λιγότερο από μεγαλειώδης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου
Τι θα δούμε στο 37ο Πανόραμα ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.