Βιβλιο

Βιβλιοφιλικά feelgood μυθιστορήματα: Το νέο trend

Τρία ολοκαίνουργια μυθιστορήματα στα οποία πρωταγωνιστούν βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία — και οι ολοζώντανοι άνθρωποι γύρω τους

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 «Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» της Nina George από τη Makoto Funatsu
Εικονογράφηση εξωφύλλου για το «Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» της Nina George από τη Makoto Funatsu

«Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» Ψυχογιός, «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης» Μίνωας, «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» Μεταίχμιο: η αγάπη για τα βιβλία σε 3 μπεστ-σέλερ

Τα μυθιστορήματα γύρω από βιβλία, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, και βέβαια γύρω από βιβλιοπώλες και αναγνώστες, είναι μια ειδική λογοτεχνική κατηγορία που απευθύνεται τόσο σε κατεξοχήν βιβλιόφιλους, όσο και σε ανθρώπους που θέλουν «απλώς» να περάσουν καλά στο αναγνωστικό τους διάλειμμα από την καθημερινότητα. Όταν μάλιστα αυτά τα μυθιστορήματα προσφέρουν συγκίνηση, όταν είναι γραμμένα με χιούμορ και γλυκύτητα, και όταν έχουν όμορφους, ζεστούς, τρυφερούς χαρακτήρες, τότε μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για «comfort» βιβλία — τι καλύτερο για μια εποχή με τόσες άσχημες ειδήσεις όσο η σημερινή;

Από το «Μικρό παριζιάνικο βιβλιοπωλείο» της Nina George (μετάφραση Χριστίνα Σωτηροπούλου, Εκδόσεις Κλειδάριθμος) μέχρι τον «Βιβλιοπώλη του Σελινούντα» του RobertoVecchioni (μετάφραση Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εκδόσεις Κριτική), μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από ένα πολύ μεγάλο μπουκέτο βιβλιοφιλικών μυθιστορημάτων. Σήμερα προτείνουμε με πολλή χαρά τρία απολύτως feelgood μυθιστορήματα αυτής της κατηγορίας, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα — και που όλα τους σημείωσαν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ, σε εμάς.


Ματ Χέιγκ, «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη»
Ματ Χέιγκ, «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» (μετάφραση Άννα Παπασταύρου, 384 σελίδες, Εκδόσεις Ψυχογιός)

«Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη», είπε. «Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σού δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;» Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί, της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει. Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;…Έχοντας πουλήσει ήδη 2.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, με τον τίτλο τουΑγαπημένουΜυθιστορήματος του 2020 στο Goodreads, και με την κινηματογραφική μεταφορά του στα σκαριά, το «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» είναι μία ιδανική επιλογή ανάγνωσης.


Φρέγια Σάμπσον, «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης»
Φρέγια Σάμπσον, «Η γυναίκα της βιβλιοθήκης» (μετάφραση Αγορίτσα Μπακοδήμου, 372 σελίδες, Εκδόσεις Μίνωας)

Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο. Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει. Θα καταφέρει η Τζουν να σώσει το μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις;…Η «Γυναίκα της βιβλιοθήκης» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, και έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες. Και έπεται συνέχεια.


To-vivliopoleio-ton-mikron-thaymaton
Monica Gutierrez, «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων»
Monica Gutierrez, «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» (μετάφραση Καλλιόπη Ταβουλάρη, 288 σελίδες, Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η νεαρή αρχαιολόγος Άγκνες Μαρτί μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο ψάχνοντας δουλειά. Λίγο αφότου φτάσει στην πόλη, ενώ περπατάει στο Τεμπλ, μια ξαφνική νεροποντή την αναγκάζει να αναζητήσει καταφύγιο στο Moonlight Books, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο. Ο ιδιοκτήτης ψάχνει υπάλληλο, η Άγκνες γοητεύεται από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και αποφασίζει να δεχτεί τη θέση. Ο καιρός περνάει και η Άγκνες αρχίζει να μαθαίνει τον στριφνό χαρακτήρα του αφεντικού της και τις εκκεντρικότητες των τακτικών πελατών, του χαρισματικού αγοριού που θέλει να γίνει αστροναύτης, της κυρίας με τα βιολετί μαλλιά… Νιώθει να παρασύρεται από τη μαγεία αυτού του αξιαγάπητου βιβλιοπωλείου. Ώσπου, μια μέρα, ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται. Ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση, διαταράσσοντας την ηρεμία και τη γαλήνη της Άγκνες…H συγγραφέας καταφέρνει να μας δώσει μια ιστορία που ζεσταίνει την καρδιά,δημιουργώντας με τη φαντασία της ένα μέρος όπου όλα τα όνειρα γίνονται αληθινά.Ένα διεθνές μπεστ-σέλερ, και ταυτόχρονα μια ιστορία για όσους έχουν νιώσει ότι η λογοτεχνία τούς έσωσε. Και, ναι, είμαστε πολλοί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 30+1 βιβλία του 2024
Τα 30+1 βιβλία του 2024

Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)

Η LAMDA Development παρουσίασε τον αφιερωματικό τόμο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας
Η LAMDA Development παρουσίασε τον αφιερωματικό τόμο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας

Ο τόμος αριθμεί τον εικοστό τρίτο της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», μιας εκδοτικής πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί μακρά πολιτιστική συνεισφορά στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της Ελλάδας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.