Οι Διαδρομές των Οκτώ - Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου
Γιάννης Βούλγαρης, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Σπύρος Καβουνίδης μίλησαν στην παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων Επίκεντρο
Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσίασαν το συλλογικό έργο-βιβλίο «διαδρομές» σε live streaming την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 18.00.
Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσίασαν το βιβλίο «διαδρομές» των Νίκου Διακουλάκη, Σπύρου Καβουνίδη, Νίκου Κουτρέτση, Γιάννη Μαρούκη, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Λάμπη Ντόλκα, Βασίλη Στεφανή, Δημήτρη Ψυχογιού.
Η διαδικτυακή συζήτηση μεταδόθηκε live σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου μέσω YouTube και Facebook.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Βούλγαρης, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου, Νίκος Χριστοδουλάκης και Σπύρος Καβουνίδης-εκ μέρους των συγγραφέων ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης του Επίκεντρου, Πέτρος Παπασαραντόπουλος.
Μια αρχική ιδέα-πρόταση μεταξύ φίλων ήταν ο σπινθήρας για να φουντώσει η επιθυμία για ψάξιμο, ανασκόπηση και ενδοσκόπηση, που τις διευκόλυνε η υποχρεωτική απομόνωση της κορωνoiϊκής εποχής. Και ήρθαν στην επιφάνεια στιγμιότυπα και εμπειρίες, άλλες από το προσκήνιο και άλλες καλά κρυμμένες σε κάποια γωνιά του μυαλού.
Η επεξεργασία και καταγραφή τους γέννησε τις Διαδρομές. Οι οκτώ συγγραφείς αφηγούνται τις εμπειρίες τους με αφετηρία τη χούντα των συνταγματαρχών, που επηρέασε καθοριστικά τη διαδρομή τους στη ζωή και την πολιτική, οδηγώντας τον καθένα σε διαφορετικό μονοπάτι, σε διαδρομές που άλλοτε συγκλίνουν και άλλοτε αποκλίνουν – ως τα σήμερα. Καθένας από τους οκτώ καταγράφει τα ίχνη που άφησε πάνω του η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα των τελευταίων 60 σχεδόν χρόνων και αφηγείται τη δική του τροχιά μέσα σε αυτή.
«Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, συμφωνήσαμε –και το τηρήσαμε–, ο καθένας μας να ανατρέχει στη διαδρομή του με το δικό του στυλ, με το δικό του ύφος, από την εποχή της πρώτης πολιτικοποίησης μέχρι σήμερα. Όχι σαν αφηρημένη πραγματολογική εξιστόρηση, αλλά με το θάρρος της υποκειμενικότητάς του.
Καταγράφουμε πώς βιώσαμε τις καταστάσεις όπου συμμετείχαμε, αλλά και πώς αντιλαμβανόμαστε, πώς κρίνουμε σήμερα τα βιώματά μας εκείνα. Και μεταξύ μας γνωριστήκαμε καλύτερα. Μα ακόμη, με ενδιαφέρον βλέπουμε συχνά τα ίδια γεγονότα με τη ματιά ενός άλλου, απομακρυνόμενοι και αμφισβητώντας προσωπικές μας βεβαιότητες, στον βαθμό που υπάρχουν. Μάθαμε ακόμη σημαντικές στιγμές φίλων που τους ξέρουμε χρόνια, αλλά ποτέ δεν μας τις είχαν διηγηθεί, χρωματίσει με τις πινελιές που επιτρέπει η κατά μόνας εξιστόρηση αν και για δημόσια έκθεση.
Και βρισκόμαστε στο σήμερα γεμάτοι ερωτηματικά και αναμνήσεις να μοιραζόμαστε αυτές τις αναμνήσεις, αυτά τα ερωτηματικά μεταξύ μας, αλλά και με τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες αυτού του συνόλου κειμένων, αυτών των διαδρομών. Γιατί; Μα πρώτα απ’ όλα για μας. Από κει και πέρα για όποιον/α ενδιαφερθεί είτε γιατί μοιράζεται παρόμοια ερωτηματικά είτε γιατί ενδιαφέρεται να σκεφτεί τα δικά μας. Αυτά, εμείς του ’60 –άντε και του ’70– οι εκδρομείς» σημειώνουν οι συγγραφείς σε κοινή τους δήλωση για το βιβλίο «διαδρομές».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.