Βιβλιο

Προδημοσίευση: Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια

Ένα μικρό βιβλίο για ένα μεγάλο θέμα: Πώς τα Ελγίνεια μετατράπηκαν σε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 735
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
takis theodoropoulos

Προδημοσίευση του νέου βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια - Επίγονοι ή κληρονόμοι;», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια - Επίγονοι ή κληρονόμοι;» είναι ένα πολύ σύντομο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 20 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αφορά την υπόθεση των Ελγινείων και πώς αυτή μετατράπηκε σε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης.

Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος, αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Έλγιν και της μετατροπής της μικρής Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου ως το σήμερα, προσπαθεί να εντοπίσει τον τρόπο που η υπόθεση των μαρμάρων επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση. Στο βιβλίο «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια - Επίγονοι ή κληρονόμοι;» o Τάκης Θεοδωρόπουλος περιγράφει την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά και τον πλούτο της γης της. Το ζήτημα που απασχόλησε τις αγγλικές και τις ελληνικές ελίτ από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Έλγιν ακρωτηρίασε βάναυσα το μνημείο, από τον λόρδο Βύρωνα ως τον Καβάφη, η χαρισματική Μελίνα το μετέτρεψε σε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης. Η «επιστροφή των Ελγινείων» βρήκε τη θέση της στο κομπολόι των εθνικών μας θεμάτων – υπαρκτών ή φανταστικών.

takis_theodoropoulos_ta_elginia_kai_ta_portakalia_metaixmio_.jpg
Απόσπασμα από το βιβλίο «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια - Επίγονοι ή κληρονόμοι;»

Το ζητούμενο
«Το ζητούμενο θα ζήσουμε την ημέρα που πλοία του ελληνικού ναυτικού, ή του βρετανικού, θα εισπλέουν στον Πειραιά για να αποδώσουν το ιερό φορτίο τους στη γη του; Δεν διανοούμαι ότι η μεταφορά μπορεί να γίνει αεροπορικώς. Δεν ξέρω, είναι η αλήθεια, και δεν είναι εκεί το ζητούμενο κατά την ταπεινή μου γνώμη. Θυμάμαι πάντα τον Τσαρούχη που όταν τον είχε ρωτήσει συνάδελφος δημοσιογράφος στο αεροδρόμιο γιατί πάει στο Λονδίνο, της είχε απαντήσει: “Πάω να δω τα Ελγίνεια πριν μας τα πάρει η Μελίνα”. Ήταν στην δεκαετία του ’80 και τώρα είμαστε στο 2019. Ο κόσμος άλλαξε, η Ευρώπη δεν είναι ίδια, και το “μας” του Τσαρούχη επίσης. Το ζητούμενο δεν είναι αν η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας δικαιωθεί νομικά. Το ζητούμενο είναι πώς όλη αυτή η περιπέτεια επέδρασε στη συλλογική μας συνείδηση, ιδίως δε στην ταυτοτική μας σχέση με την αρχαιότητά μας. Ήταν δημιουργική, προκάλεσε δυναμική, ή μήπως κολάκευσε τα αδρανή μας υλικά; Συμπεριφερθήκαμε ως επίγονοι ή ως κληρονόμοι; Είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του κειμένου».     

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην «Καθημερινή». Έχει υπογράψει μυθιστορήματα και δοκίµια. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Βερονάλ», «Το αδιανόητο τοπίο», «Στη χώρα του περίπου», «Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα», «Σελάνα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία
Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας: Συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία

Κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., το Ζάτοπεκ γεμίζει από χρώμα: κόκκινο, μπλε και λευκό ― της αγάπης, της θάλασσας και του χιονιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.