Ο Εικονικός Άνθρωπος του Γιώργου Μηνούδη
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ένας γκουρού της ορθομοριακής διατροφολογίας
Κριτική του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη για το βιβλίο «Ο εικονικός άνθρωπος» του Γιώργου Μηνούδη (εκδόσεις Κέδρος).
Ας ξεκινήσουμε με μια απλή παραδοχή – εκ μέρους μου: πιστεύω ότι το σώμα είναι ο ναός της ψυχής κι όχι το δεσμωτήριο του πνεύματος. Κι ενώ την ψυχή μου την τρέφω με ταξίδια και το πνεύμα με βιβλία, το σώμα το καλλιεργώ με την ταπεινή τροφή. Όμως πια τροφή; Εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί. Να τρώω βιολογικά προϊόντα, ναι, αλλά είναι όντως τέτοια; Να δίνω προσοχή στους υδατάνθρακες ή στα λίπη; Και ποια λίπη; Στα κορεσμένα ή στα ακόρεστα; Να εστιάσω στα ω3 ή στα ω6; Μήπως να γίνω χορτοφάγος; Και γιατί όχι βίγκαν; Να ακολουθήσω τη δίαιτα του νερού; Να αλλά τίνος νερού; Της βρύσης; Του εμφιαλωμένου; Του φίλτρου; Μήπως να τρέφομαι μόνο με σταφύλια; Ναι, αλλά τον χειμώνα τι κάνω;
Και δώσ’ του να δοκιμάζω διάφορες απόψεις που με οδηγούν πότε προς τη μία και πότε προς την άλλη ατραπό. Το σώμα μου λυγμικά ακολουθεί. Αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με ανεμοδούρα. Ενίοτε στήνει τα πόδια, κάποτε απεργεί. Πάντως γυμνάζομαι. Κι έχω καταφέρει να κόψω το τσιγάρο – χάρη σ’ ένα βιβλίο με τίτλο: «Αντιστρέφοντας τη γήρανση».
Διαβάζω, όπως έχετε αντιληφθεί, οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγεία. Ξεκίνησα με τα «Άπαντα» του Ιπποκράτη (μου πήραν ένα εξάμηνο) και συνέχισα με τα «Υγιεινά» του Γαληνού. Κάποτε μάλιστα, στην εφηβεία μου, σχεδίαζα να δώσω στην Ιατρική μα συνάντησα μιαν ευειδή νέα, την ερωτεύτηκα τρελά και κατέληξα μαζί της στα έδρανα της Νομικής. Δεν μετανιώνω.
Όμως φλυαρώ – η ηλικία, αντιλαμβάνεστε. Επιστρέφω πάραυτα στο θέμα. Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο εικονικός άνθρωπος» και υπότιτλο: «Η αλληλεπίδραση των κοινωνικών δυναμικών της διατροφής και της υγείας στον 20ο-21ο αιώνα».
Συγγραφέας του είναι ένας γκουρού της ορθομοριακής διατροφολογίας. Βέβαια, δεν ήξερα τι σημαίνει ορθομοριακή διατροφή κι αυτό με ιντρίγκαρε. Έπεσα με τα μούτρα στην ανάγνωση. Ο Γιώργος Μηνούδης, αφού κάνει μια διαδρομή στην πορεία –άλλοι το λένε εξέλιξη– του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη Γη και τη σχέση του με τη διατροφική αλυσίδα, καταλήγει στο ότι τα επίπεδα υγείας μας εξαρτώνται από την κυτταρική λειτουργία και την ικανότητα των κυττάρων μας να διαχειρίζονται τη ροή της ζωτικής ενέργειας σωστά και ισορροπημένα. Και συμπεραίνει –πολύ λογικά– ότι οφείλουμε να τρέφουμε τα κύτταρα με τα σωστά τρόφιμα, τα ορθά μόρια, ώστε να μπορούν να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό.
Σε αυτό το βιβλίο ο Μηνούδης μελετά τον τρόπο που θα οδηγηθούμε στον Νέο Άνθρωπο, έναν άνθρωπο με υγεία και πνευματικότητα και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος παρά η ολιστική αντίληψη που έχει για την υγεία μας η ορθομοριακή επιστήμη.
Μόλις τέλειωσα το συγκεκριμένο πόνημα, έσπευσα να αγοράσω τα δύο προηγούμενα βιβλία του: «Ο μύθος της δίαιτας και το ορθομοριακό αδυνάτισμα», και το ογκώδες αλλά πλήρως κατατοπιστικό «Βίβλος Υγείας», όπου αναλύεται λεπτομερώς και με πρακτικές συμβουλές πώς θα κατακτήσουμε τα υψηλά επίπεδα υγείας που όλοι αναζητούμε. Ευοί ευάν!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του συνθέτη & πιανίστα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.