- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν: Μία σπάνια μαρτυρία
Όσα βίωσε μία εβραϊκή οικογένεια της Θεσσαλονίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Polis Art Cafe (εκδ. Επίκεντρο)
«Το ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Χαΐμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας» του Γιάννη Καρατζόγλου αποτελεί μία σπάνια μαρτυρία ημερολογιακής μορφής για τα όσα βίωσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα. Το βιβλίο είναι ένα από τα λίγα γραπτά, που περιγράφουν με λεπτομέρεια την τότε ζωή των Εβραίων και συγχρόνως μας δίνει μία συλλογική ματιά στα εθνικά, αλλά και τα διεθνή γεγονότα της εποχής.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο παρακολουθούμε μία τυπική εβραϊκή αστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης από τις απαρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου, στην διάρκεια της Κατοχής και κατά την δραπέτευση της τον Μάρτη του 1943 από τη γερμανοκρατούμενη συμπρωτεύουσα προς την ιταλοκρατούμενη Αθήνα. Εκεί πλέον ακολουθούμε τα βήματα της οικογένειας από κρυψώνα σε κρυψώνα, στην προσπάθεια διαφυγής πατέρα και γιου προς την Μέση Ανατολή , στον εγκλεισμό τους στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και στην «απόλυση» τους από αυτό, αλλά και στα γεγονότα των Δεκεμβριανών, της Απελευθέρωσης και στην αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την πρωτεύουσα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως ποιητής έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής. Ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» με σχετικές μελέτες και άρθρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.