- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Εκκλησία κατά τη δικτατορία 1967-1974
Ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος παρουσιάζει μια από τις πλέον σκοτεινές και δυσερμήνευτες περιόδους της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας
Πηγές, πηγές, πηγές. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μονογραφίας του Χάρη Ανδρεόπουλου, που παρουσιάζει πραγματικό επιστημονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Πηγές που δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε τις πραγματικές συνθήκες, τους εξωτερικούς παράγοντες, το εσώτατο φρόνημα των προσώπων, τις συνέπειες επιλογών και αποφάσεων.
Στάθηκε η διοικούσα Ορθόδοξη Εκκλησία στη θέση που της άρμοζε κατά την περίοδο της δικτατορίας του 1967; Δικαίωσε το ρόλο της έναντι των πιστών; Αντιστάθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα στην ανελευθερία, στα βασανιστήρια, στην καθήλωση ενός ολόκληρου λαού; Είναι λυπηρό ότι η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική.
Η διδακτορική διατριβή του Χάρη Ανδρεόπουλου, με επιβλέποντα Καθηγητή τον Σεβασμιώτατο Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα Νανάκη, έρχεται να φωτίσει μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, την περίοδο των συνταγματαρχών 1967-1974 η οποία μέχρι και σήμερα έχει αφήσει βαθύτατα τραύματα στο σώμα της Εκκλησίας, τα οποία με κάθε ευκαιρία αιμορραγούν και την ταλαιπωρούν. Η εναργής και λεπτομερής από νομοκανονική και θεολογική άποψη ανάπτυξη του υλικού της μονογραφίας, δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη περαιτέρω αναζητήσεων και ευρύτατου διαλόγου. Η επιστημονική συνέπεια και η επίμονη αναζήτηση των υποστηρικτικών πηγών μιας περιόδου της νεότερης εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας μας, συνδράμουν την αποκωδικοποίηση και προβολή πτυχών της που παραμένουν ανέγγιχτες.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι καίρια η παρατήρηση του ομ. καθηγητή κ. Ι.Μ.Κονιδάρη, ο οποίος και προλογίζει την έκδοση, ότι «η άρτια και λεπτολόγος συγκέντρωση του υλικού, η αναλυτική εκδίπλωσή του, η παρουσίαση όλων των έως σήμερα εξενεχθεισών απόψεων επιμέρους ζητημάτων και η κριτική θεώρησή τους, με οξυδέρκεια και ευθυκρισία, αποτελούν ένα εγχείρημα το οποίο απαιτεί μεγάλη επιμέλεια, άριστη γνώση του πλήθους των πηγών και της βιβλιογραφίας, εδραία επιστημονική κατάρτιση και αντικειμενική κρίση».
Η μονογραφία αυτή μας προκαλεί και να αναχθούμε στην σημερινή πραγματικότητα και να αναζητήσουμε το φρόνημα της Εκκλησίας στους τωρινούς χαλεπούς καιρούς. Εκπαιδεύει τους πιστούς της η διοικούσα Εκκλησία σήμερα ώστε να είναι ανοιχτοί στην κοινωνία όπως διαμορφώνεται; ‘Η τους περιχαρακώνει σε ένα πλέγμα φόβου, αποκρουστικότητας, μισανθρωπίας εν τέλει; Οι προκλήσεις δεν αντιπαλεύονται με φόβο, αλλά με σθένος και το παράδειγμα της δράσης της διοικούσας Εκκλησίας κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αποτελεί το κατ’ εξοχήν παράδειγμα προς αποφυγήν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Αν μιλάτε συχνά με φαντάσματα, δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Αν όμως όχι, δείτε τι ιστορίες έχουν να σας πουν.
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του συνθέτη & πιανίστα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.