Γιώργο Γιώτσα, τι γράφεις αυτόν τον καιρό;
Τι ετοιμάζει ο μοναδικός Έλληνας που κέρδισε στον διαγωνισμό Writers Digest
Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Γιώτσα για τη ζωή του, για τα βιβλία που έχει γράψει αλλά αυτά που ετοιμάζει και τον διαγωνισμό Writers Digest
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Από τα έντεκά του γράφει ιστορίες – του αρέσουν οι ιστορίες φαντασίας/τρόμου. Το 2010 το διήγημα του «Το χρυσαφένιο χωράφι» εκδόθηκε σε συλλογή διηγημάτων από τον Ελευθερουδάκη και το diavasame.gr, ενώ το 2011 διακρίθηκε στο διαγωνισμό 80th Writers Digest Annual με το διήγημα «Όταν κλαίει και ο Θεός». Τον ρωτήσαμε τι γράφει αυτό τον καιρό...
Πού γεννήθηκες, τι σπούδασες;
Γεννήθηκα στην Αθήνα από επαρχιώτες γονείς, σπούδασα τουριστικές επιχειρήσεις από σπόντα.
Πότε και γιατί ξεκίνησες να γράφεις;
Ολοκληρωμένες ιστορίες νομίζω το 2006, όταν γύρω μου τα προβλήματα ξεπετάγονταν. Το γιατί δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Ξέρω ότι βγήκε από μέσα μου, ακάλεστο.
Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γίνεις συγγραφέας; (αν το αποφάσισες)
Το αποφάσισα βλέποντας ότι μου αρέσει να γράφω, ότι βρίσκω καταφύγιο στις λέξεις και τις ιστορίες που έχω μέσα μου. Συνέβει ένα από τα πολλά βράδια που περνάω ως νυχτερινός ρεσεψιονίστ, μόνος με ένα μαρμάρινο πάγκο και το λάπτοπ απέναντι (και ιδέες στο κεφάλι).
Τι σε εμπνέει στις ιστορίες φαντασίας/τρόμου;
Αυτά που έχω μέσα – και δημιουργήθηκαν από όσα βλέπω έξω. Όλοι οι ήρωες που γράφω, άντρες, γυναίκες, νέοι και γέροι, έχουν ένα κομμάτι από τα «Φοβάμαι» μου. Επίσης υπάρχει Οργή. Καμουφλαρισμένη ίσως, αλλά είναι εκεί, σε κάθε ιστορία, σε κάθε γραμμή.
Ποια βιβλία σε έχουν επηρεάσει;
Κάθε βιβλίο με επηρεάζει σε ορισμένο βαθμό και αν είμαι τυχερός μαθαίνω κάτι. Πόε, Κινγκ, Καμί, μερικοί απο τους συγγραφείς που έχω διαβάσει αρκετά. Το βιβλίο πάντως που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι «Ο Άρχοντας των μυγών» του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ. Αριστούργημα, ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν θα γράψω έτσι.
Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;
Τον «Οδοιπόρο» του Φερνάντο Πεσόα. Βλέπεις τη συγγραφή σαν καριέρα; Θα ήθελα σαν τρελός να είχα ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ με τη συγγραφή περισσότερο, όπως ασχολείται κάποιος με ό,τι αγαπάει. Δεν θα με τρόμαζε, αν ήταν καριέρα. Για την ώρα γράφω μεταξύ τρεις και πέντε το πρωί, όταν είμαι μόνος μου και δεν έχω δουλειά στη ρεσεψιόν.
Ήσουν ο μοναδικός Έλληνας που κέρδισε στο διαγωνισμό Writers Digest με το διήγημα «Όταν κλαίει και ο Θεός». Τι έμαθες από αυτή την εμπειρία;
Ότι όλα είναι δυνατά. Επίσης, η τύχη παίζει ρόλο. Άλλες φορές κλείνει τα μάτια και άλλες φορές σε κοιτάει κατάματα.
Τι γράφεις τώρα;
Το τελευταίο διήγημα από μια συλλογή δεκατριών ιστοριών φαντασίας/τρόμου με τίτλο «Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.