- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Στην MFA Open είδαμε πώς μοιάζει το μέλλον της τέχνης
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της ΑΣΚΤ ανοίγουν τα εργαστήριά τους
Όλα όσα είδαμε και όλα όσα μας είπαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στην έκθεση MFA Open της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Όποιος βρέθηκε από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου στο κτήριο της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την τέχνη της επόμενης γενιάς, την τέχνη όπως αποφασίζουν να την ορίσουν οι νέοι άνθρωποι που τώρα ξεκινάνε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να χαράζουν την πορεία τους στον χώρο. Αυτό έγινε χάρη στην MFA Open, την ανοιχτή έκθεση των μεταπτυχιακών φοιτητών της ΑΣΚΤ που άνοιξαν τις πόρτες των εργαστηρίων τους και μοιράστηκαν με τον καθένα μας όσα συμβαίνουν μέσα στο καλλιτεχνικό τους μυαλό.
Η τρίτη χρονιά των Open Studios, κατά την οποία το θεωρητικό με το εικαστικό τμήμα της σχολής συνεργάστηκαν, κατάφερε σε κάθε περίπτωση να μας δείξει ότι η τέχνη σίγουρα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Εκεί που στο ένα εργαστήριο έβλεπες αποκλειστικά ζωγραφικά έργα ή μαρμάρινες δημιουργίες, λίγο παραδίπλα έμπαινες σε χώρους γεμάτους μουσική, «γεμισμένους» μόνο με καθημερινά αντικείμενα, με προτζέκτορες και κείμενα γραμμένα όχι στη δική μας γλώσσα, αλλά σε αυτή των υπολογιστών, ενώ συγχρόνως σου πρόσφεραν και κάποιο κρασί, λικέρ ή γλύκισμα, το οποίο είχε φροντιστεί να έρχεται ακόμα και αυτό σε αρμονία με όλη την υπόλοιπη αισθητική του κάθε χώρου.
Μάλιστα, κατά την περιπλάνησή μας στα εγκαίνια της έκθεσης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, την Ελένη Τσαμαδιά και τον Σωτήρη Φωκέα, που βρίσκονταν εκεί και να τους ακούσουμε να μιλάνε τόσο για τα έργα τους και την έμπνευσή τους, όσο και για τις βλέψεις τους για το μέλλον και για όλα όσα η ΑΣΚΤ τους έχει προσφέρει.
Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη;
Για εμένα η τέχνη είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας έχω προσπαθήσει στο παρελθόν να παλέψω τη ζωή και το πόσο δύσκολη ή ευχάριστη μπορεί να είναι. Γιατί πολλές φορές και τα δύο, ενώ είναι παντελώς αντίθετα, μπορεί να σου δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. (Ελένη)
Ποια είναι η βασική πηγή έμπνευσής σου;
Εμπνέομαι από τα πάντα, αλλά κυρίως από το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα το χιούμορ που συναντάμε εκεί καθώς και την υπερπληθώρα εικόνων και πληροφορίας. (Σωτήρης)
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις με τα έργα σου;
Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από το κάθε έργο είναι συνήθως ξεχωριστό, ειδικά όταν πρόκειται για τα πράγματα που γράφω. Σε σχέση με το σύνολο των πιο ζωγραφικών μου έργων, που είναι και τα έργα που δουλεύω περισσότερο αυτή την περίοδο, το γενικότερο «μήνυμα» έχει να κάνει με την απόλαυση του να ζωγραφίζει κανείς. Ό,τι φτιάχνω έχει σαν βασική αρχή το να με ευχαριστεί σαν διαδικασία - από τα χρώματα που επιλέγω, τις γραμμές που τραβάω μέχρι τον χώρο που δημιουργώ τελικά για τον θεατή. (Σωτήρης)
Πώς θεωρείς ότι η ΑΣΚΤ έχει καταφέρει να σε βοηθήσει έμπρακτα και άμεσα;
Η σχολή, στην οποία βρίσκομαι από το 2012 μέχρι σήμερα, μου έχει προσφέρει και έμπρακτα και συναισθηματικά. Έχω διαφορετικές εμπειρίες που ποικίλουν και πολλά βιώματα. Κυρίως μου δίνει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορώ να δημιουργήσω τη δική μου προσωπική εργαλειοθήκη και το δικό μου προσωπικό λεξιλόγιο και το προπτυχιακό, όπως και το μεταπτυχιακό που βρίσκομαι τώρα, έτσι ώστε να μπορώ με μεγαλύτερη ευκολία να ανταπεξέλθω στο πώς και με τι ακρίβεια θα διατυπώνω και θα επιδιώκω τα πράγματα που ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω να κάνω εκτός της σχολής. (Ελένη)
Ποιες είναι οι βλέψεις σου για το μέλλον;
Αυτό που θα ήθελα κυρίως είναι να βρω τρόπους να συνεχίσω να μπορώ να το κάνω και να επικοινωνώ τα συναισθήματα μου, τα πράγματα που αντιλαμβάνομαι και το τι παρατηρώ από τον κόσμο γύρω μου με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν μπορώ να πω ότι έχω ακόμα σαφείς επιλογές, αν και αυτό τον καιρό μου αρέσει πολύ να οργανώνω πράγματα με τους ανθρώπους που έχω κοντά μου και μπορούμε να τα κάνουμε με τους δικούς μας όρους και με τις δικές μας συνθήκες και τις εργασιακές και τις αισθητικές και τις πολιτικές. Και πραγματικά θα ήθελα να προσπαθήσω να συνεχίσω τα πράγματα που κάνω μετά τις σπουδές. (Ελένη)
Αν θέλετε να δείτε περισσότερα έργα της Ελένης και του Σωτήρη, ακολουθήστε τους στους λογαριασμούς τους στο Instagram: @eleni_tsamadia και @soteur
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.