- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Ένα κόκκινο κουτί διανομής κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης παραδίδοντας στην πόρτα μας έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το Deliverart μας κάνει κοινωνούς μιας πρωτοποριακής δράσης, στο πλαίσιο της οποίας ο καθένας έχει τη δυνατότητα στέλνοντας ένα SMS — τόσο απλά και οικεία — να έρθει σε επαφή με ένα έργο τέχνης στο χώρο και το χρόνο που εκείνος επιλέγει.
Η δημιουργική διαδικασία λαμβάνει χώρα εκτός με μέσο ένα κόκκινο κουτί του ντελίβερι και το ίδιο το έργο μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης ανάμεσα στον παραλήπτη και τον καλλιτέχνη διευρύνοντας τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου. Πρόκειται για μια «νέα εμπειρία θέασης» όπως μας εξηγεί η δημιουργική ομάδα πίσω από την ιδέα του Deliverart, η οποία μας παρουσίασε το ενδιαφέρον project που πραγματοποιείται στην πόλη μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Τι είναι το Deliverart;
Το Deliverart είναι ένα συλλογικό πρότζεκτ και μια κινητή εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Υιοθετούμε μια γνώριμη και κοινή φόρμα της καθημερινής μας ζωής, το κουτί του ντελίβερι, το οποίο γίνεται ταυτόχρονα το μέσο και ο εκθεσιακός χώρος, προκειμένου να φέρουμε το έργο στο θεατή. Μέσα από μια δράση σωματική και πραγματική, που είναι ωστόσο εφήμερη και παροδική, το Deliverart επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τις συνθήκες θέασης αλλά και τα δίκτυα διανομής ενός έργου τέχνης δημιουργώντας μια σχέση εγγύτητας.
Πώς αποφασίσατε να τo δημιουργήσετε;
Η ιδέα προέκυψε εντελώς αυθόρμητα, όταν είδαμε ένα παλιό κουτί ντελίβερι και αρχίσαμε να συζητάμε για το τί θα μπορούσε να γίνει μέσα σε αυτό. Από κάτι που ξεκίνησε ως αστείο προέκυψαν πολλές συζητήσεις. Ο καθένας μας το έβλεπε πολύ διαφορετικά αλλά παράλληλα υπήρχαν πολλοί κοινοί προβληματισμοί οι οποίοι εν τέλει διαμόρφωσαν και το πρότζεκτ. Το Deliverart προκύπτει ως ένα σχόλιο στους γρήγορους ρυθμούς και στην ευκολία που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ζωή, στη θραυσματοποίηση της πληροφορίας και της εμπειρίας και στον τρόπο διανομής και κατανάλωσης των αγαθών, στις συνθήκες εν γένει που επιδρούν στον τρόπο που δομούμε τις σχέσεις μας με τα πράγματα αλλά και με τους ανθρώπους γύρω μας. Από την άλλη μας απασχολεί το θεσμικό πλαίσιο θέασης του έργου τέχνης, η αποστασιοποιημένη συνθήκη θέασης του «λευκού κύβου», η έννοια του «event» και φυσικά οι κύκλοι διανομής και κατανάλωσης ενός έργου και το πώς όλα αυτά επιδρούν τόσο στη διαδικασία της δημιουργίας όσο και στην πρόσληψη ενός έργου.
Ποιοι αποτελούν η δημιουργική σας ομάδα;
Η σύλληψη και διοργάνωση είναι των Ανέστη Ιωάννου, Μυρτώς Κατσιμίχα, Μαρίνας Παπαδάκη και Βαγγέλη Σάββα. Στον πρώτο κύκλο διανομής συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Hyperlink, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νίνα Παπακωνσταντίνου και Δέσποινα Χαριτωνίδη.
Πώς λειτουργεί και ποια είναι η διαδικασία παραγγελίας;
Πολύ απλά με ένα γραπτό μήνυμα. Οι ημέρες παράδοσης είναι Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 7μ.μ.-10μ.μ. Κάθε εβδομάδα διανέμεται το έργο ενός διαφορετικού καλλιτέχνη. Οπότε αν κάποιος θέλει να δει το έργο του καλλιτέχνη που παρουσιάζεται τη συγκεκριμένη εβδομάδα στέλνει ένα γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο επικοινωνίας, τουλάχιστον μια ημέρα πριν, με ένα όνομα, την ημέρα και ώρα παράδοσης που προτιμά και τη διεύθυνση παράδοσης (οδό, περιοχή, ΤΚ) του κουτιού. Η ομάδα του Deliverart θα απαντήσει για να επιβεβαιώσει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα γίνει η παράδοση η οποία γίνεται δωρεάν.
Η ιδέα είναι ελληνική ή υπάρχουν αντίστοιχα projects και στο εξωτερικό;
Οι ιδέες δεν έχουν εθνική προέλευση. Σαφώς και υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία της τέχνης με εικαστικά πρότζεκτ ή έργα τέχνης τα οποία έχουν ως βάση τους το κουτί. Για μας, μια σημαντική αναφορά, ήταν το διεθνές κίνημα του mail art του 1960 και 1970, το οποίο αναπτύχθηκε ως ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών αλλά και ως ένα νέο μέσο παραγωγής και διάδοσης του έργου. Ωστόσο, στόχος του deliverart δεν είναι η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από το κίνημα του mailart. Η διανομή των αγαθών και υπηρεσιών είναι μια ευρύτερη συνθήκη σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες. Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, αλλάζει και η ίδια η σχέση μας με τα πράγματα και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε καθημερινά.
Ποιος είναι ο στόχος σας;
Μέσω του πρότζεκτ δημιουργείται μια νέα εμπειρία θέασης, αντιστρέφοντας την καθιερωμένη συνθήκη. Δημιουργείται μια δέσμευση. Το έργο τέχνης έρχεται, επειδή το καλείς και όχι επειδή πηγαίνεις σε αυτό. Η όλη διαδικασία είναι μια ιδιωτική κατάσταση που συμβαίνει στο δημόσιο χώρο, αφού το κουτί φτάνει στον τόπο παράδοσης αλλά κι εσύ καλείσαι να βγεις στο δρόμο για να δεις το έργο.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ : Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 7 μ.μ.-10 μ.μ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Η διανομή του κουτιού γίνεται ΔΩΡΕΑΝ με sms στο +30 6982284372
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.