Εικαστικα

Summer Nostos Festival: Μουσικές, θεατρικές και θεαματικές παραστάσεις

Καλλιτέχνες τσίρκου, κουαρτέτα, οπερέτες και multimedia θεάματα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
150408-roomful-teeth-shoot-by_bonica_ayala-edit-0726.jpg
Roomful of Teeth © Bonica Ayala

Το φετινό Summer Nostos Festival μας υπόσχεται ένα εντυπωσιακό 8ημερο γεμάτο μουσική, θέατρο και εντυπωσιακά θεάματα

Το Summer Nostos Festival έρχεται για 5η συνεχόμενη χρονιά να κάνει πιο ενδιαφέρουσες οχτώ ολόκληρες μέρες του καλοκαιριού μας. Από τις 23 έως και τις 30 Ιουνίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα γεμίσει με εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που θα μας βάλουν σε μία 100% καλοκαιρινή διάθεση κι ας είμαστε στην Αθήνα.

Ανάμεσα σε όσα θα δούμε, ξεχωρίζουν οι παραστάσεις που απαρτίζουν το πρόγραμμα του φετινού SNF, οι οποίες δεν είναι μόνο θεατρικές και μουσικές, αλλά και εντυπωσιακά σκηνικά θεάματα μεγάλων παραγωγών. Το «Circus Cosmos» υπόσχεται να μας μεταφέρει σε μία άλλη διάσταση συνδυάζοντας το χιούμορ του stand-up comedian Γιώργου Χατζηπαύλου και τη μαγεία του Mark Mitton, με διεθνείς καλλιτέχνες του παραδοσιακού και του σύγχρονου τσίρκου, που θα μας παρουσιάσουν ένα θέαμα με λαστιχένια σώματα να στροβιλίζονται, να χορεύουν, να τρέχουν, να γλιστρούν και να λυγίζουν.

Από την άλλη, το «Triptych» του Bryce Dessner αποτελεί ένα νέο πολυμεσικό θέαμα αφιερωμένο στο φωτογραφικό σύμπαν του Robert Mapplethorpe. Ο τελευταίος ήταν ένα καθοριστικό πρόσωπο για τη σύγχρονη φωτογραφία με τις γυμνές και με σαδομαζοχιστικές αναφορές φωτογραφίες του να σοκάρουν, να σαγηνεύουν, να προκαλούν και να πυροδοτούν συζητήσεις. Η δημιουργική του αισθητική αποτυπώθηκε και επηρέασε ήδη κιόλας από την ηλικία των 14 ετών τον Dessner, που περιβάλλει το αφιέρωμά του αυτό με τους ήχους των Roomful of Teeth και Ergon Ensemble.

Μουσικά οι παραστάσεις του Φεστιβάλ θα γεμίσουν από τρία διαφορετικά σχήματα. Ο λόγος για τους Sō Percussion, Yale Alumni Chorus και Τετρακτύς. Οι πρώτοι είναι ένα κουαρτέτο κρουστών από τη Νέα Υόρκη, που αποτελείται από τους Josh Quillen, Adam Sliwinski, Jason Treuting και Eric Cha-Beach. Θεωρούνται από τους καλύτερους αυτή τη στιγμή στο είδος, με 16 άλμπουμ, παγκόσμιες περιοδείες, πρωτοποριακές συνεργασίες, αλλά και πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν.

photo4-sopercussion-evanmonroechapman.jpg
Sō Percussion © Evan Monroe Chapman


Η Yale Alumni Chorus, η οποία θα συνοδευτεί από την Ορχήστρα Academica Αθηνών και το El Sistema Greece, θα προσφέρει στο κοινό μία εμπειρία τρομερής έντασης. Η σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος θα γεμίσει από 125 διαφορετικούς καλλιτέχνες, για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που στο κέντρο του θα έχει έργα των Brahms και Θεοφανίδη, εκτελεσμένα με ένα μοναδικό τρόπο μέσα από τον συνδυασμό των χορωδών του Yale, των μουσικών του El Sistema Greece και της συμφωνικής ορχήστρας Academica.

Η κλασική μουσική, όμως, θα είναι το επίκεντρο και στη συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Δύο βιολιά, μία βιόλα και ένα τσέλο θα συνδυάσουν τη ζωντανή εκτέλεση και το δικό τους προηχογραφημένο υλικό έργων μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής, όπως ο Beethoven και ο Schnittke, αλλά και ο πιο σύγχρονος Steve Reich.

Από την άλλη, θεατρικά η κόρη και η εγγονή του Charlie Chaplin, Victoria και Aurelia, θα έρθουν για να μας ταξιδέψουν με μία παράσταση που ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Το «Bells & Spells» μόνο ρεαλιστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, με μία ιστορία όπου τα αντικείμενα όχι μόνο πρωταγωνιστούν, αλλά έχουν ένα δικό τους σύμπαν που τους επιτρέπει τη δυνατότητα της βούλησης.

bellsandspells1-luciejanch.jpg
Bells & Spells © Lucie Janch


Τέλος, το πρόγραμμα συμπληρώνουν δύο παραστάσεις με αφετηρία την ελληνική μυθολογία. Η «Μήδεια» του Ευρυπίδη αλλάζει, γίνεται οπερέτα και με την σατιρική παρέμβαση του Μποστ δεν έχει πια στο στόχαστρο τον Ιάσονα, αλλά τα τεμπέλικα, ακόλαστα και όχι τόσα έξυπνα παιδιά της, τα οποία αποτελούν έναν συμβολισμό του μικροαστού Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών με βασικά χαρακτηριστικά του τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό και την ξενομανία.

Κατά παρόμοιο τρόπο, ο Αλέξανδρος Τσολάκης ενεργοποιεί ξανά τον μύθο της Πανδώρας έχοντας ως αφετηρία το «Έργα και Ημέραι» του Ησιόδου, αλλά δίνοντας του και μια νέα διάσταση. Το «Her Mind’s I» είναι ένα έργο με πολλαπλά επίπεδα, που περιλαμβάνει μουσική, χορό, φωνητικά και εικόνες, έτσι ώστε να καταφέρει να μας μεταφέρει την ψυχοσύνθεση της Πανδώρας, της γυναίκας που φέρει το βάρος όλων των δεινών της ανθρωπότητας.

Μάθετε περισσότερα για το φετινό Summer Nostos Festival εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στο SNFestival.org.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.