Εικαστικα

Οι «Γέφυρες» της Σοφίας Καλογεροπούλου και της Hatice Kumbaraci Gursoz στην Τουρκία

Έργα των δύο εικαστικών παρουσιάζονται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
No. 31 1953 yılında Adana'da Debboy Caddesi - Debboy Street in 1953, Adana, 2014, TÜYB -  Oil on Canvas
No. 31 1953 yılında Adana'da Debboy Caddesi - Debboy Street in 1953, Adana, 2014, TÜYB - Oil on Canvas

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει την έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου και της Hatice Kumbaraci Gürsöz με τίτλο «Γέφυρες» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Benim İstanbulum - My Istanbul, 2010, TÜYB - Oil on Canvas
Benim İstanbulum - My Istanbul, 2010, TÜYB - Oil on Canvas

Η Κωνσταντινούπολη, σημαντική Πόλη αναφοράς και των δύο εικαστικών και το Σισμανόγλειο Μέγαρο ειδικότερα, γίνονται ο ευφρόσυνος τόπος συνάντησης των δύο σημαντικών εικαστικών που συνδέονται με στέρεες εικαστικές και αναφορικές «Γέφυρες», με οργανικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, έχοντας ήδη συνεκθέσει στο παρελθόν σε σημαντικές διοργανώσεις στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Τα έργα των δύο εικαστικών που παρουσιάζονται στην έκθεση, εμπνέονται από την αρχιτεκτονική και τα μνημεία των δύο χωρών, από τους μύθους και τις λαϊκές γιορτές τους, από τη μουσική παράδοση και την όπερα, από τις γοητευτικές λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος κόσμου αλλά και από την πολύχρωμη καθημερινότητα που και οι δύο αφηγούνται με τον τρόπο ενός συναρπαστικού μυθοπλαστικού αφηγήματος.

Σοφία Καλογεροπούλου, Οι τρεις χάριτες © Katoufas Brothers
Σοφία Καλογεροπούλου, Οι τρεις χάριτες © Katoufas Brothers

Η Ίριδα Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, σημειώνει: «Το έργο της Σοφία Καλογεροπούλου εμπνέεται από τους ελληνικούς μύθους και τις άγνωστες νεραϊδοχώρες του ουρανού και της γης, από τη συγκίνηση της παγκόσμιας μουσικής παιδείας και τις τοπικές προφορικές αφηγήσεις, από τον κόσμο της όπερας και τις εύθραυστες ισορροπίες των ρομαντικών ηρωίδων της, από τα ακοίμητα σκοτεινά νερά, τα κελεύσματα των πουλιών και τους ψιθύρους των φυλλωμάτων των μικρών πατρίδων της.

Αποτυπώνοντας με τρόπο πυκνό την αγάπη της για τη ζωή, τη φύση και την τέχνη, η Σοφία Καλογεροπούλου, ακούραστη ταξιδιώτης του κόσμου, αναζητεί και προτείνει γοητευτικά οπτικά φάσματα που αναπνέουν και αναπτύσσονται στον καμβά με τη μορφή ενός συναρπαστικού μυθοπλαστικού αφηγήματος.

Hatırladığım Beyoğlu, - Beyoglu that I  Remember, 2018, TÜYB - Oil on Canvas
Hatırladığım Beyoğlu, - Beyoglu that I Remember, 2018, TÜYB - Oil on Canvas

Με το ίδιο αλάνθαστο ένστικτο που διακατέχει το σύνολο του έργου της, η νέα ενότητα έργων της ζωγράφου, πολυπολιτισμική και εκλεκτικιστική όπως και η ίδια, ανακαλύπτει, σχεδιάζει και προτείνει αλλεπάλληλες γέφυρες θέασης, προσκαλώντας τον θεατή σε ένα ευφραντικό ταξίδι ιστοριών, μύθων και θρύλων, ρευστών μουσικών διάστιχων, πολύχρωμων αφηγήσεων και διάφανων συμβάντων που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

Στο έργο της Καλογεροπούλου, η σχεδιαστική δεινότητα, η αναβλύζουσα χρωματική πανδαισία και η αφηγηματική αλληγορία, πλάθουν κοιτίδες πολιτισμικής μνήμης και φαντασμαγορικές ενδιάμεσες ζώνες όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Στα φιδίσια θαλασσινά στενά, αρμενίζουν περήφανα παραμυθένια τρικάταρτα. Στις χλοερές εξοχές της με τους ρωμαλέους κισσούς και τα ευγενικά τριανταφυλλένια αρχοντικά, στήνονται υπαίθριες νυχτερινές συναυλίες. Επάνω σε γενναιόφρονα πόντιουμ και πάλκα, αεικίνητοι διευθυντές ορχήστρας και ρομαντικές ηρωίδες της όπερας συναντούν τους οργανοπαίκτες με τα χειροποίητα λαϊκά όργανα και τους περιπλανώμενους θιάσους μιας αέναης παιδικής ηλικίας.

Σοφία Καλογεροπούλου, Ιππόλυτος © Katoufas Brothers
Σοφία Καλογεροπούλου, Ιππόλυτος © Katoufas Brothers

Η αυθόρμητη παραστατική πλησμονή και η αφηγηματική γλαφυρότητα που χαρακτηρίζουν τη ζωγράφο, συνθέτοντας ένα εύγλωττο και παλλόμενο φαντασιακό πανόραμα με ενδελεχώς θησαυρισμένες γνωστικές πληροφορίες και πυκνές αισθητικές αξίες, τρέπονται εδώ σε ιδανικές γέφυρες συνομιλίας μεταξύ πολιτισμικών καταγραφών και ονειρικών εναιωρήσεων, γεωγραφικών συνόρων και γειτονικών λαών, ιστορικών σημειώσεων και λαϊκών παραδόσεων. Σε ιδανικές γέφυρες μεταξύ των τρυφερά κεντημένων στιγμιαίων συμβάντων και της ανεξίτηλης ομορφιάς ενός αμιγώς προσωπικού και ταυτόχρονα συμπαντικού ζωγραφικού αποτυπώματος».


Info
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018. Ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: Έως 14 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 15:00 - 20:00
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη: Turnacibasi Street 22, 34433 Istanbul, Turkey | Τηλ.: + 90 (0) 212 393 8290, www.mfa.gr/istanbul
Σισμανόγλειο Μέγαρο: Facebook

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.