- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, στο Μουσείο Μπενάκη, η σημαντική αναδρομική έκθεση 125 έργων του χαράκτη (κι όχι μόνο) Τάσσου, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του (1914 – 1985).
Λεπτομερέστερα, η έκθεση, που έχει εγκαινιαστεί επίσημα της Δευτέρα, γίνεται στο κτίριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Ταύρος), θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016 και διοργανωτές της είναι το Μουσείο Μπενάκη, η AlphaBank και η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» Το εισιτήριο είναι 5 € και το μειωμένο 2,5 €.
Η έκθεση οργανώνεται σε έξι ενότητες με χαρακτηριστικά έργα που καθόρισαν την πορεία του (χαρακτικά, προσχέδια, πλάκες ξυλογραφίας, ξυλογραφίες τοίχου): Σπουδαστικά έργα 1934-1940, Κατοχή 1940-1946, Έγχρωμες ξυλογραφίες 1947-1960, Μαύρο-Άσπρο 1960-1966, Μαύρο-Άσπρο ΙΙ 1967-1974 και Τελευταία έργα 1975-1985.
Κυκλοφόρησε και σχετικό έντυπο, όπου γράφουν οι Ειρήνη Οράτη, Κώστας Παπαχρίστου, Άννυ Μάλαμα, Δημήτρης Παυλόπουλος και Δέσποινα Τσούργιαννη. Επιμέλεια έκθεσης και έκδοσης: Ειρήνη Οράτη. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος.
Θα γίνουν και ξεναγήσεις, όλες Σάββατα (5,19 Δεκεμβρίου, 9, 16, 23, 30 Ιανουαρίου) και όλες στις 12 το μεσημέρι.
Ο Τάσσος (Τάσος Αλεβίζος) είναι γνωστός κυρίως από το στρατευμένο στην Αριστερά έργο του. Έχει επίσης εικονογραφήσει σχολικά βιβλία, γραμματόσημα, δίσκους κλπ, έχει σχεδιάσει θεατρικά κουστούμια, έχει ζωγραφίσει πίνακες με διάφορα θέματα κλπ, ενώ μεγάλο μέρος του έργου του είναι μη στρατευμένο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.