Πολιτισμος

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ τίμησαν τον Γιάννη Βογιατζή

Ο ηθοποιός διανύει αισίως το 95o έτος της ηλικίας του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ τίμησαν τον Γιάννη Βογιατζή
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ τίμησαν τον Γιάννη Βογιατζή © AΠΕ-ΜΠΕ

Γιάννης Βογιατζής: Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η Φίνος Φιλμ τον τίμησαν με ένα ειδικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα, σε Βλέπω», της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, για μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ακαδημίας, της «οικογένειας του ελληνικού σινεμά», όπως τόνισε, που ξεκίνησε δειλά το έργο της πριν από 13 χρόνια για να φτάσει σήμερα να αριθμεί 590 μέλη, σταθερά εξωστρεφής, ταγμένη στη σύνδεση του παλιού με το νέο, μέσα από δράσεις όπως η «Χώρα, σε Βλέπω» που αναζωογονούν το ελληνικό σινεμά. Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη συγκίνησή του για τη βράβευση του Γιάννη Βογιατζή ενός «ηθοποιού με Η κεφαλαίο».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Στάθης Καμβασινός. Με αγάπη και σεβασμό, ο κ. Καμβασινός σκιαγράφησε το προφίλ ενός ηθοποιού «με σπουδαία κωμική φλέβα», του οποίου η ιστορία είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με της Φίνος Φιλμ, έχοντας συμμετάσχει σε 22 ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το ντεμπούτο του «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» πίσω στο 1957. Αγαπημένο παιδί του Γιάννη Δαλιανίδη, σταθερός παρτενέρ της Ρένας Βλαχοπούλου, ο Βογιατζής έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού» υποδυόμενος τον Μικέ. Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία του 1968 «Ο Μικές παντρεύεται», που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της Φίνος και σημείο αναφοράς για την καριέρα του Γιάννη Βογιατζή. Τέλος ο κ. Καμβασινός περιέγραψε τον Γιάννη Βογιατζή ως έναν «άνθρωπο που διακατέχεται από το πάθος του μεγάλου θεατρίνου, που λάμπει στην οθόνη ακόμα κι όταν δεν έχει να πει ούτε μια λέξη» και «εμπνέει σεβασμό έχοντας κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου σαν ένα από τα λαμπερά αστέρια του σινεμά».

Το τιμητικό βραβείο στον κ. Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή να το παραλάβει, παρέδωσε η Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη Marketing της Φίνος Φιλμ.

«Δεν νοιώθω σα να βρίσκομαι σε μία συνάντηση αγνώστων αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένειά μου» δήλωσε συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής. «Οι άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξαν η οικογένειά μου, κυρίως του κινηματογράφου μπορώ να πω, γιατί και στο θέατρο κινηματογράφο προσπάθησα να παίξω. Ζητώ συγνώμη για το ρήμα που χρησιμοποιώ» συνέχισε «γιατί ο ηθοποιός δεν πρέπει να παίζει το ρόλο, να διαβάζει κόμματα και τελείες, αλλά να είναι ο ρόλος».

Περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα και συναδέλφους του, όπως την Άννα Φόνσου, τον Σπύρο Μπιμπίλα, την Ειρήνη Βαχλιώτη, την Καίτη Ιμπροχώρη, αλλά και τον φωτογράφο Νίκο Καβουκίδη, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον κριτικό Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη και πολλούς άλλους, ο κ. Βογιατζής μίλησε με βαθιά αγάπη και νοσταλγία για τα χρόνια του στην Φίνος Φιλμ. «Η Φίνος ήταν το σπίτι μας. Ακόμα και τις Κυριακές, μαζευόμασταν στη Χίου 53 όλοι μαζί, ο Φίνος, ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος, η κ. Τζέλλα. Διδαχτήκαμε εκεί, η Φίνος Φιλμ ήταν ένα μεγάλο σχολείο ανθρωπιάς και γνώσης» είπε. «Εγώ πάντα στην καριέρα μου είχα στο νου μου τα λόγια του Βασίλη Λογοθετίδη. Δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ρόλοι, δραματικοί και κωμικοί, μου έλεγε. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Να μην υποδύεσαι, να μη λες τα λόγια, να είσαι ο μπακάλης, ο μάγκας, ο σαχλός, ο γελοίος. Να είσαι έντιμος, σωστός κι αληθινός και αποκλείεται να κάνεις λάθος».

 Οι δράσεις και προβολές του «Χώρα, σε Βλέπω» συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο, υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Κύριος χορηγός της δράσης είναι το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας - ΕΚΟΜΕ, ενώ χορηγοί δράσης είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Φίνος Φιλμ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 30+1 βιβλία του 2024
Τα 30+1 βιβλία του 2024

Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)

Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα
Γυάλινος κόσμος: μια ενδιαφέρουσα και εν μέρει ανατρεπτική πρόταση από τον Αντόνιο Λατέλα

Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης αναλαμβάνει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει Έλληνες ηθοποιούς, προσεγγίζοντας τον «Γυάλινο κόσμο» μέσα από μια δική του, «πειραγμένη», και γι’ αυτό καλοδεχούμενη, οπτική

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.