Πολιτισμος

Στέγη: Ψηφιακή συζήτηση για την έμφυλη βία και τον σεξισμό

Με αφορμή τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ίτον και του/της Ζακ/Zackie (Ζακ Κωστόπουλου) 8 γυναίκες συνομιλούν για τον σεξισμό και την πατριαρχία στην ελληνική κοινωνία.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Unsplash © Sydney Sims

8 Γυναίκες συζητούν: Ψηφιακή συζήτηση στη Στέγη και στη σειρά «Society Uncensored» με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η βία εναντίον των γυναικών, με πολλές μορφές και αφετηρίες, είναι ένα φαινόμενο που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι βασικότερες από αυτές τις μορφές, αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία που αυξάνεται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, στη βία κατά των γυναικών στην κοινωνία γενικότερα (βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον εργασιακό χώρο), στη σωματεμπορία (trafficking), στη βία εξαιτίας ακραίου θρησκευτικού φονταμενταλισμού και στην κακοποίηση κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις.

TRAILER | 8 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ: ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1999, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο να αναδείξει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που έχει δυσμενείς, έως και μοιραίες, σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η ισότητα των δυο φύλων, η οποία καταστρατηγείται από τις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών, αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν ανεκπλήρωτο στόχο των κοινωνιών. Με πρόσφατα παραδείγματα το κίνημα στην Πολωνία που συγκέντρωσε πολύ κόσμο στους δρόμους για το δικαίωμα στην άμβλωση, τις διαδηλώσεις εναντίον των γυναικοκτονιών στη Λατινική Αμερική, καθώς και το κίνημα #Metoo που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, οι γυναίκες αγωνίζονται να ζήσουν χωρίς τον φόβο, την καταπίεση και τη βία.

Στην ελληνική κοινωνία, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, βρίσκονται συχνά στην επικαιρότητα. Η απουσία καταδίκης από τους θεσμούς, την κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχει ως αποτέλεσμα τη συνήθη εκδήλωση έμφυλων στερεοτύπων, σεξισμού, της κατηγορίας του θύματος και της κουλτούρας του βιασμού.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετέχοντας στην Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Με αφορμή τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ίτον και του/της Ζακ/Zackie (Ζακ Κωστόπουλου), οκτώ γυναίκες με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες, συζητούν για το «συλλογικό τραύμα της έμφυλης βίας», στο πλαίσιο μιας σειράς ψηφιακών συζητήσεων που διοργανώνουν οι Λέξεις & Σκέψεις της Στέγης για την ελληνική κοινωνία με τίτλο «Society Uncensored». Μία μαιευτήρας – γυναικολόγος, μια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μία δημοσιογράφος–σεναριογράφος, μία δικηγόρος, μία κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μία τρανς σεξεργάτρια, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα και μία δημόσια υπάλληλος, μοιράζονται σκέψεις και βιώματά τους, «φιλοδοξώντας να συμβάλουν σε μια πολιτισμική αλλαγή». Στη συζήτηση θα αναλύσουν τους τρόπους αντίδρασης, ενδυνάμωσης και δημιουργίας κοινοτήτων αλληλεγγύης και υποστήριξης, στοχεύοντας στην απάλειψη της βίας, της ντροπής και της μοναξιάς που την ακολουθούν.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο κανάλι του Onassis στο YouTube.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: 
Ήβη Καϊσερλή: Τρανς γυναίκα, σεξεργάτρια
Νατάσα Κεφαλληνού: Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κέντρο Διοτίμα
Γιάννα Κουκά: Δημόσιος υπάλληλος
Ευτυχία Λεοντίδου: Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρία Λούκα: Δημοσιογράφος – σεναριογράφος
Κλειώ Παπαπαντολέων: Δικηγόρος
Βάλια Τσιριγώτη: Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Συντονισμός συζήτησης:
Στεύη Κίτσου: Δικηγόρος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Συντελεστές
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Νατάσα Κεφαλληνού, Στεύη Κίτσου, Μαρία Λούκα, Μαριτίνα Παπαμήτρου
Οργάνωση παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά, Σμαράγδα Δογάνη
Επίβλεψη κινηματογράφησης και οπτικοακουστικού υλικού: Χρήστος Σαρρής
Συνεργείο βιντεοσκόπησης και μοντάζ: ALASKA
Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι στο: youtu.be/_SRPOM3qnLg

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.