Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακαλύπτουμε την Κρήτη
Ποια είναι τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Νεκρόπολη της Ιτάνου και στην Ανάβλοχο Λασιθίου;
Ο Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα την Κρήτη συνεχίζεται τον Ιανουάριο με ελεύθερη είσοδο
Ήδη από το 2013, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων, ώστε να αναδείξει τα ευρήματα ανασκαφών και ερευνητικών δραστηριοτήτων στον ελληνικό χώρο. Συγκεκριμένα, αφορούν τις έρευνες τόσο των Εφορειών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και των ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων, με τα τελευταία χρόνια να έχουν μπει στο επίκεντρο των διαλέξεων αρχαιολογικά ευρήματα από τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος.
Το Μουσείο φιλοξένησε το 2018 την «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός», μία έκθεση που έφερε από την Κρήτη 478 σπάνια αντικείμενα των πρώιμων ανασκαφών του νησιού –πολλά από αυτά έφυγαν για πρώτη φορά από τη μεγαλόνησο- και παλιά ευρήματα. Με αφορμή την επιτυχία αυτής, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 ένας νέος Κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων άνοιξε, βάζοντας στο επίκεντρο την Κρήτη.
Με το νησί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, ξένων αρχαιολογικών σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι τρεις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν ενημέρωσαν, με ελεύθερη είσοδο, το επιστημονικό και το ευρύ κοινό για ευρήματα στο Κεντρί Ιεράπετρας, στο Σίσι Λασιθίου και στην Ανατολική Κρήτη. Τώρα, ο Κύκλος συνεχίζεται με δύο ακόμα διαλέξεις, στις 13 και 20 Ιανουαρίου, ώστε να ανακαλύψουμε κι εμείς όλα όσα βρέθηκαν σε ανασκαφές στη Νεκρόπολη της Ιτάνου και στην Ανάβλοχο Λασιθίου.
Με το τέλος του Κύκλου Αρχαιολογικών Διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την Κρήτη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα ευρήματα από την αρχή στην «ΚΡΗΤΗ». Αυτός θα είναι ο τίτλος υπό τον οποίο όλες οι ανακοινώσεις των διαλέξεων θα δημοσιευτούν, ως μέρος της σειράς «Αρχαιολογικές Συμβολές» του Μουσείου.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του Κύκλου Αρχαιολογικών Διαλέξεων για τον Ιανουάριο:
«Η Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική Νεκρόπολη της Ιτάνου»
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00
Καθηγητές Didier Viviers & Aθηνά Τσιγγαρίδα
Οι ανασκαφές που διενεργήθηκαν στην καρδιά της Νεκρόπολης της Ιτάνου απέδωσαν λίγο λιγότερους από 70 τάφους, σε έκταση 123 τ.μ., σε χώρο όπου η Γαλλική Σχολή Αθηνών είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου το καλοκαίρι του 1950.
Η διάλεξη θα πραγματευθεί τη χρονολογική ακολουθία αυτού του τομέα της νεκρόπολης (7ος − 1ος αι. π.Χ.) και την οργάνωση του ταφικού τοπίου της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική περίοδο. Θα επικεντρωθεί περαιτέρω σε εξέχουσες ταφικές συστάδες διαφορετικών περιόδων χρήσης, οι οποίες αντανακλούν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, περιστασιακά συνδεόμενη με την επιρροή της Δυναστείας των Λαγιδών.
Τέλος, θα παρουσιαστούν οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν διενεργηθεί σε αυτόν τον τομέα, ούτως ώστε τα αποτελέσματα των ανασκαφών να είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες της περιοχής.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.
«Πριν από την πόλη: Πρόσφατες ανακαλύψεις στον Ανάβλοχο Λασιθίου»
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, Ώρα έναρξης 19:00
Florence Gaignerot-Driessen, Διευθύντρια Προγράμματος Αναβλόχου Νομού Λασιθίου
Ο Ανάβλοχος είναι μια ορεινή κορυφογραμμή στην περιοχή του Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη, που εποπτεύει το χωριό Βραχάσι και την κοιλάδα του Μιραμπέλλου. Λόγω της μακράς διάρκειας (περίπου 1200-650 π.Χ.) της οικιστικής του χρήσης, της θέσης του ανάμεσα στους παράκτιους οικισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Σίσι και τα Μάλια και τις Αρχαϊκές πόλεις της Δρήρου και της Μιλάτου καθώς και λόγω της έκτασης και της φύσης των καταλοίπων του, ο Ανάβλοχος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση μελέτης μιας καίριας περιόδου της ελληνικής ιστορίας που οδηγεί στη μετάβαση από τα ανάκτορα στις πόλεις. Μετά από μια διετή προκαταρκτική έρευνα (2015-2016), η Γαλλική Σχολή Αθηνών ξεκίνησε ένα πενταετές (2017-2021) Πρόγραμμα συστηματικών ανασκαφών στον Ανάβλοχο. Με την ταυτόχρονη εξερεύνηση των οικιστικών, ταφικών και θρησκευτικών χώρων της αρχαίας θέσης, το πρόγραμμα του Αναβλόχου στοχεύει στην ανασύσταση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης μιας κρητικής προ-αστικής κοινότητας. Παράλληλα επιδιώκει να εξετάσει τον σχηματισμό και τον μετασχηματισμό των κοινωνικών ομάδων που εγκαθιδρύθηκαν στον Ανάβλοχο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.
Σε αυτή τη διάλεξη θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι κυριότερες ανακαλύψεις των τριών πρώτων ετών της ανασκαφικής αποστολής: οι τύμβοι και οι άλλες ταφικές δομές της νεκρόπολης, μια ολόκληρη και ξεχωριστή συνοικία του οικισμού (Quartier de la Forge), ένα ιερό με θρανίο στο μέσον της οδού μεταξύ του οικισμού και της νεκρόπολης, καθώς και δύο αναθηματικοί αποθέτες στην κορυφή του λόφου.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
2107228321, 2107228323
www.cycladic.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.