- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τίτος Πατρίκιος: Ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας ποιητής σε video
Αποκλειστική συνέντευξη στον City Lover
Τίτος Πατρίκιος: O μείζων ποιητής μίλησε στην Athens Voice
O μείζων ποιητής Τίτος Πατρίκιος κλείνει φέτος τα 90. Σε καλή σωματική και -ιδίως- σε άριστη πνευματική κατάσταση, μίλησε στην AV, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τόμου από τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του.
Ο τόμος καλύπτει την περίοδο 1943 – 1959, περιλαμβάνοντας όλες τις μέχρι τότε ποιητικές του συλλογές, καθώς και μερικά ανέκδοτα ή δημοσιευμένα μόνο στο διαδίκτυο ποιήματα εκείνης της εποχής.
Στράτευση και αποστράτευση από την Αριστερά, χιούμορ, αυτοσαρκασμός, εξορία και πνευματική αυτοεξορία, Αθήνα και εξωτερικό, οικογενειακές αναφορές και ερωτικές σχέσεις, αγωνία για το χρόνο που περνάει και διχασμός μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού ανθρώπου, ποιήματα για την ποίηση- όλα τα στοιχεία του πατρικιακού σύμπαντος είναι εδώ.
Προσωπικά μιλώντας, πρόκειται για έναν από τους δημιουργούς που πολύ μ΄ έχουν επηρεάσει: Αθηναίος, σκεπτόμενος, πρώην αριστερός, ανοιχτόμυαλος, σε συνεχή αναθεώρηση του εαυτού και της γραφής του, ποιητής αλλά και πεζογράφος. Μάλιστα, το εξαιρετικό ποίημά του «Οδός Δερβενίων στάθηκε η αφορμή για να γράψω το δικό μου «Από έναν άλλο στίχο», που ξεκινάει με τον ίδιο εναρκτήριο στίχο από το δικό του ποίημα: «Πάνω στο δώδεκα κι οι δυο του ρολογιού οι δείχτες».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η συγκίνησή μου από τη συνάντηση, που περιλάμβανε καφέ, συνέντευξη στην AV, επίσκεψη στο σπίτι του (Παγκράτι), φωτογραφίσεις του/μας, αυτοκινητάδα και πολλή κουβέντα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Τα δώρα της Athens Voice στους αναγνώστες της
«Προσπάθησα να γράψω ένα ποίημα που δεν παραιτείται, δεν παραδίδεται, δεν σηκώνει αμαχητί τα χέρια ψηλά, δεν το βάζει στα πόδια μπροστά στην αγριάδα και τη σκληρότητα της ζωής και της εποχής»
«Ίσως τώρα να είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουμε τελικά θύματα τις ίδιας μας της επιτυχίας ως είδος»
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους
Ξεφυλλίζουμε νέα βιβλία και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για τους μικρούς φίλους του βιβλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.