Ο Πρόεδρος του ΜΟΜus σε ένα κείμενο για τις καθαρτήριες ιδιότητες του νησιού
Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος
Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος είναι κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, και πρόεδρος του Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και κάτοχος διδακτορικού στην στρατηγική προόραση, ενώ το ακαδημαϊκό του προφίλ επίσης περιλαμβάνει σπουδές στη Φυσική, το Περιβάλλον και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εργάστηκε αρχικά στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και την υποστήριξη της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, συντονίζοντας πολλά έργα στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική, την Ασία και κυρίως την Κίνα, όπου και πέρασε σημαντικό χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. Από το 2010, επικεντρώνεται στον τομέα της έρευνας του μέλλοντος, με σημαντικά έργα την ανάπτυξη σεναρίων για το μέλλον του οικοσυστήματος της καινοτομίας στην Κίνα το 2030, καθώς και για το Μέλλον της Εργασίας και της Τεχνολογίας το 2050. Επίσης τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σοβαρών παιχνιδιών για την στρατηγική προόραση, την προώθηση σε συνεργασία με την UNESCO της έννοιας του αλφαβητισμού για το μέλλον, και τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές και στελέχη οργανισμών, ενώ επιμελήθηκε τα βιβλία «Μέλλον, μια σύντομη ιστορία» και «Παίζοντας με το Μέλλον» που κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τέλος, σήμερα είναι πρόεδρος του Foresight Europe Network και συμπροεδρεύων του Ελληνικού κόμβου του MillenniumProject, μίας παγκόσμιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Προβλέψεις 2023», «Πρώτες ύλες: Οι προβλέψεις για το 2023», «Οι προβλέψεις για τα καυτά θέματα της χρονιάς», «Προβλέψεις για ράλι στην αγορά ακίνητων και το 2023»
Και μια απάντηση στους φίλους που μιλούν μόνο για προγνωστικά μοντέλα, τεχνητή νοημοσύνη και big data...
Ή αλλιώς το κατώφλι του 3,5%