Γιατί σήμερα, όλοι αισθάνονται τέλειοι και δεν ανέχονται ούτε κριτική, ούτε σάτιρα;
Κώστας Βλάχος
Το πρώτο ξεκίνημα του Κώστα Βλάχου στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν η ζωγραφική, αλλά η ιδιαίτερη προτίμησή του υπήρξε η σκιτσογραφία, όπου τελικά έμελλε να σταδιοδρομήσει ως γελοιογράφος στον Αθηναϊκό Τύπο.
Από πολύ νωρίς διακρίθηκε επαγγελματικά στο χώρο αυτό και το 1964 έγινε αποδεκτός στην τότε Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, δίπλα στους γνωστούς τότε σκιτσογράφους Φωκίωνα Δημητριάδη, Παύλο Παυλίδη, Αρχέλαο, Χριστοδούλου, Μποσταντζόγλου (Μποστ), Μ. Γάλλια και άλλους, με τους οποίους πήρε μέρος και στην πρώτη έκθεση γελοιογραφίας της Λέσχης που έγινε το 1965 στην αίθουσα «Παρνασσός», την οποία επισκέφθηκαν τότε χιλιάδες Αθηναίοι.
Εργάστηκε και συνεργάστηκε με όλες σχεδόν τις εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας από το 1960 έως το 1990.
Μετά τη μεταπολίτευση, είχε την έμπνευση για τη διοργάνωση Παγκοσμίων Εκθέσεων γελοιογραφίας στην Αθήνα-Κηφισιά και άλλες πόλεις, οι οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το 1975 με θέμα «ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ», το 1977 με θέμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», το 1980 με θέμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ».
Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας του εξωτερικού και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τα επιτυχημένα σκίτσα του. Από το 1966 είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με την έκδοση δικών του χιουμοριστικών εντύπων και βιβλίων καθώς και με το περιοδικό «ΚΗΦΙΣΟΣ» που εξέδιδε έως το 2010 για την ενημέρωση των κατοίκων της Κηφισιάς και ευρύτερα των βορείων προαστίων...
Η αγάπη του για τη σκιτσογραφία δεν διακόπηκε ποτέ και με την επανίδρυση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων το 2007 επανασυνδέθηκε με τους αγαπητούς του συναδέλφους που τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Λέσχης τους για μια τριετία (2007-2010). Στην τριετία αυτή πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλίες του αρκετές και πολύ σημαντικές δραστηριότητες της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.
Μια ολόκληρη πεντηκονταετία συμπλήρωσε ήδη στο χώρο της επαγγελματικής του σκιτσογραφίας και δημοσιογραφίας, αλλά ο Κώστας Βλάχος δεν άφησε ποτέ τα πινέλα και τα χρώματα της ζωγραφικής με τα οποία ξεκίνησε από νεαρός...
Η αγάπη του για το περιβάλλον και το εικαστικό χιούμορ τον προκαλούν πάντα σε ρεαλιστικές και ιδεατές ζωγραφικές απεικονίσεις, όπως και μεταφορές στον καμβά θεμάτων με χιουμοριστικές προσεγγίσεις και οικολογικό προβληματισμό.
Τα τοπία και γενικά το περιβάλλον αποτελούν βασικό στοιχείο έκφρασης του Κ.Β. που μοιράζεται ανάμεσα στην ουτοπία και τη ρεαλιστική απεικόνιση.
ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ όπως λέει είναι «ένα μήνυμα που προσφέρει χρήσιμο χαμόγελο στη ζωή μας».