- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πού θα βρεις σάντουιτς με κοκορέτσι στο κέντρο της Αθήνας;
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!

Το Cocoretsi της Ακαδημίας φέρνει το αυθεντικό πολίτικο σάντουιτς στα πόδια μας
Αν έχεις ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις γευστικές μνήμες που θα φέρεις μαζί σου, είναι το σάντουιτς με κοκορέτσι. Τόσο απλό, τόσο μεγαλειώδες: ψιλοκομμένο κοκορέτσι κατευθείαν από τη σούβλα μέσα σε μαλακό ψωμάκι, με μπούκοβο ή ίσως, μια κόκκινη καυτερή σάλτσα. Το κοκορέτσι στην Πόλη γίνεται με εντεράκια και γλυκάδια από το λαιμό αποκλειστικά. Πριν μπει μέσα στο ψωμάκι που περνάει από τα κάρβουνα για να φρυγανιστεί ελαφρά, το κοκορετσάκι ψιλοκόβεται αριστοτεχνικά και περνά μια γρήγορη από την ψησταριά, που κάνει όλη τη διαφορά, καθώς ελαφρώς τραγανίζει τα κομματάκια του λίπους.
Το κοκορέτσι μέσα σε σάντουιτς

Αυτά στην παραδοσιακή εκδοχή. Γιατί σήμερα, στην ανανεωτική του εκδοχή, μπορείς να το δεις να δουλεύεται στην καυτή πλάκα, πριν μπει στο ψωμάκι, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μπαχαρικά, μαϊντανό και ντομάτα, εκδοχή στην οποία απαντάμε εντελώς καταφατικά. Αυτό το ρουστίκ ποίημα, δεν ξέρω κανέναν που να το έφαγε και να μην το βλέπει στον ύπνο του. Αν βρεθείτε από Βόσπορο μεριά, εκεί τριγύρω από τη γέφυρα του Γαλατά όπου παραδοσιακά κατοικοεδρεύουν τα νοστιμότερα, ιστορικά κοκορετσοσάντουιτς-εκ της τουρκικής kokorec που σημαίνει κάτι «σαν όλα μαζί»-, θα σας συστήσω το Gala Kokorec, το Cengelkoy, το Sargin, το Kral και το Ozzie’s. Άλλα από αυτά εξειδικεύονται μόνο στο κοκορέτσι, μια μεγάλη ψησταριά με τα στρουμπουλά κοκορετσάκια να γυρίζουν στις σούβλες τους, άλλα είναι κανονικά σουβλατζίδικα που όμως, βάζουν στο μενού τους και το εξαίρετο, αυτό, έδεσμα, άλλοι ψιλοκόβουν ακόμη το κοκορέτσι με δυο μαχαίρια ταυτόχρονα όπως παλιά, άλλοι με ένα μόνο μεγάλο μαχαίρι. Όσο για το ψωμί, που πάντα είναι ένα αφράτο ψωμάκι με τραγανή κόρα, που κόβεται στη μέση σαν παχουλή μπαγκέτα, άλλοι το φρυγανίζουν στη σούβλα και άλλοι το περνούν από το λίπος του κοκορετσακίου και το ψήνουν στην πλάκα. Και είναι να απορείς, που τόσες νοστιμιές έχουμε δανειστεί από τη γείτονα, όμως κανείς δεν σκέφτηκε να περάσει από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου το εν λόγω σάντουιτς. Αφού και κοκορέτσι καταπληκτικό ξέρουμε να φτιάχνουμε και ένα ψωμάκι της προκοπής επίσης.
Cocoretsi: το κοκορέτσι σε street food
Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν εντόπισα το Cocoretsi, κεντρικότατα στην Ακαδημίας, λίγο πιο πάνω από την Ομόνοια, κάτι σκίρτησε σοβαρά μέσα μου. Μοντέρνα σουβλακερί στους τόνους του κόκκινου, του μαύρου και του λευκού, αστραφτερή καθαριότης, μερικά τραπεζάκια εντός, δυο-τρία stands στο πεζοδρόμιο, η ψησταριά του κλασικού σουβλατζίδικου μπροστά σου. Καλαμάκι, γύρος, μπιφτέκι, κεμπάπ, ό,τι θα έβρισκες και οπουδήποτε αλλού, στις γνωστές κατηγορίες, μερίδα, τυλιχτό και σάντουιτς με ψωμάκι. Όμως, εδώ υπάρχει και η σούβλα που γυρίζει το κοκορέτσι, το οποίο διακρίνω λαχταριστό. Όση ώρα εξυπηρετούνται οι πριν από μένα -οι οποίοι σημειωτέον απαξάπαντες προτίμησαν σάντουιτς με κοκορέτσι- προσπαθώ να διακρίνω το φάουλ, το «φτου, δεν το κάνουν όπως στην Πόλη», την παρατυπία και το λάθος. Η καρδιά μου πήγε στη θέση της, όλα βαίνουν εντελώς παραδοσιακά και πολίτικα, όπως σας τα περιέγραψα πιο πάνω.
Στη διάθεσή σου έχεις δυό κοκορετσο-επιλογές: μέσα σε μαλακό ψωμάκι και μέσα σε μια τεράστια, ολόκληρη φραντζόλα. Τελικά, όμως και το (φρυγανισμένο) ψωμάκι προκύπτει τεράστιο αν το συγκρίνεις με ένα κοινό τυλιχτό σουβλάκι. Στην «από όλα εκδοχή», το κοκορέτσι ψιλοκόβεται, περνά από την πλάκα, το φραντζολάκι στρώνεται με τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα και πατάτες, πριν χωρέσει μέσα του το ψιλοκομμένο κοκορέτσι. Αν θέλεις, το διαμορφώνεις κατά βούληση, με μουστάρδα, ρώσικη, ουγγαρέζα και άλλα αιρετικά. Είχα πολύ καιρό να απολαύσω ένα τέλειο street food, ως την τελευταία μπουκιά. Σε μέγεθος που χορταίνουν δυο πεινασμένοι, το Cocoretsi φτιάχνει το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης.
Ακαδημίας 95, 2103807862