Tip of the day

Πού θα βρεις σπιτική, αυθεντική, τρικαλινή πίτα στο Κολωνάκι;

Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα βρεις σπιτική, αυθεντική, τρικαλινή πίτα στο Κολωνάκι;

Η μικρούλα Cassata της Π. Ιωακείμ, είναι μια γωνιά από Τρίκαλα μέσα στο σικάτο Κολωνάκι

Τα τελευταία χρόνια, η Πατριάρχου Ιωακείμ μέχρις εκεί που τελειώνει ο Ευαγγελισμός, έχει εξελιχθεί στο βασίλειο της πίτας. Πουθενά αλλού δεν θα βρεις, μαγαζάκια και μαγαζόπουλα, το ένα στριμωγμένο πλάι στο άλλο, με ό,τι λογής πίτα σου περάσει από το κεφάλι -ή μάλλον από την όρεξη. Στην τεράστια, όμως, πλειοψηφία τους, αυτές οι συμπαθείς πίτες, είναι μια λύση ανάγκης που εξυπηρετεί το μέγα νοσοκομείο, τους εργαζόμενους και τους περαστικούς από τη γειτονιά -η έμπνευση δεν περισσεύει. Μέχρι, να συναντήσεις το πιο μικρούλι μαγαζάκι της Πατριάρχου, έτσι στριμωγμένο ανάμεσα στις θεαματικές, λουσάτες βιτρίνες που ούτε που θα το έπαιρνες μυρωδιά αν δεν ήταν εξ ολοκλήρου ντυμένο στα κόκκινα, σαν την Κοκκινοσκουφίτσα.

Στο Cassata στο Κολωνάκι θα βρεις αυθεντική τρικαλινή πίτα

Cassata

Οι παλιοί της γειτονιάς και οι συχνάζοντες, στη θέση του θα θυμούνται ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, το οποίο επίσης ανήκε στις αδελφές Ελένη και Δήμητρα Μούχικα, οι οποίες εσχάτως αποφάσισαν να αλλάξουν κατεύθυνση και να προτιμήσουν ένα πιο ορεκτικό αντικείμενο από τα άψυχα δελτία του ΛΟΤΟ. Και έτσι γεννήθηκε η Cassata. Μια μηχανή του καφέ αρκεί για να καταλάβει όλα σχεδόν τα τετραγωνικά του, ο λιγοστός χώρος που απομένει είναι αφιερωμένος στην πίτα. Αλλά ποια πίτα! Την πίτα την αληθινή, την αυθεντική, την παραδοσιακή, με καταγωγή από την Παναγία Τρικάλων, το χωριό καταγωγής της οικογένειας Μούχικα.

Cassata

Τα Τρίκαλα ξέρουν από πίτες. Η βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, οι άξιες νοικοκυρές που ανοίγουν το φύλλο διάφανο-δαντέλα, έχουν χτίσει τη φήμη μιας πίτας, που για μένα, είναι πιο νόστιμη από την ηπειρώτικη. Η μαμά των κοριτσιών, όχι μόνο ξέρει από πίτα αλλά τρελαίνεται και να τη φτιάχνει. Να φανταστείς ότι όχι μόνο δεν κουράζεται που καθημερινά ανοίγει τόσο φύλλο για τις ανάγκες του μαγαζιού αλλά στη συνέχεια, χαρά μεγάλη της κάνει να σιάξει και κάνα δυο για τις κόρες και τις εγγονές της. Κι αυτό το μεράκι, το γεύεσαι. Τη σπιτική αλήθεια, με τα καλά υλικά, αυτή την άλλη γοητεία της φρέσκιας, μικρής παραγωγής. Πίτες λεπτές, ολοτράγανες, φινετσάτες, που μοσχοβολούν το ελαιόλαδο ή το βούτυρό τους, σε ποσότητα, όμως, που καθόλου δεν περισσεύει. Εδώ όλα τελειώνουν νωρίς, γι’ αυτό, όποιος πρόλαβε, έκανε την τύχη του δεκατιανού του!

Οι πίτες που θα φας στο Cassata

Cassata

Τα κορίτσια, είναι η ίδια η χαρά της ζωής. Αυτό το τεράστιο, πληθωρικό χαμόγελο που σε κάνει να ξυπνάς το πρωί για το πιο ελληνικό πρωινό: φρέντο με κασάτα, κουβεντολόι και χάζι στο πεζοδρόμιο, όπως ήταν το παλιό Κολωνάκι, όταν ήταν ακόμη γειτονιά. Τυρόπιτα, χορτόπιτα, μπουγάτσα, μπατζίνα, μανιταρόπιτα, κιμαδόπιτα με φέτα, διαφόρων ειδών πιτάκια, γλυκιά κολοκυθόπιτα και σουξέ γαλατόπιτα, από τα καλύτερα της τρικαλινής παράδοσης.

Όμως, το βαρύ πυροβολικό είναι η κασάτα-κασιάτα την προφέρουν οι ντόπιοι-η τυρόπιτα που βγαίνει κάθε Τρίτη μονάχα. Μια πολύ λεπτή και ιδιαίτερη, λίαν τραγανή τυρόπιτα που έχει τη δική της τεχνική: αφού στηθεί η πίτα σε στρώσεις από λεπτεπίλεπτο φύλλο και φέτα, διπλώνεται στα 4 και με τα δάχτυλα ξανανοίγεται μέχρι να καταλάβει όλο το ταψί σε ένα λεπτό στρώμα. Εμπειρία!

Μαζί με τα γελαστά κορίτσια, τις πίτες και τον ωραίο καφέ, θα βρεις και κουλούρια σιμίτικα σε σχήμα καρδιάς, κέικ και γλυκάκια που φτιάχνει ο κύριος Φώτης, αρτοποιός και φίλος των κοριτσιών. Αν έχεις πάρτι, κάλεσμα ή απλά θα ήθελες ένα ολόκληρο ταψί κασάτα για τα μάτια σου μόνο, δεν έχεις παρά να το παραγγείλεις.

Π. Ιωακείμ 26, Κολωνάκι, 2107227476

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.