Tip of the day

Πού θα βρεις τους πιο ωραίους και φρέσκους χυμούς στο κέντρο της Αθήνας;

Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς

Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Tamara, στην Αθηνάς, είναι η βασίλισσα του χυμού

Στα ταξίδια μου στην Αίγυπτο, την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Μέση Ανατολή ή και την Ινδία, αν θέλω να κρατήσω το πιο πολύχρωμο κομμάτι, σίγουρα θα επιστρέψω στα απανταχού χυμάδικα. Οι λαοί της ζέστης, τον φρεσκοστυμμένο χυμό τον έχουν στο κύτταρο αλλά και την καθημερινότητά τους. Πολλές φορές την ημέρα, θα σταματήσουν για ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο ζαχαροκάλαμο, γουάφα, μάνγκο ή ό,τι βάλει ο νους σου σε εξωτικό φρούτο, ένα δε χυμάδικο, από μόνο του, είναι ικανό να δώσει χρώμα, ζωντάνια και παραμυθένια όψη σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Επιχειρήσεις του μισού τετραγωνικού, να χωράνε ίσα-ίσα έναν αποχυμωτή, ολόγυρα, από το ταβάνι ως το πεζοδρόμιο, να στριμώχνονται κρεμασμένα όλα τα φρούτα της Εδέμ, χρώμα να πιει αχόρταγα πρώτα το μάτι, πριν ο οργανισμός γεμίσει βιταμίνες, δροσιά και μεθυστικό άρωμα.

Εμείς στην Ελλάδα, την κουλτούρα του χυμάδικου δεν την έχουμε στην παράδοσή μας, η οποία, στα μεγαλύτερα κέφια της, θα στύψει κλασικά, μια πορτοκαλάδα. Ήταν, λοιπόν, βράδυ, όταν ο δρόμος με έβγαλε στην Αθηνάς, εκεί που παλιά ήταν τα παγωτά Full Spoon. Μέσα στη νύχτα, ολόκληρη η γωνία Αθηνάς και Καλαμίδα ένα εκθαμβωτικό λευκό, σαν ήλιος του μεσονυχτίου. Μια πρόσοψη σαν κήπος των Πρωτόπλαστων, όλα τα φρούτα του Θεού κρεμασμένα από παράθυρα, μέσα σε τεράστιες λεκάνες, πάνω σε πάγκους, ένα φρουτένιο, λαχταριστό σύμπαν, προκλητικό και ορεκτικό σου κλείνει το μάτι να σταματήσεις, να δεις τί παίζει σ’ αυτή την καινούργια άφιξη, με το όνομα της διάσημης βασίλισσας της χρυσής, Γεωργιανής εποχής.

Και να που η μικρή μας πόλη αποκτά ένα χυμάδικο περιωπής, το οποίο δεν μοιάζει με τίποτα με τις κλασικές, αυτοσχέδιες χυμο-καλύβες της παράδοσης της Ανατολής. Απαστράπτουσα και αυτοκρατορική όπως ορίζει και το όνομά της, η Tamara προσγειώνει την κουλτούρα του χυμού σε μια νέα εποχή, με άλλες απαιτήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη λιτή διαδικασία, πιάσε τρία πορτοκάλια και στύψ’ τα σε ένα ποτήρι. Όχι πως εδώ δεν θα βρεις έναν κλασικό χυμό από μήλο, καρότο, ρόδι ή ανάμεικτα λαχανικά. Έχεις όμως τη δυνατότητα να του προσθέσεις φρέσκο κόλιανδρο, τζίντζερ, kale, λάδι ρίγανης, κουρκουμά, πιπέρι Καγιέν και λογής-λογής μυρωδικά  που «μπουστάρουν» τις βιταμίνες αλλά και τη νοστιμιά του.

Η Tamara έχει επίσης μεγάλη αδυναμία στα smoothies με τα οποία κάνει κυριολεκτικά «παπάδες».  Επιλέγεις τα φρούτα σου μέσα από μια τεράστια λίστα -από την οποία θα σου ξεχωρίσω τα πιο εξαντρίκ, χουρμάδες, γάλα καρύδας, παπάγια, acai, λίτσι και φρούτα του πάθους-, διαλέγεις και μια βάση που μπορεί να είναι από μεταλλικό νερό μέχρι οποιοδήποτε φυτικό γάλα, χυμός από γκρέιπφρουτ, ρόδι ή καρότο και μπορείς να το κάνεις τούρμπο μέσα από μια επιλογή από ταχίνι, πεκάν, σπιρουλίνα, γκότζι μπέρι, σπόρους chia, ρίζα μάκα, μέλι από χουρμά, μορίνγκα που δεν ξέρω τί είναι, γκρανόλα, βίγκαν πρωτεΐνη και άλλα πολλά, τα οποία γνωρίζει και εκτιμά καλύτερα από μένα μια νέα γενιά, αυτή της υγιεινής διατροφής και του βιγκανισμού.

Εβραϊκών συμφερόντων, η Tamara παίζει στα δάχτυλα τη νέα τάση του χυμού ή τις δυνατότητες ενός φρούτου, καθώς έρχεται από το Τελ Αβίβ, την πρωτεύουσα των healthy τάσεων, προσθέτοντας και προϊόντα της Ανατολής, όπως ο χουρμάς, το ταχίνι ή το σαλέπι. Όλα αυτά τώρα, μπορούν να μεταμορφωθούν σε μια σούπερ εντυπωσιακή γκρανόλα, πρωινό που σου λύνει τα χέρια και σου φτιάχνει το κέφι, να γίνουν φρουτοσαλάτα ή ακόμη και συνοδευτικό πάνω στο δικό τους παγωτό γιαούρτι. Με την ευκαιρία, θα πάρεις και ένα φρεντοτσίνο με μπανάνα ή αν χάσεις το δρόμο σου ανάμεσα στις μυριάδες επιλογές, ψήφισε λιτότητα, όπως εγώ, που προτίμησα μια αληθινή καρύδα με το γλυκό της ζουμάκι. Και αίφνης η Αθηνάς έγινε εξωτική παραλία, τα αυτοκίνητα κύμα σμαραγδένιο και εγώ μια παραθερίστρια με μπικίνι και φρουτένιο καπέλο, σαν εκείνο που φορούσε η Κάρμεν Μιράντα.

Αθηνάς 39, Μοναστηράκι, 6948902979