Tip of the day

Πού θα βρεις το τέλειο παϊδάκι στα Άνω Πατήσια;

Αλλά και πεντανόστιμα μπιφτέκια, λαδερά, ακόμη και σαλιγκάρια!

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπύρος και Αντώνης

Ο Σπύρος και Αντώνης στα Άνω Πατήσια είναι η ταβέρνα με το αληθινό φαγητό που ονειρεύσαι

Γκρινιάζεις ότι έπηξες όλο το καλοκαίρι στο σεβίτσε, το σούσι και την αποδομημένη μελιτζάνα και χάθηκαν από τα νησιά τα ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα με την μαμαδίστικη ελληνική κουζίνα; Μην στενοχωριέσαι, σου έχουμε στην Αθήνα τον Σπύρο και τον Αντώνη στην οδό Γαβριηλίδου, μετά τη Γαλατσίου στα Πατήσια. Ένα ταβερνάκι που άντεξε στο χρόνο, από αυτά που δεν πιστεύεις πια ότι υπάρχουν.

Το μαγαζί πρωτοάνοιξαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 δύο παλιοί σερβιτόροι στου περίφημου Κωστόγιαννη της οδού Ζαΐμη, ο Σπύρος Αλεξίου και ο Αντώνης Μερσίνης με τις συνταγές για καλό ελληνικό φαγητό που είχαν μάθει από την προηγούμενη δουλειά τους. Την τελευταία δεκαετία τους διαδέχτηκαν με τη σειρά τους τρεις άνθρωποι που δούλευαν σερβιτόροι και το αγαπούσαν, ο Δημήτρης Γιαννοθανάσης, ο γιος του Γιάννης και ο Παναγιώτης Κρεμενιώτης, και συνέχισαν την παράδοση.

Αξίζει να έρθεις λοιπόν όχι μόνο για την ατμόσφαιρα αλλά για να γευτείς καλοψημένα αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσιο συκώτι, μπιφτεκάκια. Φυσικά και λαδερά, φασολάδα, σαλιγκάρια, ντολμαδάκια ακόμα και ψάρι αν το προτιμάς. «Εδώ δεν ξέρεις αν θα έρθεις για τα μαγικά του σαλιγκάρια με την κόκκινη σάλτσα ή για το λεπτοκομμένο παϊδάκι που κόβεται στην κουζίνα, από το καλύτερο κρέας «για να μην ρεζιλευτούν στον πελάτη» και ψήνεται στα κάρβουνα ή για το καλύτερο, ίσως, συκώτι της Αθήνας από το οποίο αφαιρείται η πέτσα για πιο βελούδινο αποτέλεσμα έγραφε η Ελένη Ψυχούλη, και ναι, το διαπιστώσαμε. Και για το τέλος το καλύτερο: έχουν για γλυκό κρεμ καραμελέ, ένα από τα πιο αστικά γλυκά σύμφωνα με τον Στέλιο Παρλιάρο, που έφτιαχναν οι μαμάδες σε όλα τα σπίτια από τη δεκαετία του ʼ60.

Σπύρος – Αντώνης, Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, 210 2022358

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.