Tip of the day

Βρήκαμε την πιο φτηνή πηγή της αντίκας

Για σένα που θέλεις να αλλάξεις με στιλ τη διακόσμηση το σπίτι σου

Ελένη Ψυχούλη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Retronion, στην Τενέδου της Κυψέλης διακοσμείς ένα σπίτι ή στήνεις ένα ολοκαίνουργιο, με προσωπικό γούστο, χωρίς να «πονέσεις» στην τιμή των επίπλων

Γνωριστήκαμε πρώτη φορά σε κάποια φάση που έψαχνα απλίκες για το εξοχικό μου. Δεινή ψαχουλεύτρα κάθε υπαίθριας αγοράς και πελάτισσα κάθε φτηνής αντικερί -όλες με ξέρουν με το μικρό μου όνομα- αίφνης διαπίστωσα πως η απλίκα, που κάποτε συναντούσες σε αφθονία, τόσο που να σου τη χαρίζουν και να λες ευχαριστώ δεν θα πάρω, ξαφνικά εξαφανίστηκε από τα παζάρια της Αθήνας. 

Με λίγο κρύα καρδιά, αποφάσισα να δοκιμάσω και το Retronion, το οποίο ανελλιπώς παρακολουθούσα στα σόσιαλ, πλην όμως, μου είχε καρφωθεί η λάθος εντύπωση πως είναι λιγουλάκι πιο ακριβό και ίσως έξω από τα δικά μου, εξευτελιστικά μπάτζετ. Εδώ, λοιπόν, μοσχοβρήκα απλίκες κάθε στιλ, κάθε υλικού και εφέ, σε ποικιλία μεγίστη και τιμές «δώσε και μένα μπάρμπα». Και κυρίως, εις αρίστην κατάσταση που λέμε, σημαντικό για να μην τα δίνεις μετά στους ηλεκτρολόγους της αποκατάστασης -χώρια τον μπελά τους. 

Retronion, το παλαιοπωλείο της Κυψέλης

Το Retronion μπήκε στην ζωή και την καρδιά μου από την πρώτη στιγμή. Αυτό που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, οικονομικά, αντικεροπαζάρια, είναι η άψογη κατάσταση των επίπλων αλλά και των αντικειμένων του. Ακόμη και τους καναπέδες, μπορεί να τους βρεις με σχεδόν φρέσκια στόφα, κάτι που σου υπογράφω δεν θα συναντήσεις στα υπόλοιπα παλιατζίδικα. Και μη μου πεις πως το στιλ της γιαγιάς δεν σε αφορά γιατί εσύ ορκίζεσαι στο λιτό, δωρικό, ντιζαϊνάτο και σκανδιναβικό. Διότι αφού περί Σκανδιναβίας πρόκειται, να σε ενημερώσω πως αν έχεις το νου σου, θα πετύχεις αυθεντικές σκανδινάβιαν, μαγικές πολυθρόνες, με ξύλο ανθεκτικό και πολύτιμο -να μείνουν και για τα εγγόνια σου- οι οποίες το μόνο που, ίσως, χρειαστούν, είναι μια στόφα του γούστου σου στον ταπετσέρη. Μετά από χρόνια τριβής με τα έπιπλα των πολυκαταστημάτων, όλοι πια έχουμε την -κακή- εμπειρία μας. Πίσω από τις λουσάτες προσόψεις τους δεν κρύβεται ξύλο αλλά ένας πολτός -ψάξε-βρες τί να’ναι τώρα αυτό-, που λασκάρει τις βίδες και που άμα σου τύχει αυτό το μοιραίο, ο καναπές οδεύει με βεβαιότητα για τα σκουπίδια. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αρχοντιά του αυθεντικού υλικού, με το αληθινό ξύλο, με το παλιό ντιζάιν του Σαρίδη -ενδέχεται να βρεις και τέτοιον στο Retronion. 

Ακόμη και στο πιο λιτό σπιτικό, ταιριάζει ο μπουφές αρ-ντεκό που ψώνισα ευκαιρία με 150 ευρώ, με μπιζουτέ καθρέφτη και ροζ μάρμαρο, σε κατάσταση ολοκαίνουργια και ο οποίος χωράει κουζινικό για τρία μεγάλα ντουλάπια-για τα οποία ο μαραγκός μου ζητούσε 1500 ευρώ. Μια νότα παλιοσύνης δίνει συναίσθημα κι χαρακτήρα ακόμη και στο πιο ντιζάιν χώρο. Ένα μικρό τραπέζι, ένα φωτιστικό, ένας πολυέλαιος, ένα διακοσμητικό, μια κορνίζα, ένα κομοδίνο, ένα βάζο, μια φοντανιέρα, μια κρεμάστρα. 

Και εδώ θα βρεις τόσα πολλά που δεν θα ξέρεις τί να πρωτοδιαλέξεις. Όχι απαραίτητα μπαρόκ, ροκοκό και Λουί Κένζ αλλά και από δεκαετίες που τώρα έχουν επανέλθει με πάθος στη μόδα, βλέπε '50, '60, '70 και '80. Αγαπημένο μου δωμάτιο το πατάρι και ο μέσα, δεύτερος χώρος, στον οποίο μπορεί να χαζεύεις με τις ώρες χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς. Σαν να μαζεύτηκαν εκεί σε ένα νοσταλγικό ραντεβού όλα τα σπιτικά της Κυψέλης που μας μεγάλωσε, τα τραπεζάκια cigogne -πόσο έξυπνα για μικρούς χώρους αφού αποθηκεύονται το ένα μέσα στο άλλο-, οι τουαλέτες της μαμάς, τα τραπέζια της παλιάς τραπεζαρίας, τα παίρνεις με 50-70 ευρώ, τα βάφεις φαντεζί ή λάκα και δεν συγκρίνονται με καμιά μοντερνιά του σημερινού σωρού. Η Βασιλική -που κάποτε εργαζόταν ως ιστορικός- και η Ελένη είναι οι ιδανικές ιδιοκτήτριες. Δεν σε ζαλίζουν, δεν σε παίρνουν από πίσω, αμπαλάρουν μαγικά αν το επιπλάκι σου πρέπει να ταξιδέψει και ψάχνουν για σένα αυτό που θα τους ζητήσεις. Επίσης, έχουν καταπληκτικά σόσιαλ. Καθημερινά ανεβάζουν τις νέες πραμάτειες, τις οποίες, αν βιαστείς λιγάκι θα τις βρεις με σάρκα και οστά, ενώ στα περισσότερα ανάλογα σάιτ, όσα ανεβαίνουν εξαφανίζονται σαν μαγικές εικόνες, για να σε αφήσουν μονάχα με την όρεξη. 

Το Retronion διαθέτει και άλλα προσόντα: κεντρικότατα, στις παρυφές της Φωκίωνος Νέγρη, δεν είναι ένα κλασικό παζάρι. Σε τιμές παζαριού, είναι ένα κανονικό μαγαζί, καθαρό, τακτικό, ευανάγνωστο και με ευδιάκριτους και ταξινομημένους όλους τους θησαυρούς του. Εδώ δεν χάνει η μάνα το παιδί, ούτε το παιδί τη μάνα, τα αντικείμενα δεν καλύπτονται από αυθεντική σκόνη του΄50, κάποιος τα ’χει φροντίσει, τα ’χει περάσει με ένα πανάκι, να μην σιχαθείς και εσύ η ευαίσθητη, να μπορέσεις να αναγνωρίσεις το χρώμα ενός ποτηριού και να μην πέσεις έξω στον τόνο. Το Retronion δεν είναι μόνο αλάνθαστο ευρετήριο κάθε παρελθόντος στιλ αλλά και έμπνευση και πολλές φαεινές ιδέες για σένα που ψάχνεις το επόμενο ντεκόρ σου ή απλά και μόνο, όταν ήσουν μικρή ήθελες να γίνεις διακοσμήτρια.

Τενέδου 61 & Μεγίστης 1, Κυψέλη, 2114042119