Tip of the day

Σε ποιο ελληνικό νησί θα μείνεις σε ένα ξενοδοχείο-ζωντανό μουσείο;

Ένα ξενοδοχείο που είναι ολόκληρο χωριό!

Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Doryssa Seaside Resort στη Σάμο είναι χτισμένο σαν ελληνικό χωριό της δεκαετίας του ‘80

Περπατάς στα λιθόστρωτα στενάκια. Προσπερνάς την εκκλησία, το πλυσταριό, τα διάφορα μαγαζάκια, περνώντας από την πλατεία αγοράζεις τα απαραίτητα από το μίνι μάρκετ, κάθεσαι και στο καφενείο για έναν ελληνικό. Και όταν έρθει η ώρα για τον μεσημεριανό σου ύπνο, ανοίγεις την πόρτα σε ένα από τα σπίτια αυτού του παραδοσιακού σαμιώτικου χωριού και ξαπλώνεις στα κρεβάτια του. Όλα συνηθισμένα μέχρι εδώ. Μόνο που δεν είπα ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν έφυγες στιγμή από το ξενοδοχείο σου. Για να αφηγηθούμε αυτή την παράξενη ιστορία, όμως, πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Doryssa Seaside Resort, το ξενοδοχείο στη Σάμο που είναι χτισμένο σαν παραδοσιακό χωριό

Είμαστε στο 1977 και το Doryssa Seaside Resort έχει μόλις ανεγερθεί στο νησί του Πυθαγόρα. Είναι μάλιστα από τα πρώτα μεγάλα τουριστικά καταλύματα στην Ελλάδα και μόλις το πρώτο στη Σάμο. Το ξενοδοχείο ανοίγει και πάει καλά, αλλά οι ιδιοκτήτες του έχουν ακόμη μία πρωτότυπη ιδέα: να χτίσουν από την αρχή μέχρι το τέλος του, και με κάθε λεπτομέρεια, ένα ολόκληρο χωριό. Σκέφτονται πως με αυτόν τον τρόπο κι έπειτα από δεκαετίες οι επισκέπτες του μέλλοντος θα μπορούν να ζήσουν την εμπειρία ενός αυθεντικού χωριού στις αρχές της δεκαετίας του ’80! Και πράγματι, έτσι γίνεται.

Στο Doryssa Seaside Resort έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο εμπειρίες φιλοξενίας: Από τη μία υπάρχει το κεντρικό κτίριο, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του ’70, τα πολυτελή δωμάτια, το υψηλό design, ένα ξενοδοχείο, δηλαδή, όπως το έχεις συνηθίσει. Και από την άλλη υπάρχει ένα ξενοδοχείο… χωριό! Πραγματικό χωριό, με τα όλα του: την πλατεία, το καφενείο του, το μίνι μάρκετ, τα μαγαζάκια (σ.σ. να επισκεφθείς οπωσδήποτε το κατάστημα με τα κεραμικά ντόπιου τεχνίτη), το πλυσταριό, και φυσικά την εκκλησία του. Μάλιστα, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπως ονομάζεται, έχει στολιστεί με τις αγιογραφίες του κ. Κάιλα, αγιογράφος γνωστός για την εξειδίκευσή του πάνω στην τεχνοτροπία του fresco. Υπάρχει ακόμη και ένα λαογραφικό μουσείο που καταγράφει όλα τα επαγγέλματα της μεταπολεμικής Σάμου, εκθέτοντας αντικείμενα από τους τελευταίους ανθρώπους που εξάσκησαν το (συνήθως εξαφανισμένο πια) επάγγελμα.

Από ένα χωριό, προφανώς δεν λείπουν τα σπίτια του. Μόνο που εδώ, τα σπίτια είναι τα δωμάτια του ξενοδοχείου! Κάθε δωμάτιο είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική των πραγματικών Σαμιώτικων οικισμών, και ενώ εξωτερικά μοιάζουν με σπίτι, εσωτερικά είναι πλήρως εξοπλισμένα, προσφέροντας στους ενοίκους τους άνεση 5 αστέρων.

Το Doryssa Seaside Resort διαθέτει επίσης πλήθος εστιατορίων (όπως το Asterias Seaside Experiense όπου θα φας φρέσκια pasta και πίτσα, το ασιατικό Unan Asian Fusion ή το πιο γαστρονομικό εστιατόριο “Pnoe”), μια παραλία ακριβώς μπροστά στις εγκαταστάσεις του, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους (παιδικές χαρές, γήπεδο 5Χ5, watersports, spa, γυμναστήρια κ.α.) και όλα αυτά είναι όμορφα και αναγκαία. Αλλά πόσο συχνά έχεις την ευκαιρία να μείνεις σε ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό, βγαλμένο από τη δεκαετία του ’80;