Tip of the day

Πού στο Παγκράτι θα βρεις το κίτρινο καρπούζι χωρίς κουκούτσια

Στην όψη μοιάζει με ανανά, η γεύση όμως είναι αυτή που ξέρεις

Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στα Μαναβάκια στο Παγκράτι μπορείς να προμηθευτείς το κίτρινο καρπούζι που δεν έχει κουκούτσια και μοιάζει με ανανά

Αρχικά καλλιεργήθηκαν στην Αφρική, κι ενώ στην συνέχεια έγιναν δημοφιλή σε πολλές περιοχές στον κόσμο, στην Ελλάδα οι παραγωγοί δοκίμασαν την καλλιέργειά τους μόλις τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το καρπούζι με την κίτρινη σάρκα.

Θεωρείται ότι τα κίτρινα καρπούζια προέκυψαν μέσα από διασταυρώσεις διαφόρων ποικιλιών, όπου περιορίστηκε το λυκοπένιο, στο οποίο αποδίδεται το κοκκινωπό χρώμα και αυξήθηκε το β-καροτένιο που προσδίδει το κίτρινο χρώμα στον καρπό. Το χρώμα τους είναι τόσο έντονο κίτρινο, που ένα καθαρισμένο κομμάτι θυμίζει στην όψη ανανά! Αυτό βέβαια ώσπου να τα δοκιμάσεις μια και στη γεύση μοιάζουν με το κλασικό καρπούζι, με την διαφορά ότι έχουν πιο ήπιο αρώματα. Συνήθως είναι μικρά σε μέγεθος κι άσπερμα, δηλαδή χωρίς κουκούτσια, κάτι που συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα, γι΄ αυτόν που τον κουράζει να καθαρίζει το φρούτο του από τα κουκούτσια.

Τα εν λόγω καρπούζια επίσης λέγεται πως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων, μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα που πλησιάζει τους δυο μήνες), έχουν λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, σημαντικά για την υγεία των ματιών, του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C και μέταλλα.

Μπορεί να αποτελέσει υλικό για σαλάτες, να συνδυαστεί με φέτα όπως κάνουν πολλοί, και να χρησιμοποιηθεί για σμούθις, χυμούς και κοκτέιλς.

Στη χώρα μας τα κίτρινα καρπούζια τα βρίσκουμε σε θερμές περιοχές, όπως στην Νότιο Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία.
Στην Αθήνα μπορεί να το βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα μαναβικής, συνήθως με βιολογικά προϊόντα, εμείς το πετύχαμε στα Μαναβάκια, το μεγάλο 24ωρο οπωροπωλείο στα σύνορα Παγκρατίου-Καισαριανής, στην τιμή των 1,99 ευρώ το κιλό. 

Τα Μαναβάκια, Φιλολάου 17, Παγκράτι 21 0701 3686