Tip of the day

Από πού θα ψωνίσεις το καλύτερο παστό χοιρινό στην Καλαμάτα;

Μαζί με πολλά άλλα καλαματιανά μπόνους

Ελένη Ψυχούλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στον Οικονομάκο θα βρεις το πιο αρωματικό παστό αλλά και καλαματιανό λουκάνικο, σφέλα, τουρσιά και γουρνοπούλα κάθε Σάββατο πρωί

Σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ρθεις με το καλό, δεν θα φέρεις πίσω μόνο μαντήλι καλαματιανό. Το ιστορικό κέντρο ανακαινίζεται, ζωντανεύει και γίνεται ο πιο καυτός προορισμός για τα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής. Σε ένα από τα γραφικά στενάκια της παλιάς αγοράς του κέντρου, τον Οικονομάκο θα τον αναγνωρίσεις πρώτα απ' όλα από τον συνωστισμό στα δυο τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο: μερακλήδες της πόλης συνδυάζουν το σοσιαλάιζινγκ και τα νέα της ημέρας με το παστό χοιρινό που κάθε μέρα βγαίνει ζεστό και λαχταριστό, για να γίνει ανάρπαστο μέσα στις τεράστιες πήλινες γαβάθες του. Πελάτες που έρχονται από την Αθήνα για να φορτώσουν 7 και 8 κιλά στο πορτ-μπαγκάζ, σεφ όλης της επικράτειας που συνδυάζουν το καλαματιανό ταξίδι με μια πρώτη ύλη που έχει ήδη ερωτευτεί η κουζίνα τους, και όλοι μαζί οι μερακλήδες ντόπιοι για το τσιπουράκι του μεσημεριανού απεριτίφ.

Στον Οικονομάκο θα βρεις το πιο αρωματικό παστό

Λίγο πιο κάτω είναι το εργαστήρι της παραγωγής. Όμως ενίοτε η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο Παναγιώτης ανασκουμπώνεται στο μικρότερο εργαστήρι της διπλανής πόρτας και τότε, πάνω από το καζάνι, θα σε πάρουν αρώματα μεθυστικά από πορτοκάλι και βοτάνια, όλη η Μεσσηνιακή γη, στην υπηρεσία ενός μοναδικού σύγκλινου. Το οποίο μπορείς να βρεις και στην Αθήνα, σε πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και ντελικατέσεν. Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με τη μαγεία του σπαρταριστού, ζεστού, που δεν θα σου θυμίσει τίποτα από αλλαντικό. Μόνον το πιο ονειρεμένο χοιρινό που έχεις δοκιμάσει ποτέ, το καλύτερο κρέας από την Αργολίδα, την Αρκαδία και την Εύβοια, που βράζει με πορτοκάλι και βότανα, καπνίζεται σε φασκόμηλο και σκίνο του Ταΰγετου, για να συντηρηθεί στη συνέχεια σε καλαματιανό ελαιόλαδο. Τρυφερό, να λιώνει σαν λουκούμι στο στόμα, να απογειώνεται με μια ροδέλα φρέσκο πορτοκάλι, αγνό, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, με την ίδια, παλιά συνταγή παλιά, που έφτιαξε τη φήμη του.

Φωτογραφία: Greek Gastronomy Guide

Από το 1995, ο Οικονομάκος είναι το πρώτο όνομα στο λουκάνικο και στο παστό, η οικογενειακή ιστορία, όμως, ξεκινά τον 19ο αιώνα, όταν ο παππούς Νιόνιος άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα. Ο Πέτρος της τρίτης γενιάς αποφασίζει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα αλλαντικά ανοίγοντας βιοτεχνία, αφού η αγάπη της συζύγου Κωνσταντίνας για το λουκάνικο, έκανε τον Πέτρο να συνεργαστεί με τον πατέρα του για να της χαρίσει τη νοστιμότερη συνταγή. Τα δυο παιδιά τους ονειρεύονται να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό και ετοιμάζουν μια νέα, υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής. Αν κρίνει κανείς από τα βραβεία που απέσπασε στο Λονδίνο το παστό και το λουκάνικο με μανιάτικο ελαιόλαδο, έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

Όμως, ο Οικονομάκος είναι κάτι παραπάνω από ένα μαγαζί που θα περάσεις για να ψωνίσεις διεκπεραιωτικά τα καλούδια σου. Ζεστό και νοσταλγικό, με αύρα παλιού μπακάλικου, πλήθος στους τοίχους τις φωτογραφίες με τους διάσημους που πέρασαν το κατώφλι του και όλα τα καλύτερα της μεσσηνιακής γης μέσα σε πήλινες, υπέροχες γαβάθες, ελιές, τουρσιά, τυριά, λουκάνικα με πορτοκάλι, είναι κυρίως η ζεστασιά και η έξω καρδιά σύσσωμης της οικογένειας Οικονομάκου που θα σε υποδεχτεί με το χαμόγελο, με το κέρασμα, με τα αστεία και με τις μουσικές της, από Σινάτρα μέχρι Πιαφ, για να γίνεις με το «καλωσόρισες» κομμάτι της πόλης, κομμάτι μιας οικογενειακής ιστορίας, κομμάτι μιας μοναδικής παράδοσης, κομμάτι της παλιάς αγοράς, εκεί από όπου όλοι περνούν, για να χασομερήσουν, να πουν την καλημέρα και τα κουτσομπολιά τους. Το Σάββατο, από νωρίς το πρωί γίνεται πάρτι, αφού είναι η ημέρα της γουρνοπούλας, που όσο ζεσταίνει ο καιρός και έρχεται κόσμος, έχει κι άλλες μέρες την τιμητική της. Αν η Καλαμάτα ήταν χωριό, ο Οικονομάκος θα ήταν ο καφενές της κεντρικής της πλατείας.

Ιθώμης 12, Καλαμάτα, 2721028718