Tip of the day

Πού θα φας φρέσκο gelato με λαχταριστά τουλουμπάκια;

Γλυκό στο χέρι και έτοιμοι για το δικό μας ιταλικό καλοκαίρι

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα φας φρέσκο gelato με λαχταριστά τουλουμπάκια;
Dolce far niente: Χειροποίητο gelato με συνοδευτικά τουλουμπάκια

Dolce Far Niente: Το μικρό μαγαζί στο Κουκάκι με χειροποίητο gelato, δροσερό sorbet και συνοδευτικά τουλουμπάκια 

Πρώτο και πιο σημαντικό: άλλο το gelato και άλλο το παγωτό. Αυτή είναι μια συνειδητοποίηση που έκανα πριν μερικούς μήνες, όταν επισκέφτηκα την Ιταλία και κατάλαβα τι σημαίνει νόστιμο -μάλλον πεντανόστιμο- με γεμάτη γεύση καλοκαιρινό γλυκό. Μέχρι τότε πίστευα πως το gelato ήταν απλώς η ιταλική ονομασία του παγωτού, δεν υπήρχε κάποια άλλη διαφορά. Λοιπόν, σας έχω νέα. Το gelato είναι μια κατηγορία γλυκού από μόνο του, φτιάχνεται για ώρες με αγάπη και το αποτέλεσμα είναι ένα επιδόρπιο εξαιρετικά χορταστικό και πλούσιο σε γεύση. Θα το χαρακτήριζα σαν την premium εκδοχή του παγωτού. Το ερώτημα όμως είναι, πού θα βρεις κάτι τέτοιο στην Αθήνα;

Gelato είχαμε και στο Κουκάκι

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Dolce Far Niente, στο μικρό σαν από ταινία μαγαζάκι κάτω από την Ακρόπολη, που άνοιξε τις πόρτες του το 2020. Εκεί που θα βρεις χειροποίητα γλύκα, δροσερά κοκτέιλ και αν είσαι πιο ρομαντικός, θα πιες και το κρασάκι σου. Το ιδανικό spot στο κέντρο της πόλης για να ανανεωθείς μετά από μια βόλτα κάτω από τον ήλιο της Αθήνας -η οποία ξέρουμε πόσο εύκολα μετατρέπεται σε εξουθενωτικό περίπατο. Ξεκινώντας με τις έξι διαφορετικές γεύσεις gelato, σου εύχομαι καλή επιτυχία στο ποια θα επιλέξεις, καθώς εγώ χάζευα τη γυάλινη βιτρίνα σίγουρα για δέκα λεπτά. Από τη μία gelato φυστίκι, από την άλλη σοκολάτα γάλακτος, λίγο πιο πέρα φουντούκι και βανίλια μαδαγασκάρης και οι νέες μου ανακαλύψεις, ricotta και μπισκότο κανέλα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η στιγμή που πρέπει να απαντηθεί το εξής: «Με τι θα θέλατε να συνοδεύσετε το gelato σας». Υπέθεσα ότι θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο σιρόπι ή έστω μερικές νιφάδες σοκολάτας, δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν εφτά διαφορετικές επιλογές. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, ήρθα «αντιμέτωπη» με:

  1. τουλουμπάκια
  2. semifreddo κορμό σοκολάτας
  3. semifreddo κορμό καραμέλας
  4. φουντούκι τριμμένο 
  5. μέλι θυμαρίσιο
  6. ζεστή σος σοκολάτας
  7. ζεστή σoς βανίλιας

Μετά από πολλή και ώριμη σκέψη, αλλά κυρίως τη βοήθεια της ομάδας του Dolce Far Niente, δημιουργήσαμε τον καλύτερο γλυκό συνδυασμό που έχω δοκιμάσει: κορμός καραμέλα, gelato φουντούκι, gelato σοκολάτα γάλακτος και δύο τουλουμπάκια. Το λες και ολοκληρωμένο γεύμα. Βουτάω το κουτάλι -γιατί όλη αυτή η σύνθεση χρειαζόταν κυπελάκι- και δοκιμάζω την πρώτη μπουκιά. Τα κομματάκια του κορμού καραμέλας αγκαλιάζονται με το gelato και χαρίζουν μια γενναιόδωρη τραγανή και ταυτόχρονα κρεμώδη κουταλιά. Και έπειτα εμφανίζεται το τουλουμπάκι, αφήνοντας μια γεμάτη γλύκα επίγευση στον ουρανίσκο. Τι άλλο να ζητήσω πια; Μήπως λίγο sorbet για το σπίτι;

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Διάλεξα τρεις γεύσεις sorbet, η ομάδα του Dolce Far Niente τις τοποθέτησε στο ειδικό κουτί, το πήρα και φύγαμε μαζί. Limoncello, φράουλα και μάνγκο βρήκαν τη θέση τους στην κατάψυξη του σπιτιού μου και έγιναν το κέρασμα που δοκιμάσαν όσοι με επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο -διότι δεν θα επιβίωνε γλυκό πάνω από δύο ημέρες. Αν και εσύ θα ήθελες ιδανικά να περάσεις όλο σου το καλοκαίρι στην Ιταλία, αλλά μάλλον θα ξεμείνεις Αθήνα, τουλάχιστον τώρα ξέρεις ότι υπάρχει ένα spot στο κέντρο της πόλης που θα σε ταξιδέψει -έστω γευστικά- στη dolce vita του ιταλικού καλοκαιριού. Καλή σου απόλαυση!

Dolce Far Niente
Τσάμη Καρατάσου 26, Κουκάκι
Τρίτη έως Κυριακή: 12:00-23:00
Instagram: @dolcefarniente.athens

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.