Tip of the day

Πού θα βρεις το μουσείο του... εαυτού του;

Το πιο όμορφο μουσείο στη Σύρο

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα βρεις το μουσείο του εαυτού του;

Η ιστορία του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας που δημιούργησε και φροντίζει η Hermoupolis Heritage

Όχι πολλά χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1986, οι εργαζόμενοι στην εμβληματική Κλωστοϋφαντουργία Ζησιμάτου στη Σύρο, στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες, έκαναν όνειρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα δικά τους όνειρα έκαναν και οι άνθρωποι που επρόκειτο να προσληφθούν στο εργοστάσιο. Μία ημέρα πριν αυτό κλείσει για να ανοίξει ξανά στις 28 Αυγούστου, ο Θοδωρής Ζησιμάτος μιλούσε στο τηλέφωνο με τη λογίστρια της επιχείρησης για τις προσλήψεις που επρόκειτο να γίνουν. Όμως, στη διάρκεια αυτού του τηλεφώνου ο Ζησιμάτος αποφάσισε να το κλείσει. Έδωσε εντολή στην κυρία Ασλάνογλου αντί να ετοιμάσει τις προσλήψεις, να προχωρήσει στις απολύσεις όλου του προσωπικού. Κανείς δεν έμαθε ποτέ το γιατί. Και το εργοστάσιο έμεινε ακριβώς όπως ήταν εκείνη την ημέρα, με τα νήματα επάνω στις μηχανές, ράφια με πάγκους, κομμάτια υφάσματος, ένα μολύβι επάνω σε ένα χαρτί που δεν έγραψε ποτέ.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος τα είδε όλα αυτά από μια τρύπα στον τοίχο. Μπήκε μέσα στο εργοστάσιο. Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα - με τη διαφορά ότι τα πάντα ήταν σκονισμένα και αφημένα στον χρόνο.\

Πού θα βρεις το μουσείο του εαυτού του;

Το πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου και νυν Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης είναι η ναυαρχίδα της Hermoupolis Heritage, την οποία ίδρυσε ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί είναι το μουσείο του εαυτού του και όχι εκθέματα από μια πάλαι ποτέ εποχή, με τον επισκέπτη να συναντά μια σπάνια ολοκληρωμένη βιομηχανική μονάδα της Σύρου, αναλλοίωτη, και να παρακολουθεί όλη τη γραμμή παραγωγής, από τη βαφή του νήματος μέχρι το έτοιμο ύφασμα, όπως ακριβώς ήταν τότε.

Στην επόμενή σας επίσκεψη στη Σύρο βάλτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο Μουσείο, οι άνθρωποι του οποίοι διοργανώνουν βιωματικές ξεναγήσεις. Και ρωτήστε και για τις άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις της Hermoupolis Heritage.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.