Tip of the day

Εδώ θα βρεις το νοστιμότερο κεμπάπ κοτόπουλο

Και κοτόπουλο, και μπιφτέκια, και κοτομπουκιές και αυγά, φυσικά

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτηνοπωλείο

Στο Πτηνοπωλείο, στα Μέγαρα, το ντόπιο κοτόπουλο μεταμορφώνεται στις πιο ευφάνταστες κοτολιχουδιές, να τις μαγειρέψεις όπως νομίζεις.

Τα μπάνια και οι καλοκαιρινές αποδράσεις, μπορεί και οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής πρωτεύουσας στην Ελευσίνα, ίσως και μια βόλτα για θαλασσομεζέδες στο Νεράκι ή την Πάχη, όλο και θα σε φέρουν κοντά στα Μέγαρα. Τα οποία Μέγαρα, δεκαετίες τώρα, έχουν βασίσει την επιβίωση, την ευμάρεια και τη μακροημέρευσή τους στο αβγό και το κοτόπουλο. Όποιος εδώ δεν ασχολείται επαγγελματικά με το αβγό ή την κότα, έχει σίγουρα πίσω του γονείς ή συγγενείς που παίζουν στα δάχτυλα τα μυστικά τους. Μικρές βιοτεχνίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγαθήρια μιας νέας τεχνολογικής εποχής, όλα εδώ θα τα βρεις, στον κάμπο των Μεγάρων με τις αρχαίες ελιές-έργα τέχνης για να λύσεις μια και καλή το γρίφο αν έκανε το αβγό την κότα ή η κότα το αβγό.

Πτηνοπωλείο

Οι γονείς των αδελφών Ζέρβα -μάντεψε- εκτρέφουν κοτόπουλα. Μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, που φτιάχνει κοτόπουλο νόστιμο, αγνό και διαφορετικό, μόνον όσο χρειάζεται το επίσης τοσοδούλι, πανέξυπνο κατάστημα που διατηρούν στο κέντρο της πόλης. Η διαφορά της μικρής από την εντατική εκτροφή, είναι που φτιάχνει τη νοστιμιά αλλά και το υγιεινό κρέας.

Πτηνοπωλείο

Τα κοτοπουλάκια, λοιπόν, έρχονται εδώ στο μαγαζί στο οποίο θα συναντήσεις σύσσωμη στριμωγμένη την οικογένεια, συζύγους και πιτσιρίκια, όλοι εξυπηρετούν με το χαμόγελο! Στον πεντακάθαρο πάγκο μπροστά σου, μπορείς με τα μάτια σου να ελέγξεις πώς φτιάχνεται η κάθε συνταγή. Το εξαιρετικό ρολό, το μικρούλι κεφτεδάκι με τον μαϊντανό, το μπιφτέκι, το πεντανόστιμο κεμπάπ, ανάλαφρο, χωρίς υπερβολικά μπαχαρικά, το σουβλάκι με την κόκκινη πιπεριά, το σνίτσελ, οι εξαιρετικές, σπιτικές κοτομπουκιές, η τηγανιά με κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, ο μαριναρισμένος με μπόλικη πάπρικα γύρος που ψήνεται στο λεπτό-ό,τι πρέπει για το πιο σπιτικό, καθαρό κοτοσουβλάκι.

Πτηνοπωλείο

Η διαφορά, στο χειροποίητο, στα λίγα, φρέσκα κομμάτια, κυρίως, όμως, στο ότι στις συνταγές τους δεν βάζουν το χημικό βελτιωτικό γεύσης, το οποίο χρησιμοποιούν στα περισσότερα κοτοσκευάσματα. Υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως παιδιά, ανάμεσά τους κι εγώ, που είναι αλλεργικοί στο εν λόγω τραγικό στοιχείο και μπορεί να σου πάρει χρόνια  να ανιχνεύσεις το πρόβλημα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τί έχουν βάλει στο μπιφτέκι που πήρες να ψήσεις από τον χασάπη. Εδώ, χρησιμοποιούν μόνο λίγα, απλά, μπαχαρικά και βότανα. Τίποτα άλλο!

Πτηνοπωλείο

Επίσης, τα παιδιά θα σε εξυπηρετήσουν αν τους ζητήσεις ο,τιδήποτε περίεργο αφορά το κοτόπουλο, εγώ, ας πούμε, σκαρφίστηκα ένα κοκορέτσι από κοτόπουλο και ξόδεψαν ώρες από τη ζωή τους να μελετήσουν το ζήτημα και να πειραματιστούν μαζί μου μέχρι να βρούμε την άκρη. Μπορείς να τους πάρεις από πριν, να σου έχουν έτοιμα συκωτάκια, φιλέτα ή κανέναν ντόπιο κόκορα μια που μπήκες στον κόπο!

Πτηνοπωλείο, Π. Βαρθολομαίου 1, 2296024114

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.