- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πού θα βρεις ΤΟ σπίτι του χαλβά
Το καινούργιο πόστο στη Χαριλάου Τρικούπη έχει μεγάλη ιστορία πίσω του
Στο ολοκαίνουργιο Tahana θα βρεις χαλβάδες πεντανόστιμους και σε πολύ μεγάλη ποικιλία καθώς και κάποια άλλα πολύ ποιοτικά προϊόντα
Πόσο ακαριαία νοκ άουτ μπορεί να σε βγάλει μια βιτρίνα; Συναντώντας τυχαία στο δρόμο μου το Tahana στη Χαριλάου Τρικούπη, μαγαζί μπουμπούκι, ημερών ακόμα, τα ’χασα με τόσους χαλβάδες και καλούδια, τόσο που μπήκα αυθωρεί και παραχρήμα, κυριολεκτικά υπνωτισμένη. Στην πιο λιμπιστερή βιτρίνα της γειτονιάς φιγουράρουν λαχταριστές ροζέτες χαλβά με ζάχαρη και στέβια (γιατί και οι διαβητικοί έχουν ψυχή) και καθώς ο Άρης Μάτης μου περιγράφει τις διαφορετικές γεύσεις, δεν το έχω σε πολύ να ξεστομίσω, όπως ο Γιώργος Κωνσταντίνου στη θρυλική κινηματογραφική σκηνή με το προφιτερόλ: «Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω».
«Tahana στα αραβικά σημαίνει αλέθω εξ ου και η λέξη ταχίνι» μου εξηγεί ο νεαρός Τρικαλινός, ο οποίος έχοντας σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αποφάσισε να ενισχύσει το δίκτυο πώλησης της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής χαλβά –μια ιστορία που πάει μακριά πίσω στον χώρο και τον χρόνο. Το προδίδει, άλλωστε, και η υποσημείωση στην κάρτα του Tahana: inspired by roots and routes.
Το ημερολόγιο γράφει 1885 όταν ο δραστήριος προπάππος του Αθανάσιος Μάτης, μαζί με συντοπίτες του από τον Αμάραντο Τρικάλων, πηγαίνει στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και βρίσκει δουλειά σε χαλβαδοποιείο, όπου μαθαίνει τα μυστικά της παραδοσιακής νοστιμιάς. Τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει και ανοίγει ένα παντοπωλείο στην καρδιά της θεσσαλικής πολιτείας, αρχίζοντας παράλληλα να παρασκευάζει μικρές ποσότητες χαλβά σε ένα υποτυπώδες εργαστήριο σε παρακείμενο χώρο. Το 1929 το χαλβαδοποιείο εκσυγχρονίζεται και αγοράζεται ο πρώτος λέβητας ατμού, οπότε η παραγωγή αυξάνεται και ο χαλβάς τους αρχίζει να πωλείται και εκτός Τρικάλων. Το 1963 τα προϊόντα τους φθάνουν στην Αυστραλία και σήμερα, με την τέταρτη γενιά της οικογένειας στο τιμόνι της εταιρείας, ο χαλβάς Μάτη βρίσκεται στα ράφια σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων ανά την Ελλάδα και σε 11 χώρες ακόμα (Αυστραλία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Μάλτα και Ιορδανία).
Στο φωτεινό γωνιακό κατάστημα στη Νεάπολη Εξαρχείων θα τον απολαύσεις σε πάνω από είκοσι διαφορετικές εκδοχές. Τις κλασικές: με βανίλια, φιστίκι, κακάο, αμύγδαλο, σοκολάτα κουβερτούρα και βανίλια με στέβια. Με ζάχαρη σε γεύσεις χαρουπόμελο, εσπρέσο, φιστίκι Αιγίνης, σοκολάτα κουβερτούρα με κράνμπερι ή πορτοκάλι, αμύγδαλο πασπαλισμένο με καραμελωμένο αμύγδαλο, μπισκότο oreο, με κακάο φουντούκι και καραμελωμένο φουντούκι, με κακάο, αποξηραμένη φράουλα και ροζ σοκολάτα. Για το… ξεκάρφωμα, πάντως, εγώ έγειρα προς τη στέβια κι έφυγα με το συνδυασμό-κόλαση κακάο, φουντούκι και καραμελωμένο φουντούκι, αλλά υπάρχουν ακόμα προτάσεις με φουντούκι, σοκολάτα κουβερτούρα, αμύγδαλο, ινδική καρύδα, εσπρέσο, φράουλα και κράνμπερι.
Εννοείται ότι εδώ βρίσκεις και ταχίνι για το πρωινό σου: χύμα (αποφλοιωμένο και ολικής άλεσης) ή σε κουτάκι των 230 γραμμαρίων (με κακάο, φιστίκι Αιγίνης, φράουλα, καρύδα, βατόμουρο και καραμέλα), ενώ για να μη σου λείψει η λιχουδιά ούτε στο γραφείο, μπορείς να ποντάρεις στις μπάρες χαλβά.
Στα ράφια του Tahana, πάντως, ο Άρης φροντίζει να φέρνει επιπλέον όλα όσα ο ίδιος αγαπά από την πατρογονική του γη και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ξηρούς καρπούς και τα βούτυρά τους, (φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και βούτυρο πεκάν της εταιρείας Nutlers καθώς και φρέσκα που αλέθει ο ίδιος καθημερινά από κάσιους, φιστίκι, αμύγδαλο και φουντούκι). Το ημίσκληρο τυρί που φτιάχνει η οικογένεια Μάτη από πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα. Μαρμελάδες με αλκοόλ από τη λαρισαίικη Food Surfing. Χυλοπίτες σε διάφορες γεύσεις από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Γαρδικίου Τρικάλων. Ζυμαρικά με λευκή και μαύρη τρούφα και σοκολάτες με μανιτάρια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μανιταριών. Μέλι από τα Τρίκαλα, την Κρήτη και την Κόρινθο. Μπαχαρικά και βότανα. Αν κινείσαι στα πέριξ, αξίζει να το ανακαλύψεις.
Tahana: Χ. Τρικούπη 106 & Σμολένσκυ, Εξάρχεια, 2103646327
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα αυτά σε ένα τέλειο δείπνο πάνω από την πόλη και κάτω από τα αστέρια
Ένα γιορτινό ταξί με δεκάδες λαμπιόνια, γιρλάντες και στολίδια παίρνει το βραβείο του πιο χριστουγεννιάτικου ταξι της πόλης
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Τα καλύτερα, πιο τραγανά και νόστιμα Spring rolls του Βόρειου Τομέα και όχι μόνον
Η Μυρτώ και ο Γιώργος σου μαθαίνουν στο εργαστήριό τους tufting και punch needle στην πιο xmas εκδοχή
Και θα πιεις και καφεδάκι ή κρασάκι
Κανένα πατατάκι δεν είναι για πέταμα, αλλά κάποια είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα.
Βόλτα πάνω σε πολύχρωμα μοτίβα και Soteur πινελιές
Είναι No1 στον κόσμο και είναι εμπνευσμένο από video games όπως το "Crimson Room" και το "QP-Shot" και από ταινίες όπως το "Saw"
Το οποίο ρολόι δεν είναι απαραίτητο να είναι τρακτέρ, ούτε πανάκριβο για να χρειάζεται επισκευή
Σ’ ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, για να τσιμπήσεις κάτι στα όχι-γρήγορα
Μπορείς άνετα να πεις πως τις έφτιαξες με τα χεράκια σου
Το μέρος όπου στήνονται μπουφέδες με απεριόριστο ασιατικό φαγητό
Δύο παιδιά, μια ιδέα και ήδη δώδεκα ταξίδια με όσους γουστάρουν ραπ
Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής
Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει μέσα από έξι διαδραστικές ταινίες
Μαζί και όλα τα κρητικά προϊόντα που λιγουρευόμαστε εκτός Κρήτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.