Πού θα βρεις τον πιο εμβληματικό λατερνατζή της Αθήνας
Στο αυτί έχει ένα τριαντάφυλλο και μας ταξιδεύει στην επόχή του «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»


Σπύρος Ταραπόσος: O εμβληματικός λατερνατζής της Ερμού
Κομπανίες που παίζουν ρεμπέτικα, μια rock and roll μπάντα μπροστά στην Καπνικαρέα και μια τραγουδίστρια που ερμηνεύει α καπέλα και παίζει πλήκτρα, αποτελούν την νέα γενιά των μουσικών του δρόμου. Όσες μουσικές κι αν ακούσεις όμως, ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου που διασχίζει στην Ερμού, το αυτί σου πάντα θα ξεχωρίζει εκείνο τον χαρακτηριστικό, νοσταλγικό ήχο της λατέρνας και θα πιάνεις τον εαυτό σου να σιγοτραγουδά «Γαρύφαλλο στ' αφτί και τσαχπινιά στο μάτι». Ο Σπύρος Ταραπόσος είναι ο εμβληματικότερος μουσικός δρόμου, όχι μόνο στην Ερμού αλλά ενδεχομένως και σε όλη την Αθήνα, σχεδόν όλη τη του ζωή κάνει αυτή την φαινομενικά απλή - αλλά στην πραγματικότητα δύσκολη δουλειά. Σύνθημά του το «Φτώχεια, λατέρνα, φιλότιμο και πολύτεκνος».


Έμαθε την τέχνη από μια λατέρνα που κληρονόμησε από τον Μακεδόνα παππού του, ,ε έτος κατασκευής της μέσα στην δεκαετία του 40. Από τότε η (ίδια) βαριά λατέρνα τσουλάει αργά αλλά και περήφανα στους εμπορικούς πεζόδρομους της πόλης κι αν είχε στόμα θα είχε να μας πει αμέτρητες ιστορίες. Κάποιες αφορούν τα μέρη που έχει γυρίσει, -πανηγύρια σε χωριά και σε νησιά, γάμους, πανηγύρια, βαπτίσεις, καντάδες, τότε που ο κόσμος έπαιρνε ακόμα ευχαρίστηση από κάθε τι αυθεντικό και παραδοσιακό. Αλλά και διάφορες αθηναικές ιστορίες, καθώς ο κύριος Σπύρος έχει ζήσει την Ερμού, την ατμόσφαιρα και τον παλμό της, όσο κανείς, τόσο σε ένδοξες στιγμές όσο και σε πιο σκοτεινές. Διατηρεί πάντα το χαμόγελό του και παρόλο που πια έχει μεγαλώσει ή και παρά τα όποια προβλήματα υγείας, σκορπίζει απλόχερα ευχές, πολλές φορές αφήνει και παιδάκια να γυρίσουν την μανιβέλα της λατέρνας του καθώς τους εξηγεί πως βγαίνει η μουσική.
Μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει δεξιοτέχνης στην λατέρνα; Μου απάντησε πως η μαεστρία στην δουλειά αυτή, είναι διπλή: να κερδίσεις τον κόσμο με το παίξιμο αλλά και με τον χαρακτήρα, την φιλικότητα και το ζεστό σου χαμόγελο.

Αν θες να οργανώσεις μια ιδιαίτερη στιγμή υπό τους ήχους της λατέρνας, τον κύριο Σπύρο Ταραπόσο μπορείς να βρεις στο 6931080272.
*Φωτογραφίες: Kατερίνα Καμπόσου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι όλα έτοιμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανάψεις την κατσαρόλα.
Ένα ήρεμο καφέ με ελαφρύ κοσμοπολίτικο αέρα
Εξοπλισμένα με δροσερά κοκτέιλ και αισθητική που θυμίζει 50s
Ετοιμάσου για burgers, beats και ατελείωτο χορό
Από bubble tea, πολύχρωμα μότσι, καυτερά νούντλς μέχρι τραγανά φύκια
Τρώμε ήδη παγωτό, από τώρα, κι ας κρυώνουμε ακόμα
Ο παράδεισος κάθε ταξιδιάρας ψυχής εκεί έξω
Τα drone shows μοιάζουν με AI πυροτεχνήματα και είναι η νέα τάση που κλέβει την παράσταση στα events
Μητέρες και νεογέννητα γυμνάζονται παρέα
Εκατοντάδες ετικέτες ελαιόλαδου και delicatessen προϊόντα
Είσαι από αυτούς που λατρεύουν την ασιατική κουλτούρα;
Ώρα να συστηθείς με ένα νέο on-the-go λαχταριστό γλυκό
Στο Ormylia στο Παγκράτι όλα τα προϊόντα προέρχονται από μοναχές
Δοκιμάζοντας παράλληλα πεντανόστιμο μεξικάνικο φαγητό
Πεντανόστιμη λαγάνα, παραδοσιακή, με καλαμπόκι, ολικής για τους πιο fit, με ελιά και λιαστή ντομάτα, σε μικρό και μεγάλο μέγεθος
Γλυκά που θυμίζουν παιδική ηλικία και ωραία ησυχία για να κάνεις εδώ το ραντεβού σου
Bao buns, καυτερά πιάτα και βραδιές καραόκε στην «Ταϊλάνδη» στα Μελίσσια
Πρόκειται για μικρούς, αυτοσυντηρούμενους κήπους σε γυάλινα δοχεία που διατηρούνται για χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.