Tip of the day

Τα καλύτερα (και πιο υγιεινά) μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας

Τραγανά και μελένια μαζί, με χαρουπόμελο και ζάχαρη από χουρμάδες

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας

Τα μελομακάρονα (με αλεύρι) Ζέας που φτιάχνει η «Marie Antoinette» είναι τα καλύτερα

Η «Marie Antoinette» είναι ένα μικρό εργαστήριο που φτιάχνει καταπληκτικές χειροποίητες πίτες, εκατό διαφορετικές – ανάμεσά τους, ΚΑΙ με αλεύρι Ζέας. Δηλαδή το φύλλο είναι φτιαγμένο με αυτό το μαγικό αλεύρι που κάνει καλό στην υγεία, δεν φουσκώνει, δεν ενοχλεί το στομάχι και την κοιλιά, γενικά είναι ένα υπερ-τρόφιμο – κάποτε περάσαμε ένα ολόκληρο γεύμα με τη Ματθίλδη Μαγγίρα να μας εκθειάζει τις αρετές του αλευριού Ζέας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι μας είχε πει αλλά ήταν εντυπωσιακό αλεύρι, αυτό της Ζέας, και παραμένει τοπ εδώ και πολλούς αιώνες.

Μελομακάρονα με αλεύρι Ζέας

Η «Marie Antoinette» λοιπόν το χρησιμοποιεί σε κάποιες συνταγές, και πριν μερικά χρόνια το δοκίμασε στα μελομακάρονα: ενώ τα κλασικά μελομακάρονα που ετοιμάζει έχουν καρύδια και μέλι, τα (μελομακάρονα) Ζέας εκτός από το μαγικό αλεύρι, έχουν χαρουπόμελο, ζάχαρη από χουρμάδες και φιστίκι Αιγίνης. Η συνταγή είναι πρωτότυπη, της Μαρίας Ανδρονικίδου που «τρέχει» το εργαστήριό της, κυρίως με παραδοσιακές συνταγές της μαμάς της, κυρίας Αντουανέττας. Τα μελομακάρονα Ζέας των κοριτσιών είναι μίνι, μπουκίτσες, πολύ νόστιμα, σιροπιαστά αλλά όχι να-γίνεις-χάλια, και καθώς τα τρως (πέντε-πέντε…) αισθάνεσαι ενάρετη και παράλληλα ανάλαφρη, γιατί πράγματι δεν σε βαραίνουν καθόλου.

Marie Antoinette

Η Μαρία φτιάχνει καταπληκτικούς λαχανοντολμάδες, γαλοπούλα και κότα γεμιστή με κάστανα, κουκουνάρια κι όλα τα σχετικά, σπάλα μοσχαρίσια με άγριο ρύζι, βελουτέ ωραίες σούπες και ένα σωρό άλλα φαγητά, εκτός από τις πίτες, αλμυρές και γλυκές. Αλλά τα μελομακάρονά της είναι τα καλυτερότερα, ειδικά τα Ζέας, για αυτό τα προτείνω ως ξεχωριστά - ίσως επειδή έχουν το πράσινο φιστικάκι απάνω, ίσως επειδή είναι με αλεύρι Ζέας ή ίσως επειδή η Μαρία ξέρει να τα φτιάχνει πεντανόστιμα, τραγανά και λαχταριστά…

«Marie Antoinette», εργαστήριο παρασκευής πιττών και άλλων λιχουδιών, Τριανταφυλλίδη 22, 2130416420, info@marieantoinette.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.