Tip of the day

Το καλύτερο και οικονομικότερο Pad Thai στην Ερμού

Το παραδοσιακό πιάτο της ταϊλανδέζικης κουζίνας, την καταγωγή του οποίου διεκδικεί η κινέζικη κουζίνα. Γενικά σφάζονται οι εξωτικές κουζίνες για πάρτη του…

Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ασιατικό Pad Thai το φτιάχνουν παντού στην Αθήνα και αυτό του “Sticky rice n’friends” στην Ερμού το φάγαμε νόστιμο και οικονομικό

Μπορείς να φας εκατό διαφορετικά παντ-τάι σήμερα στην Αθήνα, από εστέτ, ακριβά, γαριδο-αστακο-καβουρένια μέχρι απλά και τσέτουλα, άντε με λίγο κοτόπουλο μέσα. Το καλύτερο ΚΑΙ πιο οικονομικό παντ-τάι το φάγαμε στο “Sticky rice n ’friends”, μικρό μαγαζί με ασιατική κουζίνα και εξπερτίζ στο παντ-τάι.

Το οποίο… είναι νούντλς ρυζιού, τηγανισμένα σε γουοκ, αυτό το βαθύ τηγάνι που είναι άβολο για εμάς τους Δυτικούς αλλά το λατρεύουν οι Απω-Ανατολίτες. Μέσα στα νουντλς μπορεί κανείς να βάλει γαρίδες, κοτόπουλο, φιστίκια, μια ίσια, λεπτή και ψιλοκομμένη ομελέτα σε λωρίδες που δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ομελέτα ενώ την απολαμβάνεις, φύτρες φασολιών, τζίντζερ και άλλα λαχανικά ανάλογα με τα κέφια του. Το παντ-τάι του “Sticky rice n ’friends” βγαίνει σε δύο εκδοχές, με κοτόπουλο ή με γαρίδες, (8,90 και 9,90 αντίστοιχα) είναι πολύ νόστιμο, χορταστικό, και το μπεστ-σέλερ του μαγαζιού.

Τσίμπησα εννοείται με την ιστορία του παντ-τάι (όχι που θα το άφηνα έτσι…), είναι ένα πιάτο που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης τη δεκαετία του ΄30 επειδή είχανε πέσει πολλές πλημμύρες και η παραγωγή ρυζιού δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του πληθυσμού. Σύμφωνα με άλλες πηγές, το πιάτο ήταν κινέζικο, το έφτιαχναν οι Κινέζοι με χοιρινό ή κοτόπουλο όταν είχαν, ή με αέρα κοπανιστό, στις μεγάλες πείνες. Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, που επίσης δεν έφτανε το ρύζι για την Ταϊλάνδη πόσο μάλλον για την Κίνα, το παντ-τάι πήρε τα πάνω του γιατί τα νουντλς χρειάζονται λιγότερο ρύζι για να φτιαχτούν, άρα είναι οικονομικότερα του ρυζιού του ιδίου. Το 2001 η ταϊλανδή κυβέρνηση έστησε την «The Global Thai Restaurant Company Ltd», με στόχο να «ιδρύσει και λειτουργήσει 3.000 ταϊλανδέζικα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο». Άσχετο, αλλά το βρήκα και μου γυάλισε, ως πληροφορία.

Τέλος πάντων το παντ-τάι του «Sticky rice n’ friends» είναι το καλύτερο, τουλάχιστον της Ερμού, μπορεί και του κέντρου της Αθήνας.

 «Sticky rice n’ friends», Asian Street food, Ερμού 104, 210-3215206, 3215232