Το Λουτρό των Αέρηδων είναι το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1669) και βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ρολόι του Κυρρήστου. Λειτουργούσε μέχρι το 1965. Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το 1984, το Λουτρό της οδού Κυρρήστου 8 παραχωρείται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, ενώ το 1990 ολοκληρώνεται η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και προσαρμογής του σε μουσείο με την ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α . Το 1998 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και το Λουτρό παραδίδεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που έχει την ευθύνη για τη νέα του χρήση ως μνημείου, με θέμα την καθαριότητα, τη φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση.
Το 2013 εγκαινιάζεται η βιωματική και εικονική έκθεση με τίτλο «Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή», που υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση». Επιτυγχάνεται έτσι ηανάδειξη του Λουτρού των Αέρηδων και των πολιτισμικών στοιχείων που φέρει το μνημείο, καθώς και η παρουσίαση των πρακτικών του καθαρισμού και του καλλωπισμού του σώματος διαχρονικά.
Το Λουτρό των Αέρηδων ήταν ένα από τα "τρία ευχάριστα χαμάμια", σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή, που επισκέπτεται την Αθήνα το 1667. Το χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη, όπως ονομαζόταν τότε, είναι το μόνο που άντεξε στη λαίλαπα του χρόνου. Σήμερα το Λουτρό εκτείνεται μεταξύ των οδών Κυρρήστου και Λυσίου.
Η κάτοψή του είναι δαιδαλώδης, αποτέλεσμα των μετατροπών και προσθηκών που είναι αναγνώσιμες κατά την κατασκευαστική ανάλυση του κτηρίου. Στην πρώτη οικοδομική φάση των χρόνων της Τουρκοκρατίας, το Λουτρό της οδού Κυρρήστου είναι μονό και αποτελείται από αποδυτήρια, χλιαρό και θερμό χώρο. Λειτουργεί με βάρδιες χωριστά για άνδρες και γυναίκες.
Κατά τη δεύτερη οικοδομική φάση, που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1870, το Λουτρό αλλάζει χαρακτήρα. Με την προσθήκη νέων αλλά και τη μετατροπή παλαιών χώρων, μετατρέπεται σε δίδυμο, προσφέροντας για τις διακριτές πτέρυγες ανδρών και γυναικών από ένα χώρο αποδυτηρίων με πατάρι, ένα χλιαρό και ένα θερμό χώρο. Ένα βοηθητικό κτίσμα περιλάμβανε ατομικά λουτρά, τα λεγόμενα "ευρωπαϊκά".
Το κτιριακό σύνολο συμπληρώνει η υπόγεια εστία, απ’ όπου ο ζεστός αέρας της καύσιμης ύλης διοχετευόταν στα υπόκαυστα, η κτιστή δεξαμενή του νερού και οι βοηθητικοί χώροι του Λουτρού. Στην ταράτσα υπάρχει κτίσμα από το οποίο εξασφαλίζεται πρόσβαση προς τον υπαίθριο χώρο πάνω από τις θόλους και προς την εστία. Οι κύριοι λουτρικοί χώροι στεγάζονται με ημικυλινδρικές καμάρες ή θόλους που φέρουν τις "φεγγίδες", μικρές οπές με γυαλί για το φωτισμό.
Το Λουτρό των Αέρηδων αποτελεί τμήμα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το καινούριο κτίριο του Μουσείου, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως-Βρυσακίου-Κλάδου-Αδριανού, στην Πλάκα, και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2016. Όπως σημειώνει η διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης κ. Έλενα Μελίδη: «Το νέο Μουσείο θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μόνιμοι εκθεσιακοί του χώροι να συνδιαλέγονται με τα δορυφορικά παραρτήματα του Μουσείου. Σε αυτήν τη λογική εντάσσεται το Λουτρό των Αέρηδων και το Σπίτι στην Οδό Πανός, ενώ το Τζαμί Τζισδαράκι στην πλατεία Μοναστηρακίου θα ενσωματωθεί στο νέο μουσειολογικό πρόγραμμα του ΜΕΛΤ όπου θα εκτεθούν τα highlights των συλλογών του και θα λειτουργήσει ως προπομπός του νέου Μουσείου, λόγω της πλεονεκτικής του θέσης».
Πληροφορίες
Δευτ., Τετ.- Κυρ. 08.00- 15.00, Τρ. κλειστά
€2, κάτω των 18 δωρεάν, άνω των 65 και φοιτητές €1
2103244340