Στη περιφέρεια του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αθήνας, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο μιας Αθηναίας γλύπτριας. Το Μουσείο αφιερώνεται στα έργα που η Μυλωνά δημιούργησε στη διάρκεια της πενηντάχρονης συνεπούς και παθιασμένης ενασχόλησή της με την τέχνη της: έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, αλλά και σχέδια και πίνακες ζωγραφικής εκτίθενται στα τρία επίπεδα του Μουσείου. Το κτίριο που σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1920 από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή, αναπαλαιώθηκε σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές προδιαγραφές, προσφέροντας προσβασιμότητα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης προσφέρει μια μοναδική θέα της Αθήνας από την ταράτσα (Λυκαβηττός, Ακρόπολη και Κεραμεικός)
Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Το 1945 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπουδάζει γλυπτική ως το 1950 με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων. Έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1960 αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στην IV Μπιενάλε της Βενετίας μαζί με τους ζωγράφους Ιωάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο και τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα. Το 1967 συμμετέχει στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ στον Καναδά και σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στη Γενεύη. Το 1986 οργανώνεται αναδρομική της έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη.
Τον Μάρτιο του 2004 εγκαινιάζεται το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, το οποίο από το 2007 περιήλθε μέσω δωρεάς στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, καθώς επίσης παράλληλες εκδηλώσεις (θεατρικές, λόγου, μουσικές κ.α.).
Επίσης στο ισόγειο λειτουργεί το εξαιρετικό Πωλητήριο του Μουσείου, όπουδιατίθενται έργα της Άλεξ Μυλωνά υπό μορφή κοσμημάτων και γλυπτών, καθώς καιέργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, μοναδικά ή πολλαπλά, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα και βιβλία τέχνης από την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα του ΜΜΣΤ. Η λειτουργία του αποτελεί μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του μουσείου.
Ώρες λειτουργίας
Πέμπτη 13.00 - 21.00, Παρασκευή & Σάββατο 11.00 - 19.00, Κυριακή 11.00 - 16.00.
2103215717